Ce fac credincioşii romano-catolici în Vinerea Sfântă?

Pentru credincioşii romano-catolici, protestanţi şi reformaţi, astăzi este Vinerea Sfântă. Ei comemorează patima lui Iisus Hristos, la finalul căreia este răstignit pe Cruce şi moare.

Este o zi cu o puternică încărcătură emoţională, un ultim pas înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.  Astăzi, în bisericile romano-catolice de pretutindeni, nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie. În plus, altarul este golit de cruce, sfeşnice sau feţe de altar, iar Sfânta Împărtăşanie este oferită doar în cadrul ceremoniei Pătimirii Domnului.

Zi de post şi abstinenţă

Astăzi este, de asemenea, o zi de post şi abstinenţă. Asta înseamnă, pentru romano-catolici, că mănâncă o singură dată pe zi pe săturate, evitând însă carnea. Tot acum are loc şi Calea Crucii (Via Dolorosa, cum este cunoscută la Ierusalim). Aceasta este o procesiune ce aminteşte de drumul lui Iisus spre Golgota sau Calvar (locul de răstignire), la finalul căreia are loc ceremonia adorării Sfintei Cruci: fiecare credincios se apropie de cruce şi o sărută. Preoţii vor purta veşminte roşii, o culoare cu o semnificaţie specială. Aceasta se foloseşte în Duminica Floriilor, în Vinerea Sfântă, la Rusalii, în sărbătorile sfinţilor martiri şi semnifică darul Sfântului Duh, care le dă oamenilor puterea de a-şi mărturisi propria credinţă până la martiriu (prin sânge, simbolizat de culoarea roşie).

Învierea Domnului

Sâmbăta Sfântă este considerată ziua tăcerii şi a aşteptării şi, alături de cele două zile care o preced, formează Triduumul Pascal, anunţând astfel Învierea Domnului. De-a lungul zilei nu are loc nici o slujbă, lumea pregătindu-se pentru solemna Vigilia Pascală.

Diferenţă de o săptămână

Dacă romano-catolicii, protestanţii şi reformaţii încheie această săptămână cu slujba Învierii Domnului, creştinii ortodocşi se pregătesc să intre în Săptămâna Patimilor, perioadă în care sunt îndemnaţi să se pregătească sufleteşte pentru marea sărbătoare.
Comunităţile creştine vor mai sărbători împreună Paştele abia în 2025, pe 20 aprilie.

 

Foto: Shutterstock

Vezi şi:

Moment unic la Vatican

Sfaturile părintelui Argatu pentru perioada postului

Cerem, dar mai şi mulţumim?

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate