Ce este cyberbullying-ul și cum pot fi protejați copiii de acest fenomen

ce este cyberbullying-ul si cum pot fi protejati copiii

Cyberbullying-ul este termenul englezesc folosit pentru hărțuirea prin intermediul rețelelor de internet, iar acesta a început să ia amploare în spațiul românesc. Cei mai afectați sunt copiii, iar părinții încearcă în mod repetat să îi protejeze de acest fenomen.

Hărțuirea pe internet afectează persoanele de toate vârstele, însă în cazul copiilor efectele pot fi mult mai grave. Fiind sensibili din punct de vedere psihologic, cei mici pot recurge la gesturi dintre cele mai neașteptate atunci când simt că activitatea de pe internet le afectează viața.

Ce presupune cyberbullying-ul?

Cyberbullying-ul apare mai ales în momentul în care o persoană primește mesaje răutăcioase pe internet, unele dintre ele culminând cu injurii și amenințări. Într-o astfel de situație, copiii nu știu cum să reacționeze, se panichează și recurg la gesturi necugetate.

O altă formă de hărțuire este postarea de fotografii sau materiale video care prezintă persoanele în ipostaze mai puțin plăcute. Acest lucru se poate întâmpla de cele mai multe ori în cazul rețelelor de socializare.  Un tip grav de hărțuire este spargerea parolelor și accesarea poștei electronice. Acest lucru încalcă intimitatea unei persoane și poate duce  de multe ori la apariția șantajului.

Rețelele de socializare sunt spațiul perfect pentru apariția cyberbullying-ului. Prin intermediul acestora, anumite persoane pot face rău în mod voit prin realizarea unor conturi false. Astfel, pot posta cu ușurință conținut folosind o identitate care nu le aparține. Cu această situație se confruntă în multe cazuri persoanele publice, în numele acestora fiind cerute în mod repetat sume de bani pentru diferite cazuri sociale.

Cum îi afectează cyberbullying-ul pe copii?

Copiii au acces la internet de la vârste foarte fragede, motiv pentru care riscul ca aceștia să fie hărțuiți în spațiul virtual crește în mod considerabil. Astfel, cei mici pot intra în contact cu persoane necunoscute, care profită de naivitatea lor pentru a obține diverse foloase. Mai mult, cei mici pot avea de suferit și de pe urma pedofililor, care folosesc diferite metode pentru a-i atrage.

Cum pot fi protejați copiii de cyberbullying?

Comunicarea este elementul de bază care îi ajută pe părinți să îi protejeze pe copii de efectele cyberbullying-ului. Astfel, părinții trebuie să le expună celor mici care sunt riscurile ce pot să apară în momentul în care intră în contact cu persoane necunoscute. Mai mult, cei mici trebuie să fie încurajați să nu posteze informații personale în spațiul online, să nu comunice parolele de pe diferite conturi altor persoane și la orice semn de hărțuire să ceară ajutorul.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cât de sigură este rezervarea vacanțelor pe internet

Folosirea internetului în timpul orelor scade performanțele școlare

Cum tratăm dependenţa de internet

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse