Folosirea internetului în timpul orelor scade performanțele școlare

folosirea internetului in timpul orelor

folosirea internetului in timpul orelor

Folosirea internetului în timpul orelor ar trebui să fie permisă doar în scopuri educaționale, însă de cele mai multe ori elevii nu pot fi controlați când vine vorba despre acest aspect. Astfel, apar situațiile în care aceștia neglijează informațiile primite în timpul orelor de curs și își concentrează atenția către alte activități.

Specialiștii avertizează că folosit de către studenți atunci când sunt în timpul orelor, internetul poate cauza scăderi ale rezultatelor la învățătură. Specialiștii de la Universitatea din Michigan  au studiat laptop-urile studenților și au descoperit că într-o oră de curs, timpul pe care aceștia  îl petrec pe internet în scopuri personale, fără vreo legătură cu activitatea didactică, este de 37 de minute. Studenții își petrec acest timp comunicând cu prietenii de pe rețelele sociale, făcând cumpărături, trimițând mail-uri sau vizionând filmulețe. Aceste activități au dus la o scădere a performanțelor academice. Chiar dacă inteligența și motivația studenților erau destul de mari, rezultatele la examenele finale au fost foarte scăzute.

Studiile au demonstrat că folosirea internetului doar în scopuri educaționale nu ar fi îmbunătățit rezultatele la învățătură și asta pentru că studenți s-ar fi concentrat pe descărcarea prezentărilor de la diferite cursuri și nu pe înțelegerea informațiilor și notarea ideilor esențiale, potrivit sciencedaily.com.

Mai mult, există cercetări recente care arată că notarea informațiilor pe laptop nu ajută în procesul de învățare. Pentru o asimila mult mai bine informațiile, de preferat ar fi ca studenții să noteze într-un carnețel ideile principale dintr-un curs sau o prezentare.  Specialiștii explică acest fenomen făcând referire la situația în care puterea de concentare și atenția studenților scad semnificativ în momentul în care aleg să noteze lucrui pe laptop și asta pentru că automat vor fi tentați ca pe lângă acest lucru să mai aibă și alte acitivități.

În urma studiului, profesorii de la Universitatea din Michigan nu au interzis folosirea internetului sau a laptop-ului în timpul orelor, dar le-au impus studenților care vor să își ia notițe în acest mod să se așeze undeva în spatele clasei pentru a nu-i deranja pe cei care preferă varianta clasică cu pix și carnețel.

 

Foto:123rf.com

Citește și:

Cum să identifici produsele falsificate pe Internet

Ce consecințe are accesul nelimitat la internet al copiilor

Cum tratăm dependenţa de internet

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie