Ce ascunde căscatul excesiv?
De regulă, obișnuim să căscăm atunci când suntem obosiți sau plictisiți. Însă uneori, chiar după câteva ore de somn odihnitor sau într-un moment deloc plictisitor, apare căscatul excesiv. De ce?
De câte ori nu te-ai trezit căscând fără să te mai poți abține, deși tocmai erai în toiul unei discuții foarte interesante? Ai dat vina pe oboseală (pentru că despre plictiseală nu putea fi vorba), pe lipsa de oxigen din încăpere, însă motivul căscatului în exces este, de fapt, altul.
Dr. Gillian McKeith explică în cartea 'Ești ceea ce mănânci', apărută la Ed. Curtea Veche, faptul că acest gest, de a căsca fără să te mai poți controla, indică faptul că ai rămas fără combustibil și că este posibil să suferi de hipoglicemie.
Căscatul excesiv, tratat cu spirulină
Dacă ai observat că acest gest se tot repetă, este timpul să iei măsurile potrivite. Iată ce poți face:
- Consumă două lingurițe de spirulină pe zi, una dimineața și una seara, pentru a restabili echilibrul zahărului în sânge.
- O altă variantă de reglare a nivelului de zahăr din sânge este ca după masa principală, să pui 15 picături de tinctură de ginseng într-o cantitate mică de apă și să bei amestecul.
Respiră adânc
- Poate că, într-adevăr, ventilația din încăperea în care te afli nu este grozavă. Ieși pentru câteva minute la aer proaspăt, inspiră adânc pe nas și expiră pe gură.
- Bea un pahar de apă sau suc rece, astfel încât să reduci temperatura corpului.
- Consumă alimente reci, precum iaurtul, brânzeturile sau chiar unele fructe păstrate la rece. Atenție însă! Dulciurile reci, precum înghețata, accentuează senzația de căscat, pentru că obosesc organismul.
- Și nu în ultimul rând, activitatea fizică este foarte importantă. Sedentarismul accentuează de multe ori starea de oboseală, pe care vei ajunge să o resimți din ce în ce mai puternic.
Cătălina Chiricheș
Foto: Shutterstock