Ce ascund stările de amețeală

ce ascund starile de ameteala

La un moment dat, cu toții am experimentat senzația de negru absolut în fața ochilor, deși stăteam în picioare și era ziua în amiaza mare… Stările de amețeală apar, adesea, când ne ridicăm brusc din pat și când o zbughim precipitați să răspundem la ușă sau la telefon. După doi pași vedem puncte negre. Și, categoric, nu sunt stele verzi.

Raza vizuală este acoperită de un negru tăciune, iar picioarele par prinse în nisip până la genunchi. Dar, pentru că ne revenim repede, nu stăm niciodată să analizăm de unde provin aceste stări.

Iată de unde trebuie să începi investigațiile: de la alimentele din farfurie. Sau, mai corect spus, de la lipsa unor alimente din farfurie.

Stările de amețeală pot ascunde avitaminoză

Anii care trec ne aduc un milion de beneficii și un miliard de probleme. Din acest miliard vom analiza o mică scăpare a organismului și anume aceea a încetinirii lui de a absorbi vitaminele din alimentație. Statisticile spun că 4 din 100 de femei cu vârsta între 35 și 59 de ani au deficit de vitamina B12, iar multe dintre ele sunt la limita inferioară.

Nici oasele nu sunt foarte fericite. Fără vitamina D ele devin fragile, iar osteoporoza pândește din umbră. O senzație de furnicături la nivelul pielii, amorțirea mâinilor și a picioarelor trădează o lipsă acută a vitaminelor B6, B9 și B12. În plus fără acest trio formidabil din B-uri pot apărea stări de depresie, de anxietate, oboseală accentuată și dereglări hormonale.

Și dacă te plângi mereu de micile crăpături care îți tot apar la colțurile buzelor și care uită să mai treacă, poți trage un semnal de alarmă: ai un deficit de vitamina B și fier.

Tulburările de vedere, în special pe timpul nopții, dar și înmulțirea cariilor sau sângerarea gingiilor ascund o carență de vitamina A.

Despre vitamina C știi deja că este esențială pentru buna funcționare a imunității. Și când scade, încep problemele: infecții respiratorii, astenie, dureri articulare și musculare, fatigabilitate, dispnee. Deficitul de acid folic este strâns corelat de manifestările neurologice și anemia megaloblastică, iar gravidele pot suferi de defecte de tub neural.

Stările de amețeală pot ascunde anemie

Vestea bună este că știm cum apare și ce anume o declanșează. Vestea proastă este că afectează în special femeile. Dacă o oboseală sâcâitoare nu mai trece și vine la pachet cu slăbiciune, paloare a feței, cu lipsa puterii de concentrare, leșin, cel mai probabil suferi de anemie feriprivă. Analizele medicale vor stabili cu certitudine diagnosticul.

Prima soluție este aportul suplimentar de fier. Dacă, însă, te simți de-a dreptul sleită de puteri, ai intoleranță la lumină, te plângi de diaree sau constipație, simți că-ți pierzi simțul gustativ, nu ai poftă de mâncare și ai tulburări de echilibru, o anemie pernicioasă cauzată de lipsa vitaminei B12 și a acidului folic îți dă de furcă în organism.

Efectuarea unei hemoleucograme complete este investigația primară obligatorie la cea mai mică suspiciune de anemie. Și pentru că nu există un tratament mai eficient ca prevenția, trebuie să acordăm o atenție sporită regimului alimentar și să fim siguri că ne hrănim cu cantitățile adecvate de minerale și vitamine.

Știai că:

  • fierberea legumelor și fructelor determină pierderea a 90% din vitamina C?
  • carnea prăjită pierde 50% din vitamina B1?
  • carnea fiartă pierde 14% din vitamina B1?
  • prelucarea cărnii prin coacere/grătar determină pierderea vitaminelor B cu 20%? prin gătitul la microunde vitaminele își modifică structura chimică devenind suspecte pentru consum?

Senzația și stările de amețeală pot fi reduse dacă bei ceai de rozmarin.

Autor Oana Anghel

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate