Ce ascund semipreparatele din peşte pane şi fructe de mare

Peste pane

Peste pane

Consumatorii de semipreparate pane din peşte şi fructe de mare, se confruntă zilnic cu o grămadă de informaţii, din diferite surse, internet, tv, presa scrisă etc.

Nici ei nu ştiu ce să mai creadă, pe care ştire să o considere adevărată, şi ce tip de peşte sau de semipreparate din peşte ori fructe de mare să mănânce.

Zvonuri despre peşte, semipreparate din peşte şi fructe de mare

Se vehiculează că peştele marin conţine metale grele şi mercur, iar cel de acvacultură, nici el nu e mai prejos, fiind hrănit cu e-uri. Alt zvon care mai circulă este acela că gustosul somon vândut în România ar fi, de fapt adus de la fermele din ţările vecine, iar carnea lui este „vopsită.

Chiar şi în statele dezvoltate se crede că la sortimentele scumpe (fructe de mare, peşte scump) se practică etichetarea înşelătoare. Persoanele cu muţi bani dar fără o cultură gastronomică, lasă o grămadă de bani în restaurantele unde cred că mănâncă nişte produse pe bază de peşte, de calitate superioară.

Icrele negre, roşii, somonul sălbatic, batogul de morun

Cele mai falsificate sunt faimoasele icre negre şi cele roşii, somonul „sălbatic şi batogul de morun. Alt procedeu de înşelare a cumpărătorului este acela de a glasa excesiv peştele pentru a adăuga apă cât mai multă la cântar. De asemenea, se practică  tot mai mult şi injectarea ţesuturilor cu substanţe care reţin apă multă, acest lucru ducând la înjumătăţirea cantităţii de peşte după decongelare.

APC-ul s-a sesizat şi a investigat problema. Ei au achiziţionat 21 de tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare, pentru a efectua un studiu referitor la calitatea lor. Mai jos, aveţi rezultatul studiului:

Lista substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari utilizaţi la procesarea lor

Aditivii alimentari: glutamat monosodic, fosfat de sodiu, ascorbat de sodium, difosfaţi, citrat de sodiu, guma guar, fosfat tricalcic, carbonat de sodiu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, trifosfaţi de sodium, gumă xantan, acid citric, benzoat de sodiu, riboflavin, acid ascorbic, coşenilă, sorbitol, inozinat disodic, guanilat disodic, capsantină şi dioxid de titan.

Citeşte şi Aditivi alimentari

În urma cercetării celor 21 de produse alimentare pe bază de peşte (semipreparate din peşte şi fructe de mare) s-a aflat că: 24% dintre acestea conţin glutamatul monosodic, iar 10% conţin chiar doi aditivi alimentari, benzoatul de sodiu şi acid ascorbic.

Se ştie despre benzoatul de sodiu că este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, o substanţă foarte periculoasă pentru organismul uman, fiind cancerigenă. Se pare că Benzoatul de sodiu poate produce ADHD.

De asemenea, în urma acestei cercetări s-a descoperit că mai mult de jumătate din produse analizate conţin aditivi alimentari, între 2 şi 10 aditivi, iar semipreparatele pe bază de fructe de mare conţin cca. 7-10 aditivi.

Fiecare aditiv are corespondentul său format din litera E şi o cifră.

Astfel, avem o listă cu echivalentul lor, în E-uri şi motivele pentru care e bine să le eviţi pentru siguranţa ta şi a copiilor tăi

 • E 120Carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Acesta nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce deficienţe de concentrare şi hiperactivitate. Poate produce astm, alergii şi rinite.
 • E171Dioxidul de titan este un colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a descoperit că ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular şi la cel al ficatului. S-au mai observat modificări la nivelul splinei şi rinichilor, dar şi la cel al imunitar. A fost clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni, iar în Germania a fost interzis.
 • E300Acidul ascorbic este un agent antioxidant obţinut din glucoză. În cantităţi mari, poate produce diaree, duce la formarea calculilor la rinichi şi atacă smalţul dinţilor.
 • E330Acidul citric este un agent de reglare a acidităţii. Şi consumul acestuia duce la distrugerea smalţului dentar, favorizând apariţia cariilor dentare, şi nu este recomandat pentru copii. Cei care se ştiu cu boli cardiovasculare sau renale, şi cu afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree nu au voie să-l consume.
 • E331Citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome. Efectele secundare în urma ingerării lor sunt: greaţa, voma, crampele abdominale şi musculare, amorţirea extremităţilor, oboseala reacţiile alergice, ritmul cardiac anormal, ameţeala ş.a.
 • E412Guma de guar este folosită în industria alimentară ca stabilizator, emulgator şi agent de îngroşare. Poate provoca crampe, greaţă şi flatulenţă.
 • E415Guma xantan este obţinută prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Reacţiile adverse întâlnite sunt: scăderea glicemiei, balonarea, flatulenţa, crampele abdominale şi diarea.
 • E 420Sorbitolul, îndulcitor artificial care poate da naştere tulburărilor gastrice. Copiii nu au voie să consume alimente care conţin acest aditiv.
 • E450Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacţii alergice, modifică echilibrul calciu-fosfor din organism. Mai poate provoca tulburări de tranzit intestinal.
 • E471Mono şi digliceride ale acizilor graşi. Aceşti aditivi conţin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimi alimentare.
 • E621 – Monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Foarte multe produse alimentare îl au în componenţă. El poate provoca dureri de cap şi de gât, ameţeală, reacţii alergice, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Acesta nu trebuie consumat de copii, hipoglicemici, femeile însărcinate, bătrâni sau cardiaci.
 • E627Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, şi nu este recomandat pentru copii. De asemenea, trebuie evitat de către persoanele care suferă de gută şi astm.
 • E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obţinut din carne sau peşte şi poate declanşa reacţii alergice.

Citeşte şi Cum sa ne ferim de cancer

Sursa articol: apc-romania.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate