Ce analize ar trebui să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani pentru a depista cancerul

Ce analize ar trebui să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani pentru a depista cancerul

Cancerul este boala care nu ține cont de vârstă și apare atunci când organismul este vulnerabil. Pentru că majoritatea cancerelor sunt descoperite în stadii destul de avansate, medicii trag un semnal de alarmă și susțin programele de prevenție.

Izabela Condei, medic primar imagistică medicală este de părere că un set complet de analize reprezintă cea mai bună modalitate prin care reușim să ne asigurăm că organismul nostru funcționează în parametrii normali. Mâncarea nesănătoasă, fumatul, consumul de băuturi alcoolice sau expunerea prelungită la soare sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează apariția cancerului.

Studiile arată că atunci când sunt depistate într-o fază incipientă, aproximativ 90% dintre cazurile de cancer pot fi tratate. În funcție de vârstă, femeile riscă să dezvolte anumite tipuri de cancer, motiv pentru care investigațiile medicale ar trebui adaptate pentru fiecare pacientă în parte.

Ce analize ar trebui să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani pentru a depista cancerul?

Femeile cu vârsta între 20 și 30 de ani

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani se pot confrunta cu tumori germinale, leucemie sau melanom. Astfel, în cazul lor sunt recomandate testele de sânge, ecografiile abdominale, examinările interne, dar și testele Papanicolau, consultațiile la sân sau pentru glanda tiroidă.

Femeile cu vârsta peste 30 de ani

În cazul femeilor care au împlinit deja 30 de ani, riscul de a dezvolta cancer de sân, de col și de piele este mult mai mare. Medicii sunt de părere că după ce au trecut de acest prag al vârstei, femeile trebuie să facă o serie de investigații în plus, pe lângă cele recomandate categoriei de vârstă 20-30 de ani. Mai exact, este importantă efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar și un EKG.

Femeile cu vârsta între 40 și 50 de ani

Mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic și EKG-ul devin investigații obligatorii pentru femeile din această categorie de vârstă. În plus, dacă există suspiciuni că ar exista probleme de sănătate, la aceste investigații pot fi adăugate și alte teste.

Femeile cu vârsta peste 50 de ani

După 50 de ani se întregistrează tot mai multe cazuri de cancer de sân, de colon și de col. Medicii le recomandă pacientelor să își monitorizeze cu atenție starea de sănătate, pachetul de investigații medicale fiind unul complet și care cuprinde toate testele realizate anterior.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum să scapi de VARICE în două săptămâni? Leacul natural care face minuni

Ce boli poți avea în funcție de luna în care te-ai născut?

Ce boli poți avea în funcție de luna în care te-ai născut?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate