Cat de grave sunt chisturile ovariene?

Cat de grave sunt chisturile ovariene?
Te-ai dus la control si ai primit acest diagnostic? Nu te speria, rareori chisturile degenereaza in cancer.

La nivelul fiecarui ovar, exista la nastere mai multe milioane de foliculi ovarieni, dintre care doar trei-patru sute vor ajunge la maturitate. De la pubertate, la inceputul fiecarui ciclu menstrual, cam la 28 de zile, unul dintre foliculi creste la suprafata ovarului si se sparge pentru a elibera un ovul in a 14-a zi. Acest proces se numeste ovulatie.

Dupa ce si-a terminat treaba, acest folicul se atrofiaza pana cand ajunge in stadiul de corp galben, apoi se resoarbe.

Este posibil ca procesul sa nu se desfasoare conform planului. Cand foliculul nu reuseste sa elimine ovulul, sau raman niste resturi, se formeaza chisturile ovariene, numite in limbaj de specialitate „functionale'.

Foliculul este un saculet care, daca ovulul nu s-a eliminat, continua sa creasca in volum, de la un diametru de aproximativ trei centimetri, pana la unul de zece. Acelasi lucru se poate petrece si daca ovulul s-a eliminat, dar resturile lui nu se dizolva si foliculul continua sa se umple cu lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Cum se trateaza?
Tratamentul depinde foarte mult de dimensiunile chistului, de vechimea lui, de senzatiile pe care le produce in zona inferioara a abdomenului – durere, presiune asupra organelor invecinate, dereglari ale menstruatiei, chiar si tulburari urinale.

Cele mai multe chisturi ovariene functionale dispar fara tratament, in doua-trei luni de aparitie. Medicul va recomanda tinerea sub observatie a evolutiei chistului, printr-un control ginecologic o data la cateva saptamani.

Daca acesta nu se resoarbe, exista mai multe modalitati de a-l elimina. Unul este tratamentul hormonal care inhiba ovulatia – cu anticonceptionale. Atunci nu mai exista riscul aparitiei altor chisturi, iar cel pe care il ai are mari sanse sa dispara intr-un anumit timp.

Daca nu se intampla acest lucru, ba chiar chistul continua sa creasca si provoaca durere prin presiune asupra organelor vecine, medicul iti va recomanda interventia chirurgicala pentru extirparea acestuia. Interventia chirurgicala se poate face prin laparoscopie si vei ramane cu o cicatrice foarte mica.

Dar aceasta nu este o garantie ca nu vor mai aparea altele. De asemenea, daca chistul este dureros, vei primi medicamente analgezice.

Exista riscul de cancer?
Rareori chisturile ovariene functionale se transforma in cancere. Chistul se formeaza in interiurul foliculului si ramane ca un saculet plin cu o materie lichida sau usor solida. Cancerul este o anomalie a functionarii celulelor, care incep sa se inmulteasca si sa prolifereze dezordonat.

Femeile predispuse la cancere ovariene sunt cele care au rude apropiate ce au avut aceasta boala, cele trecute de 55 de ani, eventual care nu au fost niciodata insarcinate. Dupa menopauza, femeile care isi administreaza estrogen fara progesteron un timp indelungat prezinta riscul de cancer.

Luisa Neag
Benessere

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate