Casa plina de lumina

masaDaca e sa vorbim despre curente arhitecturale, ceea ce si-au dorit proprietarii – atunci cand pe terenul de pe malul lacului inca erau tufe de macese si cativa lastari de salcie – a fost o casa care sa aminteasca de stilul Bauhaus.

Intre timp, atunci cand solutiile arhitectului au fost puse fata in fata cu dorintele si modul de viata ale acestora, a devenit mai clar ca, mai mult decat un stil arhitectonic, ceea ce cautau era acel aer cu totul special al constructiilor bucurestene interbelice, acea eleganta discreta si totusi atat de rafinata.

Mese imparatesti
Stilul clasic isi va pastra intotdeauna, indiferent de moda, de inovatie, de curente care vin si pleaca, o eleganta atemporala, un fel de stabilitate, pe care o va conferi oricarui interior in care se regaseste.

Masa din sufragerie se inscrie in acelasi registru in care este gandita toata casa, mai precis, o eleganta discreta, construita din detalii si dintr-o unitate a elementelor componente extrem de precisa.

Nuanta caramizie a lemnului contribuie si ea la caldura care radiaza din imaginea rezultata, iar scaunele cu spatar inalt te imbie sa te asezi si sa petreci ca la mesele imparatesti din povesti.detalii

Detalii
Pasiunea pentru antichitati i-a purtat pe cei doi proprietari prin nenumarate targuri si anticariate, indiferent ca ei erau in vacanta intr-o tara exotica ori se plimbau pe strazile Bucurestiului intr-o dupa- amiaza racoroasa de toamna.

Placerea descoperirii unor obiecte interesante este comuna, pentru ca astfel de detalii aduc intotdeauna cu ele o atmosfera aparte si o poveste, dar bineinteles ca personalitatea fiecaruia s-a imprimat in alegerea unui obiect ori al altuia.

Lumina aurie
Daca decoratiunile lucrate ale scaunelor din sufragerie ne-au dus cu gandul la palate si dineuri somptuoase, la care participa numai personalitati, atunci sigur ca si lampile au contribuit la aceasta senzatie.

Lucrate din metal si cu becuri care imita forma fragila a flacarii de lumanare, sunt perfecte pentru a desavarsi aceasta atmosfera cu personalitate, care combina sobrietatea specifica conacelor boieresti din perioada Principatelor cu eleganta simpla a caselor din Bucurestiul interbelic.

Linii curbe
Acum se poarta foarte mult minimalismul, si opiniile sunt aproape unanime: acesta inseamna linii drepte, clare, geometrie epurata de artificii.

Dar nu intotdeauna e asa. Si liniile curbe fac parte dintre elementele de geometrie, iar cand se pastreaza aceeasi curba in constructia tuturor elementelor de decor, aceeasi cromatica (rama de lemn a unui geam ori balustrada de alama patinata), se pastreaza si simplitatea arhitecturala; deci, este vorba despre un alt fel de minimalism.

 

bucatarieCapsuni cu frisca
Un interior clasic nu este sinonim cu un interior sobru, formal sau lipsit de spontaneitate, iar proprietarii stiau asta mai bine decat oricine, asa ca au decis ca „locul de joaca‘‘ va fi bucataria.

Aici au ales pentru pereti o faianta glazurata, intr-un rosu puternic, iar mobilierul de bu-catarie a fost pastrat intr-o nonculoare (alb), dar asta nu pentru a tempera culoarea puternica, ci dimpotriva, pentru a o scoate si mai mult in evidenta.

In plus, mobilierul alb si scaunele cromate permit orice extravaganta in modelul fetelor de masa sau al pernutelor decorative.

Obiecte cu poveste
Cine putea sa aleaga a-ceasta veioza superba – de fapt, o lampa cu gaz din alama, ceramica si sticla sablata, cam din acee-asi perioada ca binoclul, dar mult mai feminina?

Uneori, un detaliu romantic e exact ceea ce trebuie pentru ca o incapere sa capete mai mult suflet, iar aceasta veioza aminteste de crinolinele purtate de doamnele cu o coafura impecabila atunci cand se intalneau cu prietenele, in saloane elegante, la un ceai ori la un joc de tabinet.

scariLa etaj
Singurele linii drepte mai evidente sunt pe scara construita in doua rampe – asta, pentru ca o scara in spirala sau, in orice caz, la care s-ar fi incercat pastrarea curburilor din restul casei ar fi transformat aerul de rafinament linistit al casei si i-ar fi dat un aspect mult prea frivol.

Balustrada e insa tot din aceeasi alama patinata, la fel ca toate elementele metalice din living si din zona care mar cheaza supanta („terasa‘‘, intre doua etaje pentru a se pastra unitatea de stil.

Imagini infinite
Jocul oglinzilor din baie, pozitionate simetric, e fascinant, iar ideea este extrem de buna atunci cand ai de-a face cu un spatiu cu functiuni fixe si dimensiuni limitate. Intr-adevar, oare ce poti face cu o baie in afara de a alege o faianta si o gresie frumoase?

Solutia au fost nuantele de crem si auriu, elegante si armonizate cu alte culori din casa (pereti etc.), dar tusa de maestru au fost oglinzile, care te-ar putea prinde minute bune in jocul reflexiilor…

livingIdei din pluta
Canapelele din piele (de la Class) au fost alese intr-o culoare destul de indrazneata, dar foarte calda, care, impreuna cu parchetul si tamplaria de stejar, transforma livingul intr-un spatiu primitor.

Punctul focal al incaperii este panoul de pluta care face legatura intre cele doua niveluri si sparge sobrietatea spatiului. Poti sa contesti ca ii sta extraordinar de bine in acest rol principal, pe peretele care se vede in clipa in care ai deschis usa de la intrare?

Sculptura in metal
Aceasta vaza din alama argintata e mai degraba o remarcabila sculptura Art Nouveau. Cine stie, poate chiar este un original ale carui acte de „nastere‘‘ s-au pierdut prin poduri prafuite.

Este de remarcat cat de bine se potrivesc toate aceste obiecte intre ele, chiar daca exprima stari, perioade si stiluri destul de diferite, tocmai pentru ca cei doi au construit casa impreuna, de la prima linie de creion pe schitele de constructie…

 

 

Liana Vasilescu; foto: Cosmin Popescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Decoratiuni