În Dubai s-a inaugurat o bibliotecă cu 7 etaje, cu 1,1 milioane de cărți, iar România doar 6,2% dintre români mai citesc
În timp ce România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului, a inaugurat Biblioteca Mohammed bin Rashid cu o investiție de 1 miliard AED.
Biblioteca din Dubai își propune să încurajeze cultura lecturii, sprijinind în același timp dezvoltarea creativității, cunoașterii și a artei atât la nivel individual, cât și social. Acesta va oferi o platformă pentru mințile intelectuale, literare și pline de imaginație din regiune și din lume.
„Astăzi lansăm un edificiu cultural și intelectual pentru noile noastre generații, prin care ne propunem să promovăm lectura, să răspândim cunoștințele și să sprijinim cercetătorii și oamenii de știință… Scopul nostru este să încurajăm dezvoltarea minții umane' a spus Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Pe cele șapte etaje ale sale, Biblioteca Mohammed bin Rashid prezintă o cantitate semnificativă de conținut. Aceasta include peste 1,1 milioane de cărți tipărite și în format digital în arabă și în limbi străine, peste 6 milioane de disertații, aproximativ 73.000 de partituri muzicale, 75.000 de videoclipuri, aproximativ 13.000 de articole și peste 5.000 de reviste istorice tipărite și digitale, într-o arhivă care acoperă 325 de ani, împreună cu aproximativ 35.000 de ziare tipărite și digitale din întreaga lume și aproximativ 500 de obiecte rare de colecție.
Inovație și durabilitate
Facilitățile Bibliotecii Mohammed bin Rashid, care folosesc cea mai recentă tehnologie și inteligență artificială, includ stocarea automată și sistemul electronic de recuperare a cărților, chioșcuri cu autoservire, un laborator de digitalizare a cărților și roboți inteligenți pentru a răspunde întrebărilor vizitatorilor, pe lângă tehnologiile de realitate augmentată și virtuală, printre altele.
Este, de asemenea, o bibliotecă prietenoasă cu mediul, care a adoptat cele mai înalte standarde de durabilitate, obținându-și astfel 10% din energia consumată din panourile solare instalate pe acoperișul clădirii.
Biblioteca, localizată strategic în centrul orașului, dispune de iluminare naturală datorită tavanului cu ferestre și este concepută pentru a reduce consumul de apă cu 50%. Apa aparatelor de aer condiționat este reciclată și folosită pentru a iriga spațiile verzi.
94% dintre români nu citesc cărţi
Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărţi, iar România este pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.
Citeste și:
Cele mai reclamate atracții turistice din lume. Trei sunt în Marea Britanie
Mâncăruri tradiționale pe care să le încerci când ești în Dubai!