Care sunt semnele timpurii ale demenței și cum pot fi tratate?
Semnele timpurii ale demenței sunt vizibile pentru cei din jur. Această degenerare a funcției cognitive este una dintre principalele cauze de deces din lume, aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu această afecțiune pe tot globul. Se așteaptă că această cifră va crește până la 78 de milioane în 2030 și 139 de milioane în 2050.
Iată semnele timpurii ale demenței și cum pot fi tratate?
Demența este o afecțiune care înglobează un grup de tulburări ce afectează funcționarea creierului. Demența este de mai multe tipuri iar cauzele sunt diferite.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă, afectând între 50 și 75% dintre cei diagnosticați deja cu demență.
Demența tinde să fie asociată cu persoanele în vârstă, dar există peste 3,9 milioane de persoane sub 65 de ani cu demență în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații să dezvolte demență. De fapt, femeile de peste 60 de ani au de două ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer decât de a dezvolta cancer de sân.
ATENȚIE! Nu există niciun tratament pentru niciun tip de demență, dar amânarea debutului cu cinci ani ar înjumătăți numărul deceselor cauzate de această afecțiune.
Un studiu a constatat că exercițiile fizice, îndeplinirea treburilor casnice și vizitarea familiei și a prietenilor sunt modalități bune de a reduce riscul de demență.
Luca Rado, co-fondatorul Helpd Ltd – specialist în îngrijirea bătrânilor la domiciliu, ne-a împărtășit cum să depistați cele 8 semne timpurii ale demenței.
1. Memoria pe termen scurt
Un semn tipic precoce al demenței este pierderea memoriei pe termen scurt. Unul dintre cele mai comune semne este uitarea lucrurilor esențiale, cum ar fi cheile sau ceea ce ai mâncat de dimineață. Aceste evenimente de zi cu zi pot fi adesea un indicator timpuriu, mai ales dacă se repetă.
2. Modificări ale dispoziției
O schimbare semnificativă a dispoziției sau a caracterului este un alt semn precoce al demenței. Aceasta este o schimbare pe care cei care au un început de demență sunt adesea incapabili să o detecteze în ei înșiși, dar este un indicator pe care membrii familiei îl pot depista primii. Deoarece demența afectează judecata și conștientizarea de sine, modul în care o persoană crede că acționează sau modul în care se vede pe sine este mai puțin relevant. Apatia, în acest sens, este o altă schimbare la care trebuie să fii atentă.
3. Pierderea interesului
Unul din semnele timpurii ale demenței este pierderea generală a interesului față de activitățile și hobby-urile de zi cu zi de care se bucurau în trecut. Acest lucru se datorează adesea faptului că demența afectează gândirea și memoria și astfel individul poate nici măcar să nu ia în considerare participarea la acest hobby, pur și simplu pentru că gândul de a face acest lucru nu mai există.
4. Lipsa de concentrare
Senzația de dezorientare este un alt semn precoce al demenței. Lipsa de concentrare poate fi uneori un semn al îmbătrânirii, dar este important să fii atentă la modul în care acest lucru afectează activitățile de zi cu zi. Dacă dezorientarea apare frecvent și începe să provoace stres, este probabil să fie un semn de demență și poate e cazul să se consulte un medic.
5. Decizii pripite
Situațiile, în care deciziile rapide sunt a doua natură, pot deveni o luptă pentru cei care suferă de demență. Orice acțiune neobișnuită care e în afara rutinei este un potențial motiv de îngrijorare pentru cei cu demență. Un exemplu în acest sens ar fi decizia de a da lucrurile din casă, de a dona apartamentul, bunurile esențiale sau de a purta îmbrăcăminte nepotrivită cu temperatura de afară. Judecata slabă include și conștientizarea spațială și, prin urmare, stângăcia.
6. Pierderea simțului direcției
Dacă o persoană dragă se luptă brusc să-și amintească drumul familiar spre casă, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare. Uitarea direcției sau ruta simplă către locuri familiare este un simptom obișnuit al demenței și ar trebui monitorizată, deoarece poate duce adesea la rătăcirea persoanelor în locuri publice sau la situații periculoase și riscante.
7. Devii confuz
Un alt semn al demenței este dificultatea de a comunica gândurile și emoțiile. O persoană cu demență poate avea greutăți în a-și exprima punctul de vedere în mod natural și asta se datorează faptului că demența afectează comunicarea și limbajul. Abilități precum formarea cuvintelor și memoria sunt afectate încet în timp și ar trebui discutate cu un medic dacă aceste simptome încep să se agraveze.
8. Sarcinile familiare devin provocatoare
Sarcinile simple și familiare, cum ar fi pregătirea unei cești de ceai sau încuierea unei uși, pot deveni provocatoare pentru cei care suferă de demență, deoarece funcția creierului și activitatea cognitivă încep să se deterioreze. Acest lucru poate apărea brusc sau în timp și duce la sarcini simple sau la rutină de bază care necesită în mod neașteptat multă gândire și energie. Riscul de demență se poate acumula de-a lungul vieții și este parțial determinat de genetică, care nu poate fi schimbată.
Care este boala care ar putea fi prevenită prin expunerea la frig?