Care este boala care ar putea fi prevenită prin expunerea la frig?
Expunerea la frig ar putea ajuta la tratarea și chiar la prevenirea unei boli extrem de comune în zilele noastre. Diabetul este o afecțiune care face ca nivelul de zahăr din sânge să devină prea ridicat.
În cele mai grave cazuri, poate provoca complicații precum accident vascular cerebral, amputare, insuficiență renală, atac de cord și insuficiență cardiacă, toate acestea putând duce la deces. Pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple, cei care suferă de această afecțiune trebuie să își țină sub control nivelul de zahăr din sânge.
Acest lucru se face, de obicei, prin utilizarea de insulină și o dietă controlată. Cu toate acestea, experții din Olanda au descoperit că tremuratul în timpul expunerii repetate la frig îmbunătățește toleranța la glucoză.
De asemenea, scade nivelul de zahăr și de grăsime din sânge și reduce tensiunea arterială la adulții supraponderali și obezi, au spus ei. Din acest motiv, medicii spun că ar putea fi o „strategie alternativă” pentru a preveni diabetul de tip 2.
„Când ne este frig, putem activa grăsimea brună, deoarece aceasta arde energie și eliberează căldură pentru a ne proteja. În plus, mușchii se pot contracta mecanic, sau tremură, generând astfel căldură. Deoarece la om există mult mai mulți mușchi decât grăsime brună, tremuratul poate arde mai multe calorii și produce mai multă căldură', a explicat doctorandul Adam Seller de la Universitatea Maastricht din Olanda, potrivit The Sun.
În lucrarea publicată în Diabetologia, experții au afirmat că grăsimea brună joacă un rol important în scăderea glicemiei și în îmbunătățirea sensibilității la insulină la om. Acest lucru, spun ei, ar putea contribui la reducerea rezistenței la insulină și a riscului de boli, inclusiv a diabetului.
Medicii au descoperit că o anumită activitate musculară ușoară datorată frisoanelor poate fi crucială în activarea efectelor benefice pe care frigul le are asupra metabolismului.
Experții au expus 11 bărbați și patru femei aflate la postmenopauză, care erau supraponderali sau obezi, la zece zile de frig pentru a activa frisoanele.
Toți participanții aveau vârste cuprinse între 40 și 75 de ani și au fost expuși la frig, de la 32 la 10 grade Celsiuc, până când au tremurat timp de o oră pe zi. Tremuratul a fost monitorizat cu ajutorul unor dispozitive care au fost plasate pe piele.
Înainte și după teste a fost monitorizată glicemia pacienților, precum și ritmul cardiac și tensiunea arterială.
Constatările au arătat că expunerea repetată la frig a redus concentrațiile de glucoză de la 5,84 la 5,67 mmol/L și a îmbunătățit toleranța la glucoză cu șase procente. Experții au afirmat că atât concentrațiile de trigliceride plasmatice la jeun, cât și cele de acizi grași liberi au fost reduse semnificativ, cu 32% și, respectiv, 11%.
Aceștia sunt principalii combustibili de grăsime din organism și se crede că aceștia cresc riscul de boli cardiovasculare și contribuie la rezistența la insulină.
Expunerea repetată la frig a redus, de asemenea, tensiunea arterială sistolică și diastolică cu aproximativ 10 mmHg și, respectiv, 7 mmHg.
Ritmul cardiac în repaus a fost, de asemenea, redus atunci când a fost măsurat, au adăugat experții. În ciuda rezultatelor, aceștia au spus că oamenii nu ar trebui să se grăbească să sară într-o baie de gheață prea curând.
Foto: 123RF