Care sunt analizele pe care trebuie să le faci pentru a depista cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic se numără printre cele mai agresive tipuri de cancer, iar rata mortalității este ridicată, tocmai pentru că simptomele acestei boli apar destul de târziu, atunci când boala s-a extins și la nivelul altor organe ale corpului.

Pentru că anual cancerul pancreatic face tot mai multe victime, am stat de vorbă cu Radu Tudose, medic primar de medicină de familie, pentru a afla de ce cancerul pancreatic are o evoluție atât de rapidă, dar și care sunt analizele pe care trebuie să le facem pentru a depista această afecțiune într-un stadiu incipient.

Se îmbolnăvesc de cancer pancreatic oamenii care au mâncat sănătos, n-au pus gura pe fast food, n-au fumat, n-au istoric medical în familie? Ce se întâmplă cu acest tip de cancer, cel mai perfid dintre toate?

Cancerul este o  boală care poate afecta orice organism, chiar și pe cele mai sănătoase. Cancerul de pancreas nu face excepție.  Din păcate, acesta nu este un lucru liniștitor, nici în sensul că este suficient să nu avem factori de risc ca să ne ferim de cancer, în general, și cel de pancreas în special, și nici nu poate reprezenta o încurajare, sa nu respectăm regula de evitare a factorilor de risc.

Ești condamnat la moarte odată diagnosticat?

Condamnarea la moarte nu trebuie să reprezinte o sugestie a asocierii acestei expresii cu cancerul. În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că oricât de abile ar fi mecanismele de acțiune ale diferitelor boli pentru distrugerea organismului, până în prezent, tot organismul uman (în general!) a supraviețuit. Deci, există organisme care vor fi doborâte de cancerul de pancreas la fel cum sunt doborâte de virusul gripal și există organisme care pot să lupte cu această afecțiune și să iasă învingătoare.  La această situație naturală, intervin terapiile, care, din păcate, nu pot fi analizate cu acuratețe și cu obiectivitate, și care, de multe ori, dar nu întotdeauna, pot fi suspectate de faptul că nu respectă principiul hipocratic “Primum non nocere!”.

Este cel mai dureros tip de cancer?

Categoric nu!!!  Când pronunți cuvântul cancer, automat îl asociezi cu durerea. Îndrăznesc să spun că metastazele osoase sau cancerul cerebral (primar sau metastatic) care produce hipertensiune craniană sunt cel puțin la fel de dureroase.  Orice formă de cancer evoluează spre o durere insuportabilă, care, de obicei, necesită morfină pentru a o controla în stadiile finale.

Poate fi evitat cancerul pancreatic?

Indiferent de răspunsul unuia sau altuia dintre profesioniștii din sănătate, răspunsul este doar în doctrina creștină asupra sănătății și a bolii.  Nu știu dacă eu sau altcineva ar putea să exprime o opțiune între cancerul de pancreas și, să spunem, melanomul malign!  Căci, afecțiunea malignă, din punct de vedere statistic nu poate fi evitată.  Dar, nici alte boli, sau chiar prin extindere, alte accidente cauzatoare de moarte, nu pot fi evitate!  Starea de sănătate sau de boală ține, la urma urmei, de grija pe care Dumnezeu o arată față de noi, și această grijă reprezintă și cheia tratamentului cancerului și al celorlalte boli!

Ce analize trebuie să facem pentru a depista cancerul pancreatic?

Punctual:  ecografie abdominală (în bune condiții de efectuare, având în vedere faptul că pancreasul este cel mai profund organ abdominal explorat ultrasonografic), amilaza sangvină și markerii tumorali de boli digestive.  În caz de suspiciune, trebuie o imagistică superioară de abdomen (CT sau RMN, dar obligatoriu cu substanță de contrast).  Menționez însă, că nici măcar amilaza nu este inclusă de autoritățile sanitare din România în lista investigațiilor accesibile pentru toate categoriile de populație, adică liber la prescriere de către medicul de familie!

Se poate trăi fără pancreas?

Nu, fără pancreas nu se poate trăi!

Alimentația dezechilibrată poate reprezenta un factor declanșator?

Da, alimentația dezechilibrată reprezintă unul din factorii principali de risc în producerea cancerului de pancreas, dar și în declanșarea manifestărilor acestuia.  Iar dintre aceștia, alcoolul, grăsimile saturate și aditivii alimentari de sinteză (“E-urile”).  Însăși alimentația excesivă cantitativ reprezintă atât factor de risc cât și de declanșare a simptomatologiei cancerului de pancreas.

Câte luni poți trăi după punerea diagnosticului?

Nu se poate răspunde unitar la această întrebare. Diferă în funcție de stadiul în care-l descoperim, de tipul de cancer și gradul de diferențiere, precum și de starea generală a organismului la care a apărut.  Oricum, cancerul de pancreas este renumit a fi o formă de cancer extrem de invaziv, cu evoluție acută sau supra acută și cu prognostic extrem de rezervat.  Paradoxal oarecum, cu cât simptomatologia este mai “zgomotoasă”, cu atât este mai bine pentru pacient, pentru că poate atrage atenție asupra posibilității afectării maligne a pancreasului.

Ne putem vindeca prin post negru sau alimentație vegană?

Trebuie făcută o introducere, destul de dificil de înțeles. Să vă dau un exemplu:  până în anii ’70, hepatitele virale B și C erau tratate cu aceeași rată de succes atât cu medicație antivirală și imuno modulatoare (legendarul isoprinosine!), cât și cu medicamente imuno-supresoare, care limitau distrugerile provocate de agresiune virală. Așa și în privința cancerului în general și a celui de pancreas în special.  Dacă vorbim de alimentația vegană trebuie menționat că și aceasta este la fel de nenaturală ca și cea echilibrată (adică plină de E-uri, posibil din plante modificate genetic, etc).  În privința postului, acesta este doar un sprijin pentru rugăciunea către Dumnezeu!  Postul nu reprezintă regim de slăbire, ci cea mai veche poruncă dată omului (Adam, Rai, Pomul Cunoașterii Binelui și a Răului).  Postul negru poate fi urmat doar de cei care se roagă mult și, evident, are nenumărate beneficii, dar, repet, este mai mult o stare de spirit, de apropiere de Dumnezeu, decât un mijloc terapeutic.

Florentina Mușat

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce se întâmplă în organism atunci când renunți definitiv la produsele lactate?

Simptomele herpesului care nu trebuie neglijate. Cum pot fi confundate cu o simplă răceală?

Dieta cu peşte. Cum să slăbeşti uşor 4 kilograme în doar 7 zile fără restricții alimentare severe

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului