Care sunt alimentele care pot declanșa alergii grave

alergii alimentare

Alergiile alimentare se manifestă printr-o reacție exagerată a sistemului imunitar la consumul anumitor alimente. Chiar și o cantitate infimă din alimentul alergen poate declanșa simptomele.  Simptomele des întâlnite ale alergiilor alimentare sunt erupție cutanată, urticarie, prurit (mâncărimi), secreții nazale apoase. O reacție gravă la un anumit aliment poate fi anafilaxia. 

Anafilaxia este o reacție rapidă, potențial letală, simptomele fiind acelea ale unei reacții alergice la care se adaugă scăderea tensiunii arteriale, dificultăți de respirație, dureri abdominale, inflamația limbii sau laringelui, diaree sau vomismente și pierderea cunoștinței.

Alergia alimentară este diferită de intoleranța la un anumit aliment, cea din urmă fiind mai puțin gravă. Alergiile alimentare afectează 8% dintre copiii până în trei ani și 3% dintre adulți.

Alergiile alimentare. Simptome

Simptomele alergiei alimentare se declanșează de obicei la câteva minute de la consumul unui anumit aliment. Simptomele pot fi:

  • erupție cutanată
  • urticarie
  • prurit
  • congestie nazală, secreții apoase din nas și strănut (rinită alergică)
  • respirație îngreuiată
  • respirație șuierătoare (wheezing)
  • crampe
  • greață
  • vomismente
  • ochi apoși
  • diaree
  • anafilaxie

Anafilaxia este o reacție alergie potențial letală care se manifestă prin:

  • prurit
  • roșeață
  • limbă și buze umflate
  • respirație îngreuiată
  • puls slab
  • leșin
  • crampe abdominale
  • amețeli
  • hipotensiune

Alergiile alimentare. Tipuri

În funcție de ingredientul alergen, alergiile alimentare pot fi, de exemplu:

Alergiile alimentare. Cauze

  • o reacție anormală a sistemului imunitar la consumul unui anumit aliment ca și cum ar fi vorba de un virus sau de o bacterie. Alergia apare când sistemul imunitar dezvoltă o sensibilitate față de alimentul respectiv. Când persoana alergică consumă alimentul în cauză, sistemul imunitar îl percepe ca și cum ar fi o substanță nocivă și dezvoltă anticorpi împotriva sa.
  • alimentul alergen poate fi: pește, alune, lapte animal, soia, grâu, fructe de mare, nuci

Alergiile alimentare. Factori de risc

  • istoric familial
  • vârsta: de obicei, apare la copii
  • astm
  • prezența altor alergii

La ce să te aștepți atunci când te prezinți la medic?

Prezintă-te la medic dacă manifești vreunul dintre simptomele enumerate mai sus.

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate