Cancerul colorectal, locul 3 în lume ca frecvență: “În România, pacienții ajung de multe ori la medic în stadii avansate.” Când ar trebui să mergi la doctor și care sunt principalele simptome?

Cancerul colorectal, locul 3 în lume ca frecvență

Statisticile furnizate de Global Cancer Observatory arată că tipul de cancer care ocupă locul 3 în lume ca frecvență este cancerul colorectal. Doar anul trecut, la nivel mondial, peste 1.8 milioane de persoane au primit acest diagnostic, în timp ce în România, 26 de persoane la suta de mii fac cancer colorectal. 

Cancerul colorectal este tot mai des întâlnit atât în România, cât și în lume. Acest tip de cancer este al treilea ca frecvență în rândul bărbaților și al doilea în cazul femeilor. Medicii sunt de părere că descoperit la timp, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes. Pentru a depista cancerul colorectal într-un stadiu incipient, persoanele cu vârsta peste 45 de ani ar trebui să meargă în mod constat la medic și să facă investigațiile necesare.

Cancerul colorectal, locul 3 în lume ca frecvență

În România, cancerul colorectal este diagnosticat de cele mai multe ori tardiv, în stadiul 4, iar acest lucru se întâmplă pentru că pacienții refuză să meargă la medic pentru investigații.

“Din păcate, în România, pacienții ajung de multe ori la medic în stadii avansate, chiar stadiul 4, când există deja metastaze hepatice sau carcinomatoză peritoneală (diseminarea tumorii în cavitatea abdominală) sau metastaze pulmonare. Și atunci se face mai întâi un tratament oncologic, în speranța că bolnavul va intra într-o perioadă de remisiune, poate chiar vindecare, chirurgia în stadiul 4 făcându-se doar în momente super necesare, de ocluzie, de peritonită în care trebuie să intri să salvezi viața sau să faci o derivație digestivă astfel încât să-i prelungești bolnavului viața”, a spus medicul primar chirurg Ștefan Tucă, specialist care operează frecvent cancere de colon.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal

Pe lista factorilor de risc pentru cancerul de colorectal se numără obezitatea, fumatul, sedentarismul, excesul de alcool, dietele bogate în grăsimi, fibre și alimente hipercalorice, dar și moștenirea genetică.

Specialistul Ștefan Tucă atrage atenția că boli ca rectocolita ulcerohemoragică, polipoza rectocolonică familială sau boala Crohn sunt afecțiunile care pot cauza cancerul de colon, motiv pentru care pacienții care sunt diagnosticați cu aceste boli ar trebui să meargă mult mai des la medic. În cazul polipilor colonici și rectali, medicii îi pot ține sub observație pe pacienții care prezintă această problemă de sănătate și pot realiza biopsii din 6 în 6 luni pentru a vedea dacă polipii devin displazici, adică dacă se transformă în tumori maligne.

Ce simptomele apar în cazul cancerului colorectal?

Principalele simptome care apar în cazul cancerului colorectal sunt senzația de balonare, prezența sângelui în scaun, sângerările rectale, crampele abdominale, oboseala cronică, scăderea dramatică în greutate, dar și tulburări de tranzit intestinal, mai exact diaree sau constipație.

Pentru că de cele mai multe ori aceste simptome sunt puse pe seama unor afecțiuni care nu pun viața în pericol, oamenii amână vizita la medicul specialist. Astfel, există riscul ca acest tip de cancer să fie descoperit mult prea târziu.

Cum poate fi tratat cancerul colorectal?

Primul pas în tratarea cancerului colorectal este descoperirea acestuia într-un stadiu incipient. După ce diagnosticul este confirmat de medicul specialist, acesta poate interveni chirurgical pentru a îndepărta tumora, mai ales dacă aceasta are dimensiuni mici.

“La pacienții care sunt depistați cu tumori rectale sau colonice cu dimensiuni mai mici se poate face o chirurgie de rezecție, prin care se îndepărtează tumora, minimum 12 ganglioni pentru anatomopatologie și se restabilește continuitate prin anastomoza digestivă între cele două structuri rămase. Există și acești pacienți la care poți să faci cu mare succes intervenții chirurgicale minim invazive laparoscopice după care se recuperează mult mai rapid, ei revenind mult mai devreme în activitatea profesională și în familie. În funcție de stadializarea postchirurgicală, pacientul este îndrumat către un tratament oncologic condus de către specialistul oncolog, la fel, cu mari șanse de vindecare. Operațiile de cancer de colon, rect, în stadiile 1, 2 și chiar 3 sunt succese terapeutice. Radioterapia se face în cancerele de rect, care se pot împărți în superior, mijlociu și inferior. Pentru tumorile de rect superior, primul timp terapeutic indicat e cel chirurgical. Pentru tumorile de rect mijlociu și inferior, se face inițial radioterapie, iar la 6 săptămâni după radioterapie, se face intervenția chirurgicală, prin care se scoate ce e de îndepărtat, se analizează histopatologic și în funcție de rezultat, există posibilitatea să se asocieze chimioterapie postoperatorie”, a spus medicul Ștefan Tucă.

Pentru a trata cu succes cancerul colorectal este nevoie de o echipă complexă, formată din gastroenterolog, chirurg și radioterapeut.

Ce trebuie să facă pacientul diagnosticat cu cancer colorectal după operație?

După operație, pacientul diagnosticat cu cancer colorectal trebuie să meargă la medic din 6 în 6 luni. Starea acestuia de sănătate este monitorizată prin intervenții specifice printre care se numără și colonoscopiile sau tomografiile. În plus, pacientul trebuie să adopte un stil de viață sănătos, acesta fiind esențial în prevenirea cancerului colorectal.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

I s-a spus că este vorba despre o simplă răceală, după care a primit un diagnostic care i-a schimbat viața: Cea mai traumatizantă parte a acestei experiențe a fost…'

Fibromul uterin este o tumoare, dar NU canceroasă!

Ce faci când afli că ai cancer? Află cum să-ți găsești puterea să lupți

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului