Semineul
|
![]() |
Izolatia
- Nimic nu justifica investirea unor mari sume de bani in sisteme de incalzire sofisticate, daca aceasta caldura scapa prin spatii neetanseizate (pereti, ferestre etc.). O izolatie buna costa destul, dar amelioreaza mult confortul si nu e utila numai iarna, intrucat vara ne protejeaza de caldura.
- Peretii sunt responsabili in proportie de circa 35% de pierderea de caldura dintr-o locuinta. La fel ca in Occident, noua legislatie romaneasca din constructii prevede atingerea unor anumiti coeficienti de pierdere a caldurii in cazul cladirilor noi.
- Ferestrele si usile contribuie si ele la pierderea de caldura. Nu neglijati rolul draperiilor groase si al jaluzelelor. Stratul de aer inchis etans intre foile de geam este un bun izolant fonic si termic, de aici rezultand solutia dublarii geamului sau folosirea geamurilor termopane. Folosirea pragurilor este o alta metoda traditionala pentru cresterea izolarii usilor. Sa nu uitam ca usile "adevarate" aveau la partea inferioara periute. Astazi – la usile marilor hoteluri, de exemplu – exista sisteme complexe, gratie carora aceste periute se retrag in corpul usii, o data cu deschiderea ei.
- In acelasi context, este bine ca pardoselile sa contina un strat izolant termic. Exista astazi pardoseli cu izolatia termica integrata. Bineinteles, mochetele si covoarele sunt bune izolante.
- Tevile de apa calda trebuie bine izolate, in special in spatiile neincalzite (coridoare, pivnite etc.), pentru ca si ele sunt surse importante de pierdere a caldurii.
Aerul conditionat
- Aerul conditionat se bazeaza pe controlul precis al temperaturii, umiditatii si debitului de aer. Unele aparate de aer conditionat pot face conversia dintre rece si cald, folosind acelasi aparat. Excesul de umiditate este absorbit, dupa care este dirijat spre exterior printr-un tub subtire.
- Totusi, majoritatea aparatelor nu au randament suficient in cazul temperaturilor foarte scazute din timpul iernii.
- Principalele critici la adresa sistemului de aer conditionat vizeaza artificialitatea sa. De exemplu, in timpul verii, diferenta mare de temperatura dintre interior si exterior poate provoca dureri de cap unor persoane mai sensibile.
de Arh. Marius Marcu-Lapadat, MB Studio pentru Avantaje
Foto: Petrica Pavel si colectia autorului