Ce daruri oferim de sărbători?

Ce daruri oferim de sărbători?

hepta_716325

In fiecare decembrie ne intrebam ce anume sa le cumparam copiilor. Psihologul Carmen Badoi ne lamureste daca e cazul sa le facem pe plac si sa le luam doar ceea ce isi doresc.

Uneori, parintii se intreaba daca e bine sa ofere copilului un cadou foarte scump, daca momentul e potrivit sau daca n-ar trebui asteptata ziua lui de nastere etc.

Cei care au astfel de dileme ar trebui sa stie ca, in anumite conditii, un cadou poate fi folosit drept instrument in educatia copilului. Mai exact, cadoul sa corespunda cerintelor varstei si sa fie oferit intr-un moment in care copilul sa aprecieze valoarea acestuia.

“M-am recasatorit de curand, iar sotul meu, prosper om de afaceri, vrea sa-i cumpere fiului meu un calculator. Eu ma bucur ca sotul meu imi indrageste copilul, dar mi se pare un cadou exagerat si, de fapt, un mod de a-i cuceri simpatia. Mama imi spune sa fiu fericita ca am un sot iubitor si instarit si sa nu mai despic firul in patru, mai bine sa ma gandesc cat de mult se va bucura copilul de acest cadou.

Totusi, nu pot sa nu ma gandesc ca pana acum nu am putut sa-i fac baiatului asemenea daruri. Ma tem ca, de azi inainte, Gabriel va avea asteptari mult mai mari. Daca acum va primi un calculator, ce-si va dori pentru ziua lui? Daca va ajunge sa aprecieze oamenii in functie de cadourile pe care acestia i le fac?”

Ai dreptate atunci cand te gandesti ca sotul tau spera sa castige simpatia fiului tau oferindu-i un calculator; dar oare este ceva rau sau urat in asta?

Inceteaza sa-l mai privesti ca pe un intrus, care are scopuri ascunse fata de fiul tau, si incearca sa-l vezi ca pe cel care va contribui de acum incolo la educatia baiatului, cel care isi va asuma raspunderi importante in viata familiei.

Acorda-i mai multa incredere – fara ea, ii va fi foarte greu sau chiar imposibil sa-si asume pe deplin rolul de parinte. Pe de alta parte, tot tu esti cea care il va ajuta pe baiat sa-l accepte pe sot in calitate de educator.

Darurile trebuie sa corespunda varstei copilului si sa fie date intr-un moment special.

Calculatorul oferit de sotul tau trebuie privit ca un instrument ce va contribui decisiv la educatia copilului si abia apoi ca un cadou valoros.

Tu si sotul explicati-i baiatului care este utilitatea lui, cat de multe lucruri poate face si invata avand un calculator, un instrument prin care isi va dezvolta propria cunoastere si nu o jucarie costisitoare.

Temerile pe care le ai in legatura cu asteptarile de viitor ale baiatului se bazeaza tocmai pe interpretarea gresita de pana acum fata de rolul unui calculator in viata copilului tau. Este nevoie ca tu sa-ti schimbi modul de a vedea lucrurile, pentru ca fiul tau sa aiba asteptari realiste.

Daca ti-e teama ca fiul tau sa nu ajunga sa aprecieze oamenii in functie de valoarea cadourilor primite, trebuie sa-i spui – in repetate randuri – ca valoarea unui cadou are importanta, dar ca mai mult decat aceasta conteaza efortul facut de cel care ofera darul si intentia acestuia de a darui ceva cu bucurie – ca sa aduca bucurie.

De multe ori, parintii nu tin seama de aceste doua criterii importante. Un cadou oferit intr-un moment potrivit poate motiva copilul in efortul lui scolar sau ii poate deschide o perspectiva noua (de exemplu, un instrument muzical oferit de ziua lui ii poate dezvalui o aptitudine muzicala; o trusa de pictura ar putea orienta copilul catre o activitate artistica etc.).

Psiholog: Carmen Badoi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Copii