Bolile sunt mesaje ale corpului?

Bolile sunt mesaje ale corpului?

Jacques SalomeJacques Salomé este un barbat mai degraba micut, dar emana o forta extraordinara. La cei 73 de ani, are o energie de invidiat si o carisma indiscutabila. Stie ce vrei sa-i spui inainte sa deschizi gura si vine cu raspunsuri inainte sa-l intrebi.

A fost anul trecut in Romania, pentru o serie de conferinte despre cum sa traim in armonie cu noi si cu ceilalti. Jacques ne da propriul exemplu, uluitor si impresionant, din vremea copilariei, un sistem origine-cauza-efect, al carui mesaj l-a descifrat 30 de ani mai tarziu. Copilul unei femei foarte tinere (la nastere, mama lui avea 18 ani), Jacques a fost crescut o vreme fara tata, preluand inconstient grijile si anxietatile mamei singure, confruntata cu dezacordul familiei si oprobriul public.

Cand baiatul avea cinci ani, mama lui s-a recasatorit si a mai avut un fiu: „La masa, o aveam pe mama in partea stanga, iar pe tatal (vitreg) – sotul mamei -, in partea dreapta. Desi nu m-a batut niciodata, el imi inspira foarte multa teama. De cate ori se ridica de la masa, mama facea in asa fel incat sa treaca prin spatele meu, sa ma atinga cumva, sa ma protejeze“.

Intamplator sau nu, la noua ani, Jacques s-a imbolnavit de tuberculoza osoasa (singurul din anturaj care a facut aceasta boala) si a suferit o multime de interventii chirurgicale, absolut toate pe partea dreapta a corpului, cea ramasa „fara protectie“: „Am fost in spital, am corpul plin de cicatrice, am un singur rinichi, o proteza, am fost ars…“ De 40 de ani, de cand a descoperit metoda ESPERE si sensul ascuns al bolilor, Jacques Salomé nu a mai fost niciodata la medic. Este vegetarian, practica meditatia si impartaseste si celorlalti din tainele sanatatii spiritului si trupului.

Infirmi ai comunicarii
La 35 de ani, un divort dureros „l-a trezit“, pur si simplu. „Atunci am constientizat ca trebuie sa-mi asum responsabilitatea felului in care traiam si in care NU comunicam. Incepusem deja sa studiez, conduceam un centru de copii, eram director, dar nu aveam calitatile relationale necesare. Am inceput psihanaliza si am primit o bursa de studii in Canada, unde am descoperit ceea ce se numeste psihologia umanista, legatura cu corpul, cu energia, limbajul trupului, contrar psihanalizei, care tine cont doar de cuvinte. Asa am inteles ca eram un infirm al comunicarii“.

Noile abilitati nu i-au salvat casatoria, dar l-au ajutat sa-si recladeasca fosta relatie, pe noi baze. „Ea este mama copiilor mei, e recasatorita astazi, dar mi-a spus ca sunt singurul barbat caruia poate sa-i spuna totul. Avem o relatie mai buna de cand am divortat decat cea pe care o aveam inainte“.

Tot atunci si-a dat seama ca nici relatia cu copiii lui nu era prea grozava si, in cele din urma, nici cea cu el insusi. „Credeam ca sunt un tata bun, dar nu doar intentia conteaza, ci si mijloacele prin care comunicam: cu copiii, in cuplu, cu noi insine. Am invatat sa ma respect; am asamblat totul in ceea ce a devenit metoda ESPERE. Nu a fost o revelatie, ci mai degraba rodul unei munci sustinute de-a lungul a 20 de ani. Mi-am schimbat meseria si am devenit formator de relatii umane. Am instruit peste 70 de mii de persoane in 40 de ani“.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate