Terapia cu nămol: beneficii pentru sănătate și frumusețe

Nămolul este cunoscut și apreciat din cele mai vechi timpuri pentru multiplele sale virtuți terapeutice, grație cărora este folosit cu succes în tratarea unui număr mare de boli. Și chiar dacă ești binecuvântată cu o sănătate de fier, nu ignora nămolul: face minuni pentru pielea ta.

terapia cu namol

Nămolul este bogat în substanțe organice, aflate în descompunere. Acesta se extrage din apele sărace în oxigen, precum mările sau lacurile. Deși mirosul lui este într-o oarecare măsură dezagreabil, beneficiile pe care le aduce sănătății și frumuseții compensează acest neajuns. Poți profita de el în anotimpul cald, când mergi la mare, sau în tot timpul anului, la centrele SPA.

Tipuri de nămol

Există trei tipuri importante de nămol care se găsesc la noi în țară:

Nămolul sapropelic este bogat în hidrosulfură de fier coloidală, care îi conferă un miros specific. Acesta ia naștere prin acțiunea microorganismelor asupra algelor, la care se adaugă substanțe minerale și anorganice. Nămolul sapropelic calmează durerile reumatismale, ameliorează problemele circulatorii, reechilibrează nivelul de vitamine și minerale al organismului și îl purifică. La noi în țară, nămoluri sapropelice se găsesc la Techirghiol, Agigea, Amara, Ocna Sibiului, Sovata etc.

Nămolul mineral este rezultat din sedimentarea sărurilor provenite de la unele izvoare carbogazoase, calcice sau sulfuroase. Concentrația de sare și cea de minerale din acest tip de nămol sunt foarte ridicate. Datorită acestei calități, nămolul mineral curăță pielea în profunzime și are proprietăți calmante și regeneratoare. La noi în țară, nămolul mineral se găsește la Sângeorz Băi, Geoagiu Băi, Băile Govora etc.

Nămolul de turbă ia naștere prin putrezirea plantelor și este bogat în fibre și minerale. Are excelente proprietăți antiinflamatorii și este utilizat frecvent pentru relaxarea musculară și în tratamentul artrozei, fibromialgiei și al altor maladii articulare. La noi în țară, acest tip de nămol se găsește la Vatra Dornei, mai precis în localitățile Copăceni și Poiana Stampei.

În ce afecțiuni se recomandă terapia cu nămol

Terapia cu nămol vizează vindecarea afecțiunilor sistemului osos, a căror apariție este favorizată de procesul de îmbătrânire, și a infecțiilor. Rezultate remarcabile după urmarea unei cure cu nămol s-au obținut în cazul unor afecțiuni precum reumatismele inflamatorii (spondilartrita anchilozantă, poliartrita reumatoidă), artroza mâinilor, infecții vaginale sau într-o gamă largă de boli de piele.

De asemenea, terapia cu nămol regenerează masa musculară prin aportul de vitamine pe care acesta îl asigură corpului și împiedică dezvoltarea bacteriilor. Astfel, nămolul are un efect antiinflamator asupra organismului. Totodată, terapia cu nămol este recomandată în cazul migrenelor și pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Cum se folosește nămolul în cosmetică

Binefacerile nămolului în cosmetică se remarcă în ceea ce privește atenuarea ridurilor și eliminarea excesului de sebum. În cazul persoanelor care suferă de acnee sau se confruntă cu exces de sebum, nămolul aduce luminozitate tenului, îi menține elasticitatea și îi acoperă imperfecțiunile. Totodată, nămolul regenerază textura pielii, uniformizează culoarea, menține tonusul muscular și previne apariția ridurilor sau le atenuează pe cele deja existente.

Cum se urmează terapia cu nămol

Nămolul poate fi aplicat pe corp prin cataplasme sau poate fi folosit sub formă de băi. Dacă optezi pentru varianta cataplasmelor, trebuie să îți „îmbraci' corpul în nămol pentru 15 minute. În acest timp, oligoelementele din compoziția lui sunt transferate în organism, iar toxinele sunt eliminate prin sudație. Dacă preferi băile, va trebui să apelezi la centrele specializate, care îți pun la dispoziție bazine pline nămol. La beneficiile pentru piele și articulații, se va adăuga și senzația de ușurare a corpului.

Tu obișnuiești să te dai cu nămol atunci când mergi la plajă? Dacă ai facut-o, în ce scop ai apelat la el?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate