Boala de reflux gastroesofagian: cauze și tratament

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune medicală, care constă în trecerea acidului gastric din stomac către esofag. Conținutul refulat poate fi alcătuit din secreție gastrică acidă sau, mai rar, secreții biliopancreatice.

În mod normal, sfincterul esofagian se închide după fiecare înghițitură, împiedicând refluxul sucului gastric în esofag. Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când sfincterul nu închide suficient valva esofagiană. În aceste condiții, secreția gastrică acidă refulează în esofag producând inflamația sau chiar ulcerația esofagului.

Tabloul clinic

  1. Pirozis: acea senzație de arsură retrosternală care urcă spre gât.
  2. Regurgitații acide
  3. Disfagie: dificultate la înghițirea alimentelor.
  4. Odinofagie: deglutiție dureroasă.
    Toate aceste simptome se intensifică odată cu apariția stărilor de stres, nervozitate și lipsa meselor regulate. De asemenea, pentru a preveni și chiar a trata această afecțiune, este bine de știut faptul că nutriția joacă un rol foarte important. 

Conduita terapeutică

În primul rând programați-vă la un consult de specialitate;
 nu purtați haine strâmte, în felul acesta puteți preveni creșterea presiunii intraabdominale;
 mâncați puțin și des, cantitățile mici sunt mai ușor digerate de stomac;
 mestecați bine alimentele;
 ultima masă a zilei trebuie luată cu minim 3 ore înainte de culcare și este de preferat să se doarmă pe partea stângă, cu capul puțin mai ridicat față de trunchi;
 mențineți o greutate corporală sănătoasă, pierdeți în greutate dacă sunteți o persoană supraponderală sau obeză;
 renuntați la fumat, deoarece fumatul scade presiunea și capacitatea sfincterului esofagian de a funcționa corespunzător;
 evitați alimentele acide precum citricele, roșiile, alimentele condimentate, etc.
 evitați să consumați alcool, băuturi carbogazoare, cafea, mentă, ciocolată, deoarece aceste produse cresc secreția de acid gastric;

Tratament naturist în boala de reflux gastroesofagian

Lemnul dulce deglicirinizat – îmbunătățește digestia, tratează ulcerul gastric, esofagian și pirozisul.
Rădăcina de lemn dulce nu ar trebui folosită în timpul sarcinii sau în cazul în care alăptați. Nu ar trebui folosită de pacienții cu diabet, glaucom sau de către persoanele cu afecțiuni cardiovasculare.

Ceaiul de mușetel – calmează iritația esofagului.
Dacă sunteți alergic la ambrozie nu consumați ceaiul de mușețel. De asemenea, poate interacționa cu warfarina și ciclosporina, prin urmare pacienții care folosesc aceste medicamente ar trebui să evite ceaiul de mușețel.

Isop – Hyssopus Officinalis
Această plantă ajută la reducerea simptomelor de acid gastric pentru că formează un strat subțire de mucus pe membrana esofagului, protejându-l de secreția acidă care urcă din stomac.
Acest tratament naturist este contraindicat în sarcină și alăptare. Dacă suferiți de epilepsie nu consumați Isop (Hyssopus Officinalis).

În concluzie este important să gestionați foarte bine EMOȚIILE, ORARUL MESELOR și CALITATEA ALIMENTELOR în momentul în care vă confruntați cu boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, este recomandat să apelați la ajutorul specialiștilor în domeniu: gastroen-­ terolog și dietetician.

Material realizat de Dr. Oana Bogdana Al-Zaben,
Nutriționist dietetician, specialist în psiho-nutriție

Varza murată, alimentul minune descoperit de nutriționiști

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate