Avantajele şi dezavantajele suplimentelor alimentare

Avantajele şi dezavantajele suplimentelor alimentare

Suplimentele cu vitamine și minerale sunt benefice pentru sănătate și foarte căutate în ziua de azi. Dar aceste pilulele au și dezavantaje, cel mai semnificativ fiind supradozarea. Poți să eviți acest pericol printr-o informare corectă și adoptând un meniu zilnic echilibrat și sănătos.

Vitamina D
La ce e bună? Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și a fosforului în organism, ca și pentru creșterea și menținerea sănătații oaselor, cartilajelor și dinților.
Surse naturale: Pește oceanic, ficat și ouă. Mai găsim vitamina D și în unele sortimente de cereale integrale sau de lapte praf. În orice caz, cea mai mare parte din necesarul zilnic de vitamina D îl absorbim prin piele, o dată cu lumina solară. De aceea, este bine ca în perioadele reci și mohorâte ale anului să mâncăm mai mult cod, hering ori sardele bogate în vitamina D.
DZR – 5 micrograme (mcg). Întrucât este o vitamină liposolubilă, nu avem nevoie de ea în fiecare zi. Excesul este stocat în celulele grase. În cantități mari, este dăunătoare.
Doza maximă admisă 50 mg
Și dacă iau prea multă? Prea multă vitamina D poate duce uneori la absorbție excesivă de calciu, care se depune în țesutul moale, inclusiv pe artere, unde produce obturări până la blocaje ale circuitului sangvin. De asemenea, excesul de vitamina D poate duce la slăbirea sistemului osos și la afectarea rinichilor.

Beta carotene
La ce e bună? Protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și pielea de radiațiile ultraviolete; încetinește procesul de îmbătrânire, este un antioxidant puternic, care ajută la prevenirea bolilor asociate înaintării în vârstă.
Surse naturale: Beta carotenul aparține unei familii de compuși numiți carotenoide, care se găsesc în fructele și legumele de culoare galbenă, portocalie și roșie: morcovi, pepene galben, caise, mango, piersici, ardei roșii, dar și în spanac, salată verde sau broccoli, care au culoarea verde – cantitatea de beta-caroten e direct proporțională cu intensitatea culorii.
DZR – Nu există nici o indicație oficială.
Doza maximă admisă 7 mg
Și dacă iau prea multă? Administrarea în exces de suplimente cu beta caroten a fost legată de un risc crescut al îmbolnăvirilor de cancer pulmonar și boli cardiovasculare în cazul fumătorilor și al persoanelor dependente de alcool, dar este posibil ca și nefumătorii sau cei care nu consumă alcool să fie supuși unui risc similar.

FIER

La ce e bun? Fierul este un mineral esențial pentru formarea celulelor roșii din sânge (hematiilor) și transportul oxigenului în țesuturi.
Surse naturale: Fierul se găsește în gălbenușul de ou, ciuperci, carnea roșie (vită), dar și în legumele cu frunze verzi (cum sunt spanacul, frunzele de untișor). Cantități însemnate de fier – însă mai greu de asimilat – se găsesc în rădăcina de pătrunjel, urzici, fructe uscate (caise, smochine), cereale integrale (orez brun), cartofi fierți în coajă, migdale, alune, nuci.
DZR – 14,8 mg pentru femei; 8,7 mg pentru bărbați
Doza maximă admisă 17 mg
Și dacă iau prea multa? Supradozarea cu fier poate avea efecte grave și ireversibile: tulburări hepatice până la ciroză, o formă de diabet, tahicardie, artrită (prin depunerea fierului în articulații), sterilitate și impotență. Supradozarea cu fier se manifestă și prin constipație, vomă, dureri abdominale și poate fi fatală la copii.
Mulțimea de suplimente cu vitamine și minerale din farmacii, ca și conceptul cu cât mai multe, cu atât mai bine' – asta, când vine vorba de vitamine – a adus un nou pericol: supradozarea.
Specialiștii atrag atenția că excesul este, și de data aceasta, dăunător: unele vitamine accelerează dezvoltarea tumorilor preexistente, iar în cantități mari pot duce chiar la atac de cord.
Așadar, cât de mult înseamnă prea mult?
Instituțiile medicale au stabilit doza recomandată zilnic (DRZ) pentru fiecare dintre vitaminele și mineralele din alimente și suplimente, dar adesea o singură pastilă conține mai mult. Pe de altă parte, suplimentele cu multivitamine în doze mici sunt foarte bune atâta vreme cât înlocuirea meselor cu o pilulă nu devine un obicei periculos.
O pilulă în loc de o masă poate fi un gest comod și rapid, dar nu și cel mai sănătos. Suplimentele farmaceutice întregesc aportul alimentar, vin în ajutorul nostru în perioade dificile, când organismul are nevoi crescute sau când absorbția nutrienților din alimente este deficitară. Dar nu uita că mesele regulate și echilibrate îți aduc, pe lângă vitamine și minerale, și alte substanțe esențiale vieții.

Vitamina B6
La ce e bună? Intervine în formarea globulelor roșii și este un antioxidant foarte puternic. Contribuie la buna funcționare a creierului și coordonarea nervoasă, la echilibrul emoțional; favorizează formarea anticorpilor și crește rezistența la infecții.
Surse naturale: Ficatul de vacă sau de vițel (100 g) acoperă aproape jumătate din necesarul zilnic; de asemenea, creier, carne de porc, pui, cereale integrale (orez brun), ouă, măsline, mere, pere, prune, afine, castane, capșune, gutui, grepfrut, lămâi, cartofi, boabe de soia, banane, nuci, alune, varză, țelină, spanac, pătrunjel, fasole boabe, sardele.
DZR – 1,2 mg pentru femei; 1,4 mg pentru barbați
Doza maximă admisă 100 mg
Și dacă iau prea multă? Dozele foarte mari (mai mult de 200 mg pe zi) pot duce la parestezii la nivelul membrelor, afecțiune denumită neuropatie periferică; în unele cazuri, efectele sunt ireversibile.

Calciu
La ce e bun? În corpul unui adult există circa-1,5 kg de calciu. Acesta are multiple roluri, cele mai importante fiind mineralizarea țesutului osos (oasele și dantura); menținerea ritmului cardiac, coagularea sângelui; reglarea echilibrului acido-bazic.
Surse naturale: Calciul se găsește din abundență în lapte și produse lactate (brânză și iaurt), fasole, alune, nuci, arahide, măsline, gălbenuș de ou. În cantități mai mici se află în carne, legume (pătrunjel, mazăre, morcovi, gulii, țelină, salată verde, ridichi, praz, dar nu în spanac); boabele de soia și toate produsele din soia; fructe, zarzavaturi; pâine și pește (sardele).
DZR – 800 mg
Doza maximă admisă 2,5 mg
Și dacă iau prea mult? Prea mult calciu în sânge duce la o stare de disconfort, care poate merge până la letargie, confuzie și chiar comă. Acest lucru se poate întâmplă în cazul pacienților care iau suplimente mari de calciu în paralel cu substanțe alcaline (de pildă, tablete antiacide – împotriva simptomelor de gastrită și ulcer).

Vitamina A
La ce e bună? Este un antioxidant puternic, contribuie la formarea pigmenților retinei, celulelor pielii și mucoaselor. Menține sănătatea pielii, stimulează imunitatea generală a organismului și îmbunătățește acuitatea vizuală pe timp de noapte.
Surse naturale: În ficat, brânză, ouă, pește gras (macrou), lapte, iaurt. În fructe și legume roșii (morcovi, roșii, lobodă, sfeclă roșie, varză roșie), unde se află sub formă de betacaroten, care este transformat de organism în vitamina A. Carotenul de origine animală este mai ușor absorbit de către organism, fiind necesare cantități de șase ori mai mari de vegetale.
DZR – 0,6 mg pentru femei; 0,7 mg pentru bărbați
Doza maximă admisă 15 mg
Și dacă iau prea multă? În cantități mari, vitamina A (retinolul) este toxică: produce oboseală, nervozitate, dureri osoase, de cap, amețeli. La femeile însărcinate poate duce la nașteri premature sau copii cu handicap. Doze mai mari de 1,5 mg pe zi, timp de mai mulți ani, pot cauza fracturi osoase și afecțiuni hepatice.

VITAMINA C

La ce e bună? Vitamina C este un antioxiodant puternic, indispensabil păstrării sănătații tuturor celulelor. Contribuie la absorbția fierului în organism și crește rezistența la infecții.
Surse naturale: Se găsește în toate fructele și legumele proaspete; acestea sunt surse excelente de vitamina C. Cele mai bogate în vitamina C sunt fructele de kiwi, de cătină, dar și ardeii grași, broccoli, varza de Bruxelles, citricele, frunzele de pătrunjel etc.
DZR – 40 mg
Doza maximă admisă 1.000 mg pe zi
Cantitățile mari pot provoca dureri de stomac, flatulență, diaree, dar aceste simptome dispar, în general, la puțin timp după ce stopezi administrarea ei. Vitamina C este hidrosolubilă și nu poate fi depozitată în organism – așadar, eventualele efecte determinate de supradozarea ei sunt eliminate foarte rapid.

Foto:

5 metode naturale pentru gestionarea distrofiei musculare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate