Asimetrie facială. Ce este și când ar trebui să fii îngrijorat?

Când îți privești fața în fotografii sau în oglindă, s-ar putea să observi că trăsăturile tale nu se aliniază perfect unele cu altele. O ureche poate începe dintr-un punct mai înalt decât cealaltă ureche sau o parte a nasului poate avea un vârf mai ascuțit decât cealaltă parte. A avea trăsături care nu se oglindesc perfect pe ambele părți ale feței se numește asimetrie.

Aproape toată lumea are un anumit grad de asimetrie pe față. Dar unele cazuri de asimetrie sunt mai vizibile decât altele. Rănile, îmbătrânirea, fumatul și alți factori pot contribui la asimetrie. Asimetria care este ușoară și a existat întotdeauna este normală.

Cu toate acestea, o nouă asimetrie vizibilă poate fi un semn al unei afecțiuni grave, cum ar fi paralizia Bell sau accidentul vascular cerebral.

De ce există această asimetrie?

Uneori, o față asimetrică este doar rezultatul dezvoltării și geneticii. Dacă în familia ta apar buze proeminente, asimetrice, sunt șanse să le ai și tu. Potrivit cercetătorilor, scrie Health Line, sunt mai mulți factori care duc la apariția unei asimetrii vizibile.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, expunerea la razele UV poate cauza dezvoltarea de pete și alunițe pe piele. Daunele solare sunt rareori distribuite uniform pe toată fața, mai ales dacă petrecem timp afară fară protecție, lucrăm afară sau petrecem mult timp la volan. Daunele solare pot cauza deteriorarea unei părți sau a unei zone a feței.

Un alt factor este fumatul, deoarece îți expune fața la toxine. Extragerea unui dinte poate schimba modul în care apar mușchii feței. Folosirea protezelor dentare sau a fațetelor dentare poate schimba, de asemenea, conturul feței.

Pe măsură ce îmbătrânim, asimetria facială crește. Aceasta este o parte naturală a îmbătrânirii. Deși oasele încetează să crească la pubertate, cartilajul continuă să crească pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta înseamnă că urechile și nasul cresc și se schimbă odată cu vârsta, ceea ce poate cauza asimetrie.

Asimetria facială bruscă este un semn al unei afecțiuni mai grave. Paralizia Bell este o paralizie a nervilor faciali, care provoacă un debut nou sau brusc de slăbiciune în mușchii de pe o parte a feței. Paralizia lui Bell poate apărea după sarcină sau după o infecție virală și este cel mai adesea temporară.

Asimetria facială a paraliziei Bell este cauzată de faptul că mușchii dintr-o parte a feței sunt mai puțin capabili sau incapabili să se miște.

Căderea feței este un semn al unui accident vascular cerebral. Dacă zâmbetul este brusc neuniform sau se simte amorțeală pe o parte a feței, ar trebui consultat imediat un medic. Alte simptome ale unui accident vascular cerebral includ amorțeală sau slăbiciune a brațului și dificultăți de vorbire.

Cum sunt tratate caracteristicile asimetrice?

În cele mai multe cazuri, o față asimetrică nu necesită nici un tratament sau intervenție medicală. În multe cazuri, fețele asimetrice sunt considerate a avea un farmec și o atracție unică. Cu toate acestea, există câteva proceduri de chirurgie estetică pe care le poți lua în considerare.

Introducerea unui „material de umplutură moale' în față prin intermediul unei injecții poate corecta aspectul asimetriei faciale. Utilizarea Botoxului sau a unui ingredient de umplere este o modalitate populară de a ridica sprâncenele care nu apar chiar, sau o frunte care se încrețește doar pe o parte.

Materialele de umplutură funcționează bine pentru asimetria care rezultă din dezechilibrul țesuturilor sau slăbiciunea musculară. Materialele de umplutură nu durează pentru totdeauna și, în cele din urmă, efectele lor se vor estompa.

Dacă fața ta este asimetrică din cauza structurii tale osoase, poți lua în considerare implanturile. Acest tratament este popular pentru dezechilibrele bărbiei sau obrajilor. Implanturile faciale sunt menite să fie permanente și sunt realizate din:

  • silicon
  • metale
  • materiale plastice
  • geluri
  • proteine

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate