Arta Feng Shui pe intelesul tuturor

Taoismul ne invata, prin scrierile cuprinse in Zhuang Zhou – “Cartea Intelepciunii Taoiste”, care a fost scrisa in secolul al IV-lea, ca in tot ceea ce este exista o scanteie divina.

Ne indeamna sa avem un respect profund fata de procesele universului si sa acceptam propria existenta ca fiind o parte a unui intreg.

Din punct de vedere al taoismului scopul vietii nu consta in a cauta implinirea ci in a crea golul care sa ne permita sa devenim receptivi la intelepciunea si lumina universala. Fericirea o atingem prin ceea ce suntem, nu prin ceea ce facem, sau prin ceea ce avem.

Nu exista bun / rau, mare / mic, bogat / sarac sau alt gen de polaritate. Toate fiintele sunt egale. Integritatea, sinceritatea, politetea le traim in mod natural, nu ca urmare a unei reflexii.

In taoism se considera ca la baza intelepciunii stau propriile experiente de viata si nu cartile citite, sau filmele vizionate.

O maxima taoista ne invata: “Fa bine si nu vorbi despre asta”.

Yin si Yang reprezinta un ciclu perfect, un cerc care se inchide si cuprinde energiile crescande si descrescande intr-un ritm armonios. Cand forta Yin creste, automat Yang descreste si invers. In forta Yin, oricat de mare ar fi ea, exista o “samanta” de Yang si invers.

Yin si Yang reflecta multe dintre fenomenele pe care le cunoastem din ciclul natural: zi – noapte, ciclul repetitiv al anotimpurilor etc.

Calitatile Yin , Yang:

Yin: Luna , noaptea , intuneric, umbra, liniste, introvertit, metal , apa, femeie , fiica, mama , iarna, frig , jos, moale, acru, trist, adanc, pasiv, materiale mate, negru, pamantul.

Yang: Soare , zi , lumina , miscare, extrovertit , lemn , foc , furie , barbat , fiu , tata , vara , caldura , sus , tare , dulce , vesel , inalt , activ , materiale lucioase , luminoase , alb , cerul.

Suflul Vital Chi (Qi)

Energia curge printr-un spatiu precum un fluviu. Ne da forta si nu permite oboselii sau starii de lene si moleseala sa se instaleze. Cand fluxul energiei este armonios, patrunde in fiecare colt al camerei.

Putem atrage si dirija energia Chi cu ajutorul unor obiecte decorative (oglinzi, tablouri, cristale naturale, diverse simboluri), prin pozitionarea potrivita a unor plante, tinand animale de companie dar si folosind uleiuri eterice care emana un parfum imbietor.

E bine sa eliminam din preajma noastra sursele care creeaza energie negativa (Sha). Aceasta forma de energie se produce datorita asa ziselor “sageti otravitoare”. Atunci cand spre noi sunt indreptate obiecte ascutite, canturile mobilei etc., suntem supusi energiei Sha. Plantele, cristalele sau stofele pot constitui un remediu potrivit in asemenea cazuri.

De asemenea, locurile prost iluminate si spatiile neaerisite acumuleaza energie Sha si orice persoana care se va afla intr-un asemenea mediu, va simti oboseala si disconfort.

Cele „Cinci Elemente“ constituie o continuare, o dezvoltare a principiului Yin / Yang.

Cele cinci elemente in Feng Shui sunt: apa, lemn, foc, pamant si metal.

Acesta este totodata ciclul productiv, adica fiecare element il creeaza pe urmatorul din ciclu (apa uda lemnul / copacul, lemnul intretine arderea focului si asa mai departe).

Ciclul distructiv, numit si “de control”, este urmatorul: apa – foc – metal – lemn – pamant (apa stinge focul, focul topeste metalul, metalul taie lemnul si asa mai departe).

Un al treilea ciclu de care tinem cont atunci cand lucram cu cele cinci elemente este ciclul “de slabire”.

De exemplu, ca sa creez echilibru in partea de sud a camerei, unde se afla o planta (lemn) langa semineu (foc), este important sa folosesc si elemente “de pamant” (ghivece din lut, decoratiuni de culoare galbena si maro si forma patrata sau dreptunghiulara).

Caracteristicile elementelor pe scurt:

Foc (sud):
Culori: rosu, portocaliu aprins
Forme: triunghiulare, varfuri, piramide

Pamant (sud-vest, nord-est):
Culori: galben, ocru, maro, bej
Forme: plate, patrate, dreptunghiulare; dungi orizontale,

Metal (vest, nord-vest)
Culori: alb, gri
Forme: rotunde, ovale; cupole, arcade, cercuri, mingi

Apa (nord)
Culori: albastru, negru
Forme: neregulate, valuri, unduiri

Lemn (sud-est, est)
Culori: toate nuantele de verde
Forme: dreptunghiulare-verticale, dungi verticale

Ming KUA

Atunci cand aplicam Feng Shui la noi acasa sau la locul de munca, vom tine cont in primul rand de numarul KUA (numit si “GUA”). Acesta ne indica elementul, respectiv energia care ne guverneaza, dar si care este aspiratia de viata. Il aflam cu ajutorul datei nasterii (dupa calendarul chinezesc), tinand cont totodata de sex – feminin sau masculin.

Numarul KUA indica si grupa din care facem parte (grupa de est sau grupa de vest), deci aflam care puncte cardinale / directii ne sunt benefice si care sunt de evitat.

De exemplu, o persoana cu numarul KUA 9 e guvernata de punctul cardinal SUD, de elementul foc (culoarea rosie, lumina), iar aspiratia de viata o constituie faima si reputatia.
Face parte din grupa estica (yang), iar directiile benefice sunt: nordul pentru parteneriat si familie, estul pentru bunastare si success, sud-estul pentru sanatate si sudul pentru noroc in general.

Se recomanda ca aceasta persoana, cand va lua loc la masa sau cand va lucra, sa aiba privirea orientata spre o directie benefica. De altfel e bine sa isi pozitioneze patul intr-una dintre directiile potrivite pentru a avea un somn linistit, odihnitor.

De asemenea numarul KUA ne da indicii despre personalitate , astfel incat putem afla, cu ce persoane putem relationa si cu care persoane nu vom putea fi in armonie in mod natural si fara sacrificii si compromisuri.

Dincolo de principiile Feng Shui e esential sa acordam cea mai mare atentie propriei intuitii si felului cum ne simtim in mediul in care-l locuim! Daca nu ne place sau chiar ne repugna ceva ce ar fi potrivit si indicat conform calculelor Feng Shui, atunci e mai bine sa nu tinem cont de aceste recomandari!

E bine ca atunci cand facem modificari pentru a inbunatati Feng Shui-ul, sa o facem pas cu pas, urmarind cu atentie orice schimbare care se produce in viata noastra. Activam doua, maxim trei “puncte” simultan!

Autor: Doris Gabrielle Renkert

Specialist Feng Shui

Maestru Reiki Usui
Maestru Karuna Reiki
Facilitator constelatii sistemice
www.fengshui-wellness.ro

Tel : 0721.268.988

Citeste si Feng Shui – un stil de viata

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Decoratiuni