Arborele miraculos Ginkgo biloba: extraordinarele povești ale unui arbore de la începutul lumii

Arborele miraculos Ginkgo biloba

Arborele miraculos Ginkgo biloba, arăta, cu 200 de milioane de ani în urmă, identic cu cel din zilele noastre. Cu o înălțime 30-40 m la maturitate, cu coroană bogată și frunze bilobate, încă mai domină arealele din sud-estul Chinei, Japonia și Corea. Calitățile sale excepționale sunt confirmate de câteva episoade reale.

Arborele miraculos Ginkgo biloba: Cei patru supraviețuitori de la Hiroshima


După bombardamentul nuclear din 6 august 1945, plantele au fost distruse, pe o arie vastă din jurul punctului zero. Doar patru arbori de ginkgo biloba au supraviețuit, deși se aflau la distanțe de 1 – 2 km de centrul exploziei. Afectați într-o primă fază de suflul radioactiv, ei și-au revenit perfect în cele din urmă. Erau copaci plantați între anii 1740 și 1900. Toți cei șase arbori sunt încă în picioare, sănătoși.

Arborele miraculos Ginkgo biloba: Vitalitatea unui exemplar milenar

La baza scărilor de piatră ale templului budist Tsurugaoka Hachimangū, din Japonia, se afla unul dintre cei mai bătrâni arbori de ginkgo biloba cunoscut în lume. Înscrisurile dovedesc că arborele se afla, deja, acolo, în anul 1063, când s-a construit templul. În anul 2010, o furtună puternică a culcat la pământ copacul matusalemic. Experții au confirmat drept cauză a fragilității lui, pur și simplu, bătrânețea.

De atunci, însă, buturuga rămasă precum și bucățile de trunchi care s-au sfărâmat și s-au împrăștiat pe pământ au început să dea lăstari. Este încă o dovadă a vitalității excepționale care caracterizează această specie.

Arborele miraculos Ginkgo biloba: Pe când exista un singur continent…

Avem motive să credem că, acum 15,5 milioane de ani, exista un singur continent. Mai târziu s-a despărțit uscatul în cele șase continente. Unul dintre argumente ni-l furnizează arborii de Ginkgo Biloba din pădurea pietrificată descoperită în Washington State Park. Între cele peste 50 de specii care compuneau pădurea, ginkgo biloba era substanțial reprezentată. Cum ar fi ajuns această specie din Asia tocmai în America de Nord dacă uscatul ar fi fost complet separat de vastele ape ale oceanului?

Arborele miraculos Ginkgo biloba se diferențiază pe sexe

O dovadă că Ginkgo biloba arborele vieții, este o specie fosilă neschimbată de milioane de ani, este faptul că arborii sunt diferențiați pe sexe. Există arbori femele și arbori masculi. Primii poartă receptaculul, ceilalți produc polenul. Această situație nu se mai întâlnește în zilele noastre decât la unele plante erbacee.

Medicina tradițională se folosește mai ales de plantele de sex feminin. Este evitat polenul cu potențial alergogen de la plantele de sex masculin. De altfel, în afară de frunze, se folosește o anumită parte din semințele de ginko biloba, ceea ce trimite direct la arborii de sex feminin.

Mihaela Serea
Foto: shutterstock

Vezi şi ce e ginkgo biloba și ce beneficii are!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului