Arborele miraculos Ginkgo biloba, arăta, cu 200 de milioane de ani în urmă, identic cu cel din zilele noastre. Cu o înălțime 30-40 m la maturitate, cu coroană bogată și frunze bilobate, încă mai domină arealele din sud-estul Chinei, Japonia și Corea. Calitățile sale excepționale sunt confirmate de câteva episoade reale.
După bombardamentul nuclear din 6 august 1945, plantele au fost distruse, pe o arie vastă din jurul punctului zero. Doar patru arbori de ginkgo biloba au supraviețuit, deși se aflau la distanțe de 1 – 2 km de centrul exploziei. Afectați într-o primă fază de suflul radioactiv, ei și-au revenit perfect în cele din urmă. Erau copaci plantați între anii 1740 și 1900. Toți cei șase arbori sunt încă în picioare, sănătoși.
La baza scărilor de piatră ale templului budist Tsurugaoka Hachimangū, din Japonia, se afla unul dintre cei mai bătrâni arbori de ginkgo biloba cunoscut în lume. Înscrisurile dovedesc că arborele se afla, deja, acolo, în anul 1063, când s-a construit templul. În anul 2010, o furtună puternică a culcat la pământ copacul matusalemic. Experții au confirmat drept cauză a fragilității lui, pur și simplu, bătrânețea.
De atunci, însă, buturuga rămasă precum și bucățile de trunchi care s-au sfărâmat și s-au împrăștiat pe pământ au început să dea lăstari. Este încă o dovadă a vitalității excepționale care caracterizează această specie.
Avem motive să credem că, acum 15,5 milioane de ani, exista un singur continent. Mai târziu s-a despărțit uscatul în cele șase continente. Unul dintre argumente ni-l furnizează arborii de Ginkgo Biloba din pădurea pietrificată descoperită în Washington State Park. Între cele peste 50 de specii care compuneau pădurea, ginkgo biloba era substanțial reprezentată. Cum ar fi ajuns această specie din Asia tocmai în America de Nord dacă uscatul ar fi fost complet separat de vastele ape ale oceanului?
O dovadă că Ginkgo biloba arborele vieții, este o specie fosilă neschimbată de milioane de ani, este faptul că arborii sunt diferențiați pe sexe. Există arbori femele și arbori masculi. Primii poartă receptaculul, ceilalți produc polenul. Această situație nu se mai întâlnește în zilele noastre decât la unele plante erbacee.
Medicina tradițională se folosește mai ales de plantele de sex feminin. Este evitat polenul cu potențial alergogen de la plantele de sex masculin. De altfel, în afară de frunze, se folosește o anumită parte din semințele de ginko biloba, ceea ce trimite direct la arborii de sex feminin.
Mihaela Serea
Foto: shutterstock
Vezi şi ce e ginkgo biloba și ce beneficii are!