Anumiți români nu vor fi mai fi nevoiți să plătească asigurări în România! Iată despre cine este vorba

Anumiți români nu vor fi mai fi nevoiți să plătească asigurări în România! Iată despre cine este vorba

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune noi reguli în materia asigurărilor de sănătate. Astfel, românii care au o asigurare de sănătate în anumite țări nu vor mai plăti contribuția de asigurări sociale și la noi în țară. Este vorba despre țările cu care România are încheiat acord bilateral de securitate socială, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui ANAF lansat miercuri în dezbatere publică.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală propune şi aprobarea modelului, conţinutului şi a instrucţiunilor de completare a formularului 603 – Declaraţie pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate', conform news.ro.

Contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România, conform noului Cod fiscal.

De asemenea, trebuie să plătească această contribuţie și cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene. Este vorba despre cei care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi au obţinut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni.

În plus,  au astfel de obligaţii şi persoanele din statele membre ale UE care lucrează în România, dar care locuiesc în alt stat membru în care se întorc zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână.

Pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România trebuie să plătească și ei contribuții. Este vorba despre cei care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială, care nu deţin o asigurare.

Este important de menționat și faptul că cei nu au calitatea de contribuabil persoanele enumerate, care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Vrei mult mai mulţi bani la salariu – Înscrie-te la MBA

Mamele cu mai mult de trei copii vor primi mai mulţi bani de la stat

5 trucuri să economisești bani când faci cumpărături pentru școală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri