Analiza Grafologica: relatiile de cuplu

Lacramioara, 39 de ani

1. Sinceritatea si comunicarea
Pentru a-si proteja ego-ul, oamenii aleg sa nu spuna tot adevarul si sa pastreze lucrurile sensibile pentru ei. Astfel apare secretivitatea, care, in scris, se vede printr-o bucla in dreapta literei o (Lacramioara, cuvantul „copilul“). Secretivitatea este un mecanism de aparare firesc, normal, care ne protejeaza.

Probleme grave apar atunci cand adevarul nu este doar retinut in interior, ci este denaturat. Minciuna se vede tot in litera o, prin doua bucle (stanga si dreapta) care se intersecteaza. Lacramioara nu prezinta aceas­ta trasatura neplacuta. In general, in scrisul persoanelor se vede destul de rar trasatura numita si „mincinosul patologic“.

Lacramioara prezinta si o alta trasatura legata de comunicare: vorbeste mult si deschis, este o persoana vor­­bareata. Aceasta trasatura se observa in cuvantul „recompensa“, unde litera o este deschisa, ca si cand nu ar fi complet scrisa.

Si da, pentru curiosi, din experienta mea, am aflat ca aceasta trasatura se vede in scri­sul doamnelor si domnisoarelor mai des decat in cazul domnilor. Motivele sunt multiple, multe derivand din educatia pe care familia si societatea o dau fetelor, respectiv baietilor.

Fetelor, spre deosebire de baieti, li se permite exprimarea directa, deschisa a emotiilor, gandurilor, fricilor si satisfactiilor. Aceasta educatie se transmite la nivel de personalitate si, in viata adulta, multe reprezentante ale sexului frumos prezinta trasatura aceasta in scris.

Cu totii stim cat de importanta este comunicarea in cuplu. Interesant este ca, in cazul Lacramioarei (si al altor femei), sunt prezente doua trasaturi opuse: secretivitate si dorinta de a vorbi. Astfel, nu putem decat sa o intrebam pe ea ce secrete sunt bine ascunse si care sunt subiectele despre care nu se satura sa vorbeasca. Si oare cat stie sotul ei din toate acestea?


2. Gelozia

In scris, gelozia se vede printr-o bucla inchisa, mica, la inceputul literelor de tipar. Gelozia este asociata aproape intotdeauna cu o imagine de sine slaba. De multe ori, ea are la baza neincrederea in propriile forte. Persoana geloasa isi poa­te imagina cum este inselata. Ironia este ca partenerul de cuplu poate sa inteleaga aceasta slabiciune a ei, dar ii va fi extrem de greu sa ii ofere increderea de care are nevoie. Persoana geloasa trebuie sa gaseasca in sine increderea.

in cazul Ioanei, gelozia este puternica, iar in cazul Mihaelei e ceva mai slaba. Totusi, ambele trebuie sa lucreze la acest aspect al personalitatii lor, pentru a dezvolta relatii de cuplu de calitate si de durata.

 

Ioana, 30 de aniMihaela, 29 de ani


Mihaela, 38 de ani

 

 

 

 

3. Sensibilitatea la critica
In scris, aceasta se vede printr-o bucla in litera d. Cu cat bucla e mai mare, cu atat persoana e mai sensibila la critica. In cuplu, persoana sensibila la critica va ca­uta cu disperare sa-i fie pe plac partenerului. Va face multe sacrificii personale pentru a fi acceptata, pretuita, iubita.

Mai mult, in cazuri extreme, poa­te renunta la multe beneficii personale de dragul relatiei. Se pot crea chiar relatii de co-dependenta foarte greu de depasit. La Mihaela (38 de ani), observati litera d din cuvantul „indelungate“. Ea este foarte sensibila la critica. In schimb, un mare beneficiu pentru Mihaela este empatia. In cuplu, daca partenerul o intelege si ea isi poate controla sensibilitatea, poate fi o sotie foarte intelegatoare.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie