Terapia prin film – vrei sa o incerci?

Sa vezi un film pare sa fie, in secolul nostru, una dintre cele mai apreciate moduri de petrecere a timpului liber, indiferent de varsta. Crestem ala­turi de povestile spuse de filme si fiecare varsta are filmele sale preferate. Insa fascinatia pe care o exercita filmele asupra noastra are radacini mult mai profunde decat pot parea la prima vedere. Te invitam sa le descoperi in randurile de mai jos.

Mergem la film?
De mai bine de 100 de ani, cinematografia este oglinda societatii umane, promovand sau criticand valori estetice, sociale, politice sau economice. Inmagazinand experientele artelor grafice, teatrului si literaturii, filmele exercita astazi o adevarata seductie asupra spectatorului. Ele ne spun povesti, ne dezvaluie franturi de viata, ne fac sa radem sau sa plangem. Dincolo de aspectul comercial, industria cinematografica ne ofera surse de relaxare, energie si chiar speranta.

Gandeste-te cum este atunci cand vizionezi un film preferat, indiferent de genul in care se incadreaza acesta. Secventele care se deruleaza iti deschid porti catre explorarea eu-lui interior si a altor oameni. Experimentezi multe emotii si senzatii, poate chiar iti intelegi comportamentul din diferite situatii sau iti raspunzi la intrebari legate de felul in care tu sau altii reactioneaza in cursul desfasurarii vietii. Experienta unui film de calitate depaseste cu mult semnificatia unei activitati distractive.

Filmele – basmele zilelor noastre
In cartea „Psi­­hologie&Cinematografie“ (2008), Elena-Claudia Rusu arata ca filmul narativ de gen (comedia bufa, romantica sau muzicala, melodrama, filmul de aventuri, western-ul, filmul fantastic) are numeroase functii pentru privitor, dintre care cea de divertisment – desi cea mai recunoscuta de catre spectatorii de film – este doar „varful iceberg-ului“. Filmul ne ofera de multe ori o evadare din cotidian, mai ales atunci cand alegem pelicule care ne fac sa uitam de griji sau de monotonie.

Dar filmul ne ofera si o mare recompensa emotionala – avem ocazia de a ne transpune in pielea personajului si de a trai evenimentele alaturi de acesta. La fel de importante sunt functiile de reafirmare a valorilor sociale sau cele estetice.

Peliculele cinematografice ilustreaza problematici general umane, precum evolutia personala, relatiile cu parintii sau relatiile de cuplu, situatiile extreme de viata, temerile personale sau jocurile de putere. Toate acestea ne pun la dispozitie un spectacol special, in care asistam la realitatea reinterpretata. In plus, empatizam cu personaje si situatii care ne conduc, de cele mai multe ori, catre confruntarea cu propriile probleme.

Oricare dintre noi, vizionand un film, se identifica cu eroii acestuia. „Laguna albastra“ sau „Romeo si Julieta“ ne spun povestea iubirii adolescentine, curate si pure, eliberata de conventii sociale impovaratoare. La extrema, „Razboiul stelelor“ sau „Stapanul inelelor“, care au incantat generatii de spectatori, ne arata calatoria eroului si lupta sa pentru infrangerea obstacolelor, alaturi de figuri precum printesa inocenta, dar luptatoare, batranul intelept sau prietenii de nadejde (printre care si modernii roboti, care au inlocuit calul vechiului cavaler).

In toate aceste povesti se regasesc arhetipuri (structuri psihice din inconstientul colectiv) care explica tendinta noastra de a ne identifica cu personajele sau situatiile ilustrate in film. Ne regasim in aceste povesti care inlocuiesc vechile basme, legende sau mituri, pentru ca recunoastem in ele, la nivel profund, tiparele noastre de umanitate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie