Aminteste-ti de prima dragoste
Aminteste-ti de prima dragoste
Ai fost acolo! Fie ca recunosti sau nu, sunt momente in care te gandesti si iti amintesti de timpul in care lucrurile erau mult mai simple, atat tu, cat si el, mult mai tineri si mult mai dispusi sa va iubiti, poate nu pentru cele mai intelepte motive. Prima dragoste nu se uita sau este atat de departe de noi incat nu mai conteaza?
Iti amintesti prima dragoste? Toata lumea mi-a raspuns “da!”, mai intens sau mai putin intens, pasional sau nu, cu putina tristete in glas ori aparent detasat. Toata lumea sustine ca a trait o poveste de dragoste absolut fantastica acum ceva ani.
De ce oare, cand vine vorba de trecut, majoritatea, cu putine exceptii, se avanta sa spuna ca lucrurile erau mai bune sau, daca nu mai bune, mai simple? De ce atunci cand totul s-a intamplat “mai demult”, este mai frumos?
Este adevarat ca ne amintim, teoretic, mult mai putine lucruri. Unul din mecanismele memoriei, uitarea, ne scapa de balast, stergand din memorie evenimentele care nu reprezinta cine stie ce si ne poate lasa cu cele mai frumoase amintiri despre vremuri in care cei de langa noi erau mai atenti, lumea era mai politicoasa… Si putem continua… Aceasta este exact situatia cu prima dragoste.
In general, ea este atat de departe de noi, iar toata lumea a creat asa un mit in jurul ei, incat iti este greu sa admiti ca nu ai avut una sau ca ai suferit luni de zile dupa colegul de banca, ca, apoi, intr-un final, i-ai spus, dar el a uitat… Si ca, de fapt, nimic nu a fost chiar atat de mirific. Prima dragoste a ajuns un fel de mit urban, o poveste colectiva. Intreaba pe oricine despre prima lui dragoste si vei vedea ca nici nu termini bine fraza si el sau altcineva zambeste si priveste in gol aproape instinctiv.
Teoretic, prima dragoste se poate petrece la orice varsta sau se poate sa nu se petreaca deloc, insa cei mai multi dintre noi s-au indragostit pentru prima data cand erau adolecenti. Cum spuneam, adultii tind sa uite partile negative, astfel incat prima dragoste pare, prin ochii adultului, dulce, amuzanta, speciala, trecand cu vederea tragedia si dramatismul care caracterizeaza primele relatii.
Intr-o perioada din viata noastra cand suntem interesati in special de lumea noastra interioara, de emotiile noastre si mult mai putini capabili de a rezona la sentimentele altora, de a fi empatici, prima dragoste vine sa zguduie din temelii viata noastra la acel moment. Din clipa in care am inceput sa aratam interes pentru “celalalt” suntem, teoretic, pregatiti pentru prima dragoste.
Aminteste-ti de prima dragoste
Cel mai adesea, pretuim aceste sentimente, cateodata le idealizam, ne amintim de prima dragoste ca de ceva foarte inocent si fragil. Empiric, “prima data” reprezinta noi inceputuri in orice domeniu. Prima dragoste ne ramane “la suflet” pentru ca de cele mai multe ori reprezinta o perioada pura din viata oricui. Insa daca ceva a functionat gresit, unii oameni pot avea probleme serioase in a incepe noi relatii, pot capata complexe care vor influenta viitoarele relatii.
Chiar daca noi am trecut prin asta, ca parinti, insa, tindem sa judecam prea mult prima relatie a copilului nostru, mai ales daca avem o fata. Din pacate (sau din fericire), dragostea nu este previzibila, asa ca nu incerca sa faci prea multe scenarii legate de copilul tau. Nu exista o lege care sa te oblige sa te indragostesti in adolescenta, asa cum e foarte posibil ca subiectul iubirii tale sa nu fie printre colegii de clasa sau printre prieteni, ci printre profesori, actori sau cantareti.
Totul este doar o forma a cautarii iubirii ideale din viata reala. Mai tine minte ca exista persoane care nu trec neaparat prin astfel de sentimente in adolescenta, ci doar au relatii pentru a nu se diferenta de ceilalti, pentru a-si satisface curiozitatile.
Pentru acestia, prima dragoste poate veni mai tarziu, iar sentimentele pot fi la fel de surprinzatoare ca si in adolescenta.
Ca adulti, ne este greu sa ne intoarcem in timp, ne este greu sa privim lumea prin ochii adolescentilor si cel mai des uitam ca sentimentele adolescentilor sunt la fel de schimbatoare ca si starea lor de spirit, asa ca prima dragoste pleaca la fel de repede cum a venit.
Un adult intelept nu poate decat sa ofere sprijin si intelegere fiului sau fiicei adolescente care trece printr-o astfel de “situatie”. Prima dragoste (prima relatie) este doar prima lectie pe care o invata adolescentul, insa ea ramane baza oricarei relatii a vietii lui viitoare, si inconstient, se va raporta la ea.
Psiholog Robert Cristian