Am un copil stangaci. Cum as putea sa il ajut?
Inainte de ’89 mana stanga a avut „interdictie la scris, pentru ca se considera ca a scrie cu dreapta este o regula pe care micutii trebuie sa o urmeze fara drept de apel. Acum, cei mai multi parinti si educatori au inteles ca a obliga un copil stangaci sa scrie cu dreapta este o greseala care i-ar inhiba multe talente si aptitudini, iar copiii stangaci pot folosi fara oprelisti mana stanga la scris. Dar sistemul educational ii si invata cum sa o faca, ii ajuta sa depaseasca problemele grafismului, sa nu se confrunte cu asa numitele disgrafii (inversiuni in scriere) sau doar ii lasa sa se descurce „fiecare cum poate?
Inainte de inceperea scolii
„Copilul nu are de unde invata pozitia de scris corecta.'
Gina Ionescu este director comercial la o companie, locuieste in Bucuresti si are o fetita, Narcisa, care deseneaza si scrie cu stanga. Ea urmeaza sa mearga de anul viitor la scoala si Gina se intreaba cum sa procedeze.
Se spune despre oamenii stangaci ca sunt deosebiti. Si nu neaparat datorita mainii pe care o folosesesc la scris. Fetita mea este foarte sensibila, asta am remarcat, asa cum am vazut ca prefera sa foloseasca mana stanga la diverse activitati, la desenat sau cand invata sa scrie. Dar nu am incercat niciodata sa o fortez si sa schimb folosirea mainii.
Cred ca noi, parintii, trebuie sa aflam cum putem ajuta copilul sa se descurce la scris, dar din pacate nu am gasit la noi o sursa serioasa de informatii pe aceasta tema. Eu am avut in scoala primara o colega stangace care scria tinand mana indoita cumva deasupra scrisului, pentru a putea vedea ceea ce scrie, iar asta i-a dat mult de furca la caligrafie, fiindca stergea cu mana ceea ce scrisese.
Am aflat intre timp ca exista pozitii corecte si pozitii gresite de asezare a mainii si caietului in timpul scrisului si am incercat sa ii arat si Narcisei o alta pozitie a mainii, dar am remarcat ca ii este greu. Ea este acum la gradinita, grupa prega-titoare, ma gandesc insa ca, la scoala, cand vor incepe sa scrie cu stiloul si vor avea de scris mai mult si mai repede, o sa fie jale.
Deocamdata am renuntat sa o mai corectez, fiindca nu stiu cum este corect si am impresia ca i-as starni o aversiune fata de scris. Şi, in plus, realizez ca, din cauza lipsei de indrumare, copilul munceste mult mai mult decat copiii dreptaci pentru a invata sa scrie. Nu stiu ce sa fac.
Am discutat cu directoarea gradinitei si am solicitat ajutor. Din pacate, nu am observat pana acum ca a fost ajutata, iar problema este ca nu vad sa existe o preocupare la nivelul invatamantului primar in acest sens. Multe cadre didactice sunt probabil de acord ca este bine sa o las sa scrie cum ii este mai comod, cum vrea, dar nu cred ca stiu care sunt neplacerile unei pozitii incorecte, iar daca stiu, am impresia ca nu prea le acorda importanta.
Cum stii daca copilul este stangaci?
Cateva teste usoare iti permit sa „detectezi acest lucru inainte de sfarsitul gradinitei. In general, mana dominanta va fi folosita pentru activitati care cer precizie: desenatul, decupatul, inseratul pieselor de puzzle, iar trasaturile de stangaci se instaleaza in tot corpul si exista exercitii simple care dovedesc acest lucru:
- Arunca o minge spre picioarele copilului si observa cu ce picior o loveste.
- Cere copilului sa asculte zgomotul facut de un ceas sau de o scoica si observa cu ce ureche o face.
- Pentru ochi, ofera-i copilului o luneta de jucarie sau o simpla hartie rulata in forma de tub si cere-i sa priveasca prin el.
Ciclul primar-gimnazial
„Este nevoita sa invete fiecare miscare singura'
Angela Lucaci are 37 ani si conduce o agentie de turism in Capitala. Ea si sotul ei, Sorin, au doi copii: Rares Matei si Maria Denisa, fetita fiind stangaci omogen.
Denisa este stangace, am descoperit clar acest lucru la varsta de trei ani, cand a mers la gradinita, iar acolo a inceput sa coloreze si sa faca toate activitatile de lucru manual cu mana stanga, dovedind o mare dexteritate. Initial am incercat sa o corectez, pana la un moment dat cand educatoarea m-a atentionat ca incercarile mele de a o corecta de la folosirea mainii stangi nu faceau de fapt decat sa-i stagneze evolutia.
Am remarcat si faptul ca Denisa se adapta foarte repede sa foloseasca lucrurile obisnuite, cele pentru dreptaci, dar cu mana stanga, si mi-am spus ca, decat sa fortezi copilul sa scrie cu mana cu care nu este programat sa scrie, este mult mai firesc sa il inveti sa isi foloseasca corect mana „dibace.
Am cerut mai multe pareri, de la pediatru, psiholog, dar si de la alti parinti care erau in aceasta situatie si toti mi-au spus acelasi lucru: sa o las sa isi dezvolte abilitatile si indemanarea cu mana stanga. In primul rand pentru ca, daca ii impui unui copil care are din nastere calitatea de a fi stangaci, sa scrie cu dreapta, il obligi sa gandeasca altfel decat este programat.
Un copil stangaci nu este nici vreo ciudatenie, nici un geniu, este un copil absolut normal care nu va avea nici o dificultate sa vorbeasca, sa citeasca sau sa scrie, cu conditia sa-l lasi sa se descurce cu partea cu care este apt. El este la fel de indemanatic ca un dreptaci (am vazut asta la Denisa mea comparativ cu Rares, care este dreptaci), dar daca incerci sa-l faci sa schimbe mana va deveni neindemanatic si ii va fi perturbata dobandirea tuturor deprinderilor.
Denisa face totul cu mana stanga, este, adica, stangaci omogen: mananca, scrie, lucreaza la calculator, se prezinta intinzand mana stanga, desi celalalt ii intinde dreapta, se joaca cu orice obiect sau joc. Problema de care m-am lovit a fost insa aceea ca nu am putut si nu pot sa o ajut atunci cand face ceva pentru prima oara, desi imi dau seama ca trebuie sa ma straduiesc macar sa o ghidez pentru a-i fi pana la urma ei mai usor.
Dar nu am gasit informatii pentru aceasta, decat pe unele site-uri straine (cum este www.anythingleft/handed.co.uk), asa ca de cele mai multe ori este nevoita sa faca totul singurica de la inceput pana la sfarsit, iar eu nu stiu exact daca invata corect, mai ales in privinta scrisului. Nu stiu de pilda cum voi proceda daca va avea probleme la matematica, la operatiunile ce se fac cu numere cu mai multe unitati, una sub alta, la extragerea radicalului sau chiar la adunare si scadere, fiindca va avea tendinta sa inceapa calculul din directia inversa.
Opinia cadrului didactic
Mariana Pop este invatatoare la Scoala Generala nr. 309, din sectorul 6 al Capitalei si in cei aproape 39 de ani de cariera didactica a avut multi elevi stangaci.
Am ales intotdeauna calea de a nu forta copilul sa foloseasca mana care nu-i era la indemana. Prin convorbiri individuale cu elevii respectivi, dar si cu parintii, am aflat daca si in etapa prescolara au scris numai cu mana stanga, apoi am testat gradul de reusita in cazul folosirii mainii drepte, iar rezultatele m-au determinat sa nu insist.
Este si cazul Denisei Lucaci, care este acum in clasa a III-a A, intr-un colectiv in care mai sunt inca trei copii care folosesc mana stanga la scris, unii fiind stangaci omogeni, altii partiali. Prin observatie permanenta, am constatat ca Denisa foloseste mana stanga si atunci cand mananca, sterge tabla, uda florile, isi ordoneaza rechizitele, se imbraca, deschide usa etc. Daca in clasele I si a II-a ritmul de scriere al Denisei era mult redus fata de cel al colegilor sai, acum se straduieste sa pastreze ritmul cu ceilalti. Uneori reuseste, alteori, nu, dar dovedeste multa vointa, ceea ce este in beneficiul ei.
Are un vocabular bogat, citeste si se exprima cu usurinta, gandeste rapid, dovedeste o mare „sete de a se informa, de a crea. Din pacate insa, volumul mare de lucru si programa scolara incarcata determina o densitate mare a continutului lectiilor, astfel incat deseori sunt obligata sa impun acestor copii o viteza alerta la scris. De multe ori aceasta ii oboseste, iar pe Denisa o mai irita si ii produce nemultumire, ea fiind un copil hipersensibil.
Dar colegii care o incurajeaza, sprijinul meu si al familiei, toate ii ofera siguranta si incredere in sine si o fac sa constientizeze ca scrisul cu mana stanga nu este un dezavantaj, un minus in rezolvarea sarcinilor de lucru. Ea este un copil ca toti ceilalti care sunt dreptaci sau care au ambidextrie si sunt convinsa ca pe masura ce va creste, stangacia ei nu va fi un obstacol, ci va dobandi rapiditate in deprinderile motrice.
Sfatul specialistului
„Stangacia omogena este constituita genetic'
Anca Raducan psiholog, Asociatia Emovere
Exista copii predispusi congenital, total sau partial, la a folosi si dezvolta partea stanga a corpului, acestea fiind coordonate si dominate de emisfera cerebrala dreapta.Este nevoie sa stii ca obligand copiii stangaci sa scrie cu dreapta, sa manance cu dreapta sau sa joace fotbal folosind piciorul drept, ei pot dezvolta afectiuni grave de exprimare, de vorbire (balbaiala), de scriere (disgrafii, scriere in oglinda) si pot regresa psihologic, dobandind totodata o stima de sine scazuta.
Pentru parinti nu este foarte simplu, asta pentru ca, incepand cu lipsa de formare pedagogica a profesorilor pentru aceasta categorie de copii, cu utilarea si amenajarea spatiilor de relaxare si joaca construite doar pentru dreptaci, lipsa cartilor cu informatii ajutatoare, cu explicatii si indrumari (traduse in romana) si pana la obiectele de uz casnic construite pentru a fi folosite cu mana dreapta – cutitul, foarfeca, toate aceastea fac dificila sarcina de a-l ajuta pe micutul tau sa treaca prin frustrarile de zi cu zi.
Designul scaunelor de la cinematograf, tacamurile de la restaurant sunt pentru a le intrebuinta cu mana dreapta. Sunt putine instrumente muzicale la care se poate canta si cu mana stanga, putine gradinite (scoli deloc) in care exista pupitre si pentru copiii stangaci, sunt putini educatori care tin cont de asezarea copiilor in asa fel incat sa nu se ciocneasca atunci cand mananca, scriu sau deseneaza.
Este foarte real faptul ca profesorii (cand spun profesori ma refer si la educatori si la invatatori) au nevoie de o pregatire anume pentru a intelege modul in care se dezvolta un copil stangaci. Nu este un lucru de care sa se poata lipsi lasand doar bunul simt sa actioneze.
Nu poti astepta o schimbare brusca a sistemului educational care i-a determinat pe invatatorii de pana acum (si inca ii mai determina pe unii) sa forteze copiii stangaci sa scrie cu mana dreapta, considerand ca asa este normal. Nu poti astepta sa se schimbe brusc aceasta lipsa acuta de informatii, insa poti sa-i oferi copilului stangaci un mediu sigur in familie, unde sa-si poata dezvolta metodele de adaptare si creativitatea.
Adrian Ciltan
Foto: shutterstock; arhivele personale ale parintilor