Alimente pe care le poți consuma și după data expirării

Să fim sinceri: toți ne-am făcut provizii când a început pandemia-nebunia. Și încă mai avem din ele, nu-i așa? „Geme' cămara de pungi, pachete și cutii… Pe unele dintre ele poate te pregătești să le arunci, pentru că ies din termenul de valabilitate. Stai puțin! Sunt unele alimente pe care le poți consuma și după data expirării.

Experții americani în materie de siguranță alimentară au identificat trei categorii de produse pe care n-ar trebui să te grăbești să le arunci. O dată pentru că nu-s vremuri pentru risipă alimentară. Și-apoi probabil că nici banii nu te dau afară din casă. Dar nu e vorba în principal despre aceste lucruri. Dacă te uiți cu atenție pe etichetă, la unele recomandarea este „A se consuma de preferință înainte de…'. Ei bine, aceasta nu este similară cu 'Expiră la…' Iată care sunt alimentele la care se referă specialiștii.

Paste uscate

A găti spaghete, penne, fusilli sau orice alt sortiment de paste după data înscrisă pe ambalaj nu pune sănătatea în pericol. Aceasta este mai degrabă garanția de bună-credință a producătorului decât una bazată pe știință. Așa că folosește-le fără grijă.

Conserve

La fel ca pastele uscate, conservele trec prin procese de preparare și ambalare axate pe menținerea lor la raft pentru o perioadă lungă de timp. Atâta timp cât cutia în sine este în stare bună și în ea nu a pătruns aerul, nu există pericole. Sigur, asta nu înseamnă că o mai poți ține încă un an de acum înainte…

Alimente uscate pentru coacere

Alimentele uscate cum ar fi făina și zahărul, nu prezintă probleme de siguranță dacă sunt consumate după expirarea valabilității. O inspecție vizuală rapidă îți va arăta dacă ar trebui să arunci punga sau să o folosești. Cele două alimente menționate au un grad de umiditate foarte mic sau chiar inexistent, ceea ce le face mai puțin vulnerabile la înmulțirea bacteriilor. Nu le vei consuma, însă, dacă prezintă un miros nefiresc sau semne de infestare cu dăunători. Și pentru că ne referim la produse care se folosesc la coacere, la prăjituri, menționăm că agenții de dospire nu se bucură de aceeași îngăduință. Praful de copt și bicarbonatul de sodiu își pierd eficiența după expirare, așa că pe acestea le poți arunca.

Foto: 123rf

Citeste și:

De ce nu slăbești? Iată 7 lucruri pe care le faci greșit!

Vezi şi alimente fără gluten – ce poți mânca dacă ai intoleranță la gluten!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate