Alexandra Surtea Preda, excelență pentru sănătatea feminină

Viața Alexandrei Surtea Preda este, aș putea spune, fericită, dar e tare departe de a fi simplă. Este o femeie de succes, un manager de cinci stele cu idei ambiţioase, gata să schimbe mentalităţi, cu o pasiune devenită marcă personală.

2B6A8364SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

Drumul Alexandrei, care demonstrează că poate exista management de calitate și în sistemul medical românesc, are în urmă o cantitate uriașă de muncă și de dedicare. Absolventă a Universității din București, Facultatea de Administrarea Afacerilor și masterandă a Academiei de Studii Economice București, ea a pornit în carieră intrând direct în antreprenoriatul medical de top, la numai 22 de ani și, de zece ani, conduce prima maternitate privată din sudul țării, Spitalul MaDonna Maria Craiova. Unitatea este singurul spital privat de obstetrică-ginecologie din Oltenia clasificat și acreditat de Ministerul Sănătății și Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), iar toată această reușită uimitoare a Alexandrei, recunoscută de miile și miile de femei care au trecut pragul spitalului său, a fost încununată de curând și cu Premiul de Excelență în Management, acordat în cadrul Galei „ISucces' din Dubai.

Alexandra Surtea Preda, cum reușește o femeie să ajungă în topul manage­rilor medicali, un loc ce aparținea, până acum ceva vreme, prin definiție, bărbaților?
Totul ține de cât de mult îți dorești să obții ceea ce ți-ai propus, de cât de multă convingere ai că poți reuși și cât ești dispusă să muncești pentru asta. Într-adevăr, trăim într-o lume a bărbaților și acest aspect nu mai este un secret pentru nimeni. Dar, din punctul meu de vedere, a fi femeie constituie un avantaj în lumea de afaceri și nu numai. A fi femeie este cel mai mare dar pe care îl poți primi de la Dumnezeu. Chiar dacă uneori ești subestimată, tocmai atunci intervine elementul-surpriză: când poți gestiona anumite situații, când te poți implica în anumite negocieri, strategii și discuții și în mod real ai un cuvânt de spus. „Dacă îți cunoști inamicii (în cazul de față interlocutorii) și te cunoști și pe tine, nu vei fi în pericol nici într-o sută de bătălii!' – e un citat celebru din „Arta Războiului' de Sun Tzu. Dar frumusețea vine când îi iei efectiv prin surprindere. Iar atunci, nu-ți mai rămâne decât să zâmbești, timid, ca o femeie, și să observi cât de perplex, cât de siderat poate să rămână interlocutorul tău.

A fost un drum greu până la recunoaștere? Cum a început drumul tău și care e secretul reușitei?
Cu siguranță nu a fost unul ușor. Depinde la ce ne raportăm în momentul în care spunem „drum greu'. Dacă prin asta înțelegi multe nopți nedormite, multe provocări înfruntate, multe experiențe ce te schimbă și îți modelează caracterul, multe situații-limită în care ai nevoie de o inimă tare pentru a le depăși și pentru a lua cele mai bune decizii pentru pacienții tăi, atunci da, a fost un drum greu. Însă, totodată, pentru o idealistă, o optimistă incurabilă cum sunt eu, mereu cu convingeri pozitive și extrem de ambițioasă, este mediul ideal. Doar atunci când ești într-un mediu plin de provocări te poți și dezvolta spre a-ți atinge potențialul maxim. Drumul meu în domeniul medical a început în urmă cu mai bine de 12 ani. Este un domeniu care mă împlinește enorm și cred că asta funcționează ca cel mai bun catalizator: să știu că pot schimba ceva, că las ceva în urma mea, în amintirile frumoase ale miilor de femei ce ne-au călcat pragul de-a lungul anilor.

Ai primit în Dubai Premiul de excelență în management „Best Maternity Care Hospital' pentru Spitalul MaDonna Maria Craiova. Ce gust are succesul pentru tine? Simți că te schimbă?
Pentru noi toți a fost o mare reușită, iar pentru mine, personal, o imensă onoare să pot reprezenta echipa Spitalului MaDonna Maria într-un asemenea cadru, înconjurată de oameni de succes din diverse domenii: medical, IT, modă, piață de trading de criptomonede, impresariat etc. Succesul este cel pe care îl trăiesc zi de zi prin activitatea pe care o desfășor, pentru că efectiv mă simt privilegiată să activez în domeniul obstetricii și ginecologiei. Văd fericire nemărginită în fiecare zi. Ce poate fi mai frumos decât asta? Premiile vin doar ca o reconfirmare pentru mine. Simt că acestea mă schimbă în ideea în care mă fac să conștientizez și mai mult responsabilitatea mea, complexitatea muncii mele și postura în care mă aflu. Mă fac să am așteptări din ce în ce mai mari de la mine. Uneori, mă copleșește perfecționismul meu, dar învăț să-i supraviețuiesc pentru că din acest aspect are de câștigat doar pacientul.

Ai idei noi, o abordare constructivă, deschidere către schimbări, dar ce înseamnă, din punctul tău de vedere, management de performanță în sistemul medical din România?
Sunt o fire adaptabilă și cu o curiozitate nativă ieșită din comun, dar într-adevăr, sistemul medical din România este unul aparte. Management de performanță, chiar și în domeniul medical, poți să faci doar când ești implicat 100% în proiectele tale și când ești alături de echipa ta la orice oră din zi și din noapte. În cei zece ani de MaDonna Maria, nu s-a întâmplat niciodată să nu pot fi localizată de medicul de gardă, chiar dacă telefonul a sunat la două noaptea. Știu că atunci când sunt contactată la astfel de ore este pentru că, într-adevăr, este nevoie de sprijinul meu, pentru înțelegerea și gestionarea unui caz problematic în care este necesar să ne sfătuim cu toții, sau de o semnătură de-a mea. Trebuie să fii dispus la sacrificii, dar până la urmă ce e mai important decât viața unui om? Nimic! Doar când o echipă, pentru că suntem o echipă strașnică, ajunge să înțeleagă că numai împreună suntem mai puternici, atunci lucrurile vor merge lin și mereu în beneficiul pacienților noștri. Gândiți-vă că în cei aproape 10 ani de când am deschis, rata noastră de transfer către oricare altă unitate spitalicească este de sub 0.001%, rata de infecții nosocomiale 0%, iar rata de deces este, de asemenea, 0, în Spitalul MaDonna Maria Craiova.

Există un specific al managementului sanitar pentru profilul obsterică-ginecologie? Prin ce se individualizeză acesta?
Desigur că există! Ești responsabil de două vieți dintr-un foc, nu doar de una singură. Viitoarea mamă vine întotdeauna însoțită de cel puțin un puiuț, sau chiar mai mulți în cazul sarcinilor multiple. Ce e cu adevărat diferit la noi este că am reușit să „îmblânzim' și să împrietenim specialitățile noastre de bază, respectiv Obstetricã-Gineco­logie, Neonatologie și Anestezie și Terapie Intensivă. Totul întâmplându-se sub umbrela noastră, toate secțiile conlucrează și se sfătuiesc la fiecare raport de gardă atât cu privire la cazurile deja internate, cât și cu privire la cazurile ce se preconizează să se interneze în perioada următoare. Sunt diferite patologii ale pacientelor pe care nu poți să le rezolvi sub nicio formă, dacă tu, ca ginecolog, nu colaborezi și nu discuți în prealabil atât cu medicul neonatolog, cât și cu medicul de anestezie și terapie-intensivă. Totodată, avem o echipă mare cu numeroși specialiști cu care colaborăm pentru consulturi interdisciplinare și aici menționez: medici hematologi, chirurgi de chirurgie pediatrică și infantilă, cardiologi, endocrinologi, dermatologi etc.

Spitalul MaDonna Maria a făcut pionierat, dar a ajuns în 10 ani un nume de referință în îngrijirea maternă. Ce provocări ai înfruntat și cum le-ai depășit?
Spitalul MaDonna Maria împlinește în curând 10 ani de la înființare. Parcă au trecut într-o clipă… Cele mai mari provocări au fost cu sigu-
ranță date de mentalitatea din zonă, dar și de perfecționismul meu. Mentalitatea oamenilor este ceva cu care este foarte greu să te lupți. Noi, cei de la MaDonna Maria am făcut efectiv o muncă de pionierat în 2011, fiind prima maternitate privată deschisă în Craiova, dar care avea să deservească întreagă zonă a Olteniei. Noi urma să dăm tonul și implicit a trebuit să țintim un standard extrem de înalt pe care să-l și menținem, ba mai mult, să-l îmbunătățim mereu. Apoi, în anul 2013, cu mare dăruire din partea întregii echipe, dar și cu sprijin din partea tuturor pacientelor din județele limitrofe care s-au îndreptat cu toată încrederea în număr foarte mare către noi și cazuri rezolvate cu brio, am reușit performanța să ne autodepășim și să ne înscriem în Registrul Unic al Spitalelor din România. Astfel, am trecut automat la un alt nivel, de la o simplă maternitate cu ambulatoriul integrat am căpătat statut de Spital. Odată cu această titulatură și gradul de responsabilitate a fost mult maximizat. Aici vine perfecționismul meu: mereu îmi doresc mai mult și mai bine! De atunci am obținut nenumărate noi recunoașteri din partea Ministerului Sănătății și Autorităților Competențe: de la Clasificarea Secțiilor de Terapie-Intensivă Adulți și Nou-Născuți, la Clasificarea structurii de maternitate, apoi obținererea celui mai înalt grad de încredere acordat în România de către ANMCS – Autoritatea Națională De Managementul Calității în Sănătate, respectiv gradul II și multe altele. Ultima izbândă am avut-o în luna decembrie a anului trecut când am modificat structura spitalului la Ministerul Sănătății, astfel Spitalul MaDonna Maria devenind prima unitate spitalicească privată din întreg sud-vestul țării care poate oferi un nou tip de serviciu medical prin unitatea de transfuzie sanguină proprie.

Părerea cvasigenerală este că un spital privat înseamnă că totul se reduce la bani. Așa este?
Un spital privat înseamnă până la urmă o afacere, dar o afacere înseamnă și că ambele părți implicate să aibă beneficii. În ceea ce înseamnă Spitalul MaDonna Maria, cu siguranță pot spune că deciziile vitale nu se iau absolut niciodată cuantificând implicațiile financiare. Pentru noi, viața nu are preț! Se va face tot ce este necesar pentru rezolvarea unui caz, chiar dacă spitalul va ieși în pierdere pe moment și nu puține au fost astfel de cazuri. Însă pe termen lung avem numai de câștigat. Iată, avem paciente care se reîntorc la noi și pentru a doua naștere, a treia sau chiar a patra. Dar MaDonna Maria nu înseamnă numai o afacere, înseamnă toți oamenii care activează aici. Cât despre spiritul MaDonna Maria, fiecare îl avem foarte bine înrădăcinat în noi.

Ai reușit să strângi în jurul tău o echipă de profesioniști de invidiat, ceea ce ține de arta unui management performant. Ai niște principii pe care le-ai insuflat și lor, sau cum reușești să-i menții lângă ține?
Sunt niște oameni dedicați meseriei pe care o au, niște oameni mereu în slujba pacientului, care de cele mai multe ori, la fel ca și mine, nu au program. Pe această cale le mulțumesc enorm pentru anii ce ni i-am dăruit unii altora și mă bucur mereu că noi toți, împreună, credem în visul nostru, necontenit, în fiecare zi și în fiecare noapte. Toți membrii echipei noastre sunt astfel construiți și cred că asta transcende și către pacient. Cu toții am crescut împreună, am înfruntat furtuni împreună și ne-am bucurat de roua dimineții tot împreună, de țipătul victoriei spre viață al fiecărui bebeluș născut aici. Cel mai dificil lucru de realizat este să ajungi să te identifici cu organizația sau cu compania din care faci parte. După ce ai reușit acest lucru, totul vine firesc. Ți-ai găsit locul și ești mulțumit și fericit cu el.

În medicină timpul înseamnă adesea vieți omenești. Lucrezi de la birou strict cele opt ore pe zi? Sau cum arată o zi de spital pentru tine?
Timpul înseamnă vieți omenești mereu, iar viteza de reacție a unei echipe medicale este direct proporțională cu reușita într-un caz. Reacționezi la timp, ai numai de câștigat, atât tu cât și pacientul. Niciodată aportul meu sau munca mea nu se limitează la cele 8 ore pe zi sau numai la munca de la birou. Sunt mereu conectată, cu telefonul aproape și mailurile deschise.

Cum v-a afectat pandemia?
Pandemia, pentru mine, se caracterizează printr-o perioadă care ne-a adus pe toți mult mai aproape unul față de altul, ne-a întărit și mai mult convingerile, ne-a făcut să avem și mai mare încredere că putem înfrunta multe uragane împreună. Adresabilitatea noastră s-a mărit constant de-a lungul anilor, însă într-adevăr de un an și jumătate lucrăm la foc automat și la capacitate mult crescută. Pacientele au văzut că în tot acest timp și în toată această incertitudine generală, prin multiplele măsuri implementate, am reușit să garantăm starea lor de siguranță și a bebelușilor lor. MaDonna Maria și-a păzit cu mare succes atât pacienții, cât și personalul, care a fost testat periodic, apoi vaccinat și din nou testat periodic.

Pentru MaDonna Maria te-ai gândit și la dezvoltarea unor proiecte de cercetare proprii? Și ce planuri ai pentru spital, pe termen scurt și lung?
Cu siguranță, mă gândesc mereu la cum putem face lucrurile mai bine. Planurile noastre sunt clare și așa au fost de la început: să ne consolidăm poziția de lider de piață în zona de sud-vest a țării, să continuăm achizionarea unor aparaturi la fel de inovatoare și de avantgardă ca și până acum și cu siguranță, să ne extindem în viitorul apropiat atât ca servicii medicale oferite, dar mai ales ca și capacitate de spitalizare.

MaDonna Maria oferă în premieră absolută un nou tip de serviciu medical. Despre ce e vorba?
MaDonna Maria a devenit primul și singurul spital privat din întreg sud-vestul țării care are în structura aprobată de Ministerul Sănătății unitate de transfuzie sanguină proprie. Siguranţa pacientei care are nevoie de transfuzii de sânge depinde de condiţiile în care este depozitat şi analizat sângele, iar acest lucru se realizează în unităţile de transfuzie sanguină. Investiția a fost făcută din dorința de a oferi pacientelor mai multă siguranță iar medicilor, cele mai bune condiții de lucru. Dacă până acum lucram cu un contract externalizat pentru furnizare de sânge și produse sanguine, schimbarea legislației din România nu ne-a mai permis acest lucru. În ziua de astăzi, sângele nu mai poate fi schimbat sau trimis între spitale, el poate doar să plece de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină numai către spitalele care au unitate de transfuzie sanguină proprie și care îl solicită. Așadar, pentru a oferi tot sprijinul viitoarelor mămici, atât de fragile și din punct de vedere emoțional, psihologic, dar mai ales fizic, am decis înființarea propriei noastre unități. Cazurile deja devin din ce în ce mai dificile, patologiile mult mai delicate și imprevizibile, iar tu, ca spital, trebuie să fii pregătit să le rezolvi cu brio, chiar dacă asta implică investiții majore în mod constant atât în aparatură performantă, cât și în formarea personalului medical. De altfel, de curând, am mai făcut o achiziție extrem de importantă pentru pacientele noastre: este vorba despre cel mai performant ecograf din lume, vârful de gamă în ecografia 5D, tot ca o premieră pentru zona noastră.

Cum te simți când știi că faci atâtea femei fericite? Și ce nume are de fapt fericirea, pentru tine?
Cum altfel decât fericită la rândul meu? Este o împlinire fără margini să știi că aportul adus de tine aduce zâmbetul pe buzele atâtor oameni, pentru că nu vorbim doar despre viitoarele sau proaspetele mămici, ci și de întreaga lor familie care așteaptă cu nerăbdare cea mai mare binecuvântare: un copil! Fericirea pentru mine are un singur nume: Maria, fiica mea. Ziua în care ea a venit pe lume, desigur la Spitalul MaDonna Maria, să întregească familia noastră, continuă să fie cea mai fericită zi din viața mea!

Text: Adrian Cilțan

Foto: Dragoș Burcea

Echipa

Stilist: Alexandra Calafeteanu
asistent stilist: Eliza Constandu
Vestimentație: Top ciclame NISSA, fustă MURMUR, sandale Tom Ford, salopetă neagră YSL, curea Hermes

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje