Alege „verde” – mai curat, mai sanatos
Clasic deja in Occident, inca timid la noi, trendul ecologist asteapta noi adepti. Ce-ar fi sa te numeri printre ei?
Ca sa-ti protejezi sanatatea si integritatea mediului. Afla cum poti face asta acasa.
Fa curatenie cu produse ecologice
In loc sa cumperi produse de ultimul tip pentru a-ti face casa luna, n-ar fi mai bine sa folosesti produse naturale, pe care, probabil, le ai deja in debara?!
– Otetul din vin alb face minuni in ce priveste mucegaiul – este indicat pentru bucatarie si baie. Spala geamurile cu o solutie de otet din vin alb diluat cu apa, iar la sfarsit sterge sticla cu hartie de ziar. Vor straluci!
– Dupa cum stii, zeama de lamaie e un inalbitor si de-zinfectant exceptional. Profita de acest lucru si curata cu ea blaturile dulapurilor din bucatarie, suprafata mesei, tocatorul si orice alte obiecte din lemn folosite la gatit. La fel de eficient este sucul de lamaie si in cazul mirosurilor care emana din chiuvete; diluat cu apa fiarta, el „improspateaza” instantaneu „respiratia” instalatiilor sanitare din baie si bucatarie.
– Cu ulei de masline lustruiesti perfect orice suprafata metalica – cel mai bine o vei face cu o carpa moale.
Bicarbonatul de sodiu, usor abraziv, inlatura petele de grasime si murdaria depuse pe orice tip de supra-fata; este, de asemenea, un bun dezinfectant.
2. Cumpara „verde”
Un produs ecologic este realizat dintr-o materie prima netoxica. Deci, nu genereaza efecte negative asupra mediului sau utilizatorului -, si nici procesul sau de fabricatie nu este nociv pentru mediu. Din pacate, la noi, numarul produselor ecologice este redus si folosirea lor asijderea. Totusi, dupa o cautare mai atenta, iti poti cheltui banii in mod benefic din acest punct de vedere.
3. Spala ecologic
– Ce-ar fi sa nu mai folosesti masina atat de des? Nu te mai grabi sa arunci in cosul de rufe sau in cuva hainele pe care le purtati o singura data!
– Revino la bunul obicei al mamei (sau al bunicii) de a-ti pune un sort atunci cand faci treaba in bucatarie; hainele tale se vor pastra curate mai mult timp.
– Cand speli la masina, seteaza programul la temperatura cea mai scazuta. Un comportament ecologic (aici, economisirea curentului electric) devine mai important pe zi ce trece.
– Ca sa economisesti apa, energie electrica si detergenti, spala numai dupa ce cuva masinii se umple cu rufe murdare.
– Sfatul de mai sus e aplicabil si in cazul uscatorului de haine: foloseste-l doar pentru cantitatile indicate in prospect.
– Foarte important: nu incerca sa usuci haine ude leoarca, ci stoarce-le foarte bine inainte.
4. Evita risipa si economiseste banii
– Muta butonul repartitorului de caldura chiar si cu un grad mai jos – tot e ceva!
– Renunta la becurile de 100 si 200 de W – rezultatul il vei „simti” la achitarea facturii.
– Inchide sursele de lumina si caldura in camerele in care nu sta nimeni o ora-doua; nu lasa nici un aparat electric in standby.
– Cand gatesti, acopera vasele cu capace si foloseste gazele la tirajul cel mai mic.
– Daca ai masina de spalat vase, nu clati farfuriile inainte de a le pune in cuva – la urma urmei, ma-sina chiar asta face: spala vasele murdare. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa indepartezi resturile de mancare de pe vesela inainte sa o pui in masina.
– Ori de cate ori e posibil, fa dus in loc de baie in cada – astfel economisesti (multa) apa, care se scumpeste pe zi ce trece; pe langa asta, a face dus este mult mai simplu si mai rapid! – In aceeasi ordine de idei, inchide robinetul pana cand iti termini de periat dintii.
Text: Viorica Leu