Alaptarea, un gest natural esential

Primul drept al copilului dupa nastere
E placut sa tii copilul in brate, dar e greu sa inveti sa ai grija de el si, mai ales, sa faci primii pasi in procesul de alaptare. Trebuie sa inveti lucruri noi, pe care, in mod bizar, nou-nascutul le stie, in timp ce noi, mamele, nu le cunoastem. Noi trebuie sa le ajutam pe mame sa invete de la copiii lor primii pasi in relatia pe care o au“, explica dr. Livia Ognean, coordonator al programului de promovare a alaptarii la Maternitatea din Sibiu.

Copilul trebuie sa stea langa mama imediat dupa nastere“, este de parere dr. Cristina Chiotan, consultant UNICEF. „E bine chiar sa fie pus pe pieptul mamei, sa auda bataile inimii acesteia, sa simta ritmul ei cardiac, pe care l-a auzit timp de 9 luni de zile.

Asa se consolideaza legatura dintre mama si copil, pentru ca, fiind impreuna tot timpul, mama il vede ce face, ce vrea, il poate alapta cand este cazul“. Din pacate, din lipsa dotarilor, nu toate maternitatile pot oferi facilitatea de „rooming-in“, ceea ce inseamna ca nou-nascutul sa fie pus langa mama lui imediat dupa ce se naste.

Copiii hraniti cu lapte matern o perioada cat mai indelungata sunt echilibrati emotional, se integreaza social mult mai usor si au un coeficient de inteligenta mai ridicat. Alaptarea previne aparitia unor boli grave ale adultului, cum ar fi obezitatea si diabetul. Mama isi revine mai repede si mai usor dupa nastere, prevenindu-se in acelasi timp aparitia cancerului la san si a celui de col uterin.

Lactatia este un proces fiziologic care se instaleaza imediat dupa nastere, este cel mai ieftin si mai eficient mod de a hrani copilul.

Calitatile laptelui matern nu pot fi regasite in nici un preparat artificial. Cu toate acestea, nu toate mamicile aleg sa isi hraneasca bebelusul la san in primele luni de viata.

„Obstacolele sunt multe“, este de parere dr. Livia Ognean. „Batalia se poarta acasa, cu familia si cu medicii de familie care nu incurajeaza mama sa alapteze. Este neplacut sa duci o batalie aici, in maternitate, si sa crezi ca aproape ai invins, ca apoi, dupa un timp, mama sa se intoarca si sa-ti spuna ca nu mai alapteaza pentru ca «medicul de familie mi-a spus ca laptele meu nu este bun». De aceea, UNICEF ne-a ajutat sa organizam cursuri – cu medicii de familie si cu asistentii comunitari -, care sa promoveze alaptatul pentru familiile cu putine posibilitati materiale si cu copii multi, pentru care accesul la medic este mai dificil“.

UNICEF promoveaza, protejeaza si sustine alaptarea
UNICEF are in curs de desfasurare doua programe: Initiativa „Spital Prieten al Copilului“ si Codul International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern.

Initiativa „Spital Prieten al Copilului“ are drept scop transformarea maternitatilor in centre de promovare a alaptarii si crearea unui mediu deschis, care sa permita mamelor si familiilor sa ia decizii legate de cea mai buna metoda de hranire a copiilor, si anume alaptarea exclusiva in primele sase luni, urmata de introducerea hranei diversificate corespunzatoare si de continuarea alaptarii pana la cel putin doi ani.

In cadrul Initiativei, demarate in anul 1991, s-au realizat cursuri de formare si evaluare si peste 19.000 de spitale din lume au primit titlul de „Spital Prieten al Copilului“. O evaluarea a maternitatilor din Romania, realizata intre 2002 si 2006, a scos in evidenta faptul ca multe dintre ele se confrunta in continuare cu urmatoarele probleme:

  •  lipsa personalului care lucreaza direct cu mamele si copiii in ceea ce priveste tehnicile si abilitatile de comunicare;
  •  incapacitatea de a asigura conditii corespunzatoare pentru un sistem eficient de „rooming-in“, o cerinta esentiala pentru a putea deveni „Spital Prieten al Copilului“.

Femei ca tine
Este nevoie de personal calificat
Maria Popica are 24 de ani, dar cu greu ii dai 20. Are o statura firava, pare de-abia iesita de pe bancile scolii, e zglobie si comunicativa. A nascut inainte de termen, doi baietei gemeni, Mihai si Gabriel. A avut ezitari sa-i alapteze la inceput, imediat dupa nastere; nu stia daca au destula putere sa suga de la san, daca ea o sa aiba destul lapte cat sa ii hraneasca pe amandoi. „Atunci cand copilul este prematur, alaptarea este un pic mai dificila. De aceea, este nevoie de personal bine instruit, care sa fie alaturi de mame si sa le arate cum sa alapteze, sa le incurajeze“, explica dr. Livia Ognean.

Articol realizat cu sprijinul UNICEF; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul