Ajuta-ti copilul sa faca fata examenelor
Nu mai este mult pana la sfarsitul anului scolar, cand (unii) absolventi ai claselor a IV-a, a VIII-a si a XII-a vor da examene. Iata cum ii poti ajuta.
La sfarsitul clasei a IV-a, in unele scoli se da un examen pentru a departaja copiii care vor intra in clasele cu program intensiv de engleza, franceza etc. Chiar daca nu e vorba despre o concurenta mare, e o sursa de stres pentru copii si parinti. Urmeaza examenul de capacitate, admiterea la liceu, bacalaureatul, admiterea la facultate. Prea multe examene, se tanguiesc impricinatii, dar in alte tari situatia e similara, daca nu mai complexa. In Marea Britanie, elevii de 7, 11 si 14 ani dau un examen national; in Belgia, in ciclul gimnazial, semestrul se incheie cu un examen si anul scolar, cu un test. Evident, cei care se supun examenelor sunt copiii, ceea ce nu-i scuteste pe parinti de emotii. Ei nu pot decat sa-i ajute sa invete mai eficient.
Sfaturi pentru parinti
A-ti ajuta copilul sa-si puna in valoare calitatile e o preocupare a oricarui parinte si nu tine neaparat de cariera scolara a celui mic. Dar in primii ani de scoala, rolul parintelui e aproape la fel de important ca cel al profesorilor. Ne adresam aici mai ales parintilor elevilor mici.
Incearca sa-l convingi ca scoala e un loc unde afla informatii interesante. Din pacate, se pare ca azi scoala nu mai este luata in serios de copii, ei considerand ca au profesori limitati. Drept este ca profesorii nu prea au cum iesi castigatori din comparatia cu Discovery Channel, dupa cum este la fel de adevarat ca destui dintre ei, nemultumiti de salarii, intra in clasa cu o lehamite care nu poate fi ignorata de copii.
Arata-i ca esti interesata de temele lui. Abtine-te de la comentarii denigratoare la adresa programei scolare, a profesorilor si ajuta-l la teme cel putin in primii doi ani, cat sa-i imprimi niste obiceiuri corecte. Asta nu inseamna sa-i faci tu temele, ci sa-l supraveghezi.
Comunica. Poate ca marea hiba a invatamantului nostru e ruperea de realitate: elevilor li se predau niste concepte teoretice fara sa li se arate legatura dintre viata si ce invata la scoala. Suplineste tu aceasta lacuna prin intrebari despre operele literare citite impreuna, filmele vazute impreuna etc.
Transforma invatatul in ceva placut. Crescut cu televizor si calculator, n-o sa fie atras sa invete dintr-o carte, fie ea si cu desene. Iata cum sa ii stimulezi interesul: vizual (cu fotografii si ilustratii din carti), audio (vorbeste-i si pune-l sa asculte emisiuni inregistrate), kinestezice (ia-l la bucatarie si masurati un litru de apa, care inseamna 10 centilitri etc.)
Contureaza-i increderea in sine. Noi avem obiceiul sa certam copilul pentru orice greseala. In Occident, este laudat pentru orice lucru bun pe care-l face, iar cand greseste, este intrebat cum ar fi trebuit sa rezolve/sa se comporte. Asigura-l ca-i esti alaturi orice s-ar intampla.
Alege ora potrivita pentru lectii. Pune-l la incercare, ca sa vezi daca e mai bine sa manance si sa se relaxeze putin si apoi sa se apuce de lectii ori daca trebuie sa scape intai de apasarea temelor si dupa aceea sa manance si sa se joace.
Creeaza-i o atmosfera relaxata. Asigura-i camera lui sau macar un colt de incapere unde sa aiba biroul lui, cu loc pentru carti si caiete.
Sfatuieste-te cu invatatoarea. Intreaba cam la ce nivel se situeaza si cum ai putea sa contribui sa obtina rezultate mai bune. Daca observi ca are nevoie de explicatii suplimentare la vreo materie, ajuta-l tu, daca faci fata, iar daca nu, cere sprijinul cuiva calificat.
Nu-l bate la cap. A-ti dori ca micutul sa aiba rezultate bune nu inseamna 10 pe linie. Asigura-te ca a inteles materia, nu ca repeta papagaliceste, si nu-i impune un program impovarator.
Hrana pentru creier
- PESTE Incearca sa-i oferi copilului tau macar doua portii pe saptamana (asta, cu atat mai mult in lunile anotimpului rece). Acizii grasi din uleiul de peste contribuie la o mai buna functionare a creierului.
- ZAHAR Trebuie mentinut un nivel echilibrat al zaharului din sange, pentru a asigura energie mentala. Glucoza (principalul combustibil al creierului) este produs de legume si fructe, ovaz, paine integrala si orez brun.
- APA Nivelul de hidratare influenteaza echilibrul electrolitic al creierului (o deshidratare de 2% reduce cu 30% capacitatea de concentrare). Nu orice lichid hidrateaza! Apa este mult mai buna decat bauturile carbogazoase.
De Irina Dimiu