Adolescentii: Este bine sa munceasca de tineri?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Conceptia unui tanar despre lume si viata vine din experimentarea unor situatii reale, iar formarea valorilor nu se realizeaza fara lovirea de fapte crude.
Deprinderile bune se invata
Exista o vorba destul de invechita, ce suna mai mult a mustrare. Desi nu este o mustrare propriu-zisa, credem asa pentru ca este spusa de persoane cu care ne-am obisnuit sa purtam un dialog inceput cu sintagma „pe vremea mea…” Care sa fie aceasta vorba? „Doar muncind va invata valoarea banilor”, o replica data, mai devreme sau mai tarziu, fiecarui copil. Poate ca replica este partial adevarata, dar in mod sigur are o nota represiva si punitiva neplacuta. Nu-i de mirare ca, la auzul acestor vorbe, adolescentul, care cere mai mult decat i se poate da sau decat merita, se inchide suparat in camera. Poate copilul tau se va responsabiliza atunci cand va castiga singur banii sau poate, din contra, va cheltui tot ce castiga fara sa se gandeasca la ce se va intampla maine.
Nu exista o reteta a responsabilizarii copiilor in probleme materiale, exista insa comportamente sanatoase din punct de vedere material. Copiii invata de la parintii lor cum sa iubeasca, invata cum sa relationeze, cum sa lege prietenii, cum sa se comporte in societate. De acasa, mama si tata sunt cei care „dicteaza” cum se va comporta copilul cand vine vorba de bani, ei sunt cei care transmit copilului comportamente sanatoase sau nu legate de castig si munca propriu-zisa.
Primii pasi ca sa-l inveti
A-l invata pe copilul tau despre valoarea banilor inseamna a-l pregati pentru viata, a-l responsabiliza material. Asta desigur implica si puterea ta de a spune „nu!” de foarte multe ori, pana cand copilul tau va intelege ca are de urmat niste reguli. Puterea de a suporta rolul personajului negativ din viata copilului tau, intruchipat de cel care nu ofera mai mult decat a spus, de cel care este inflexibil si care nu negociaza. Primul pas important in caz ca vrei sa-ti responsabilizezi social copilul este sa-i faci un cont in banca si sa livrezi in fiecare luna sau saptamana o suma fixa stabilita in functie de nevoile lui si posibilitatile voastre. Suma va contine si banii pentru mancarea de la scoala a copilului, caiete, carti etc. Este bine ca suma sa fie renegociata la cateva luni, daca este cazul, dar doar cand copilul tau a dovedit un comportament cel putin satisfacator.
Trebuie sa te astepti ca pustiul sa goleasca contul in primele luni, dar trebuie sa fii constienta ca banii aceia erau acolo pentru a fi cheltuiti, in consecinta nu are sens sa te enervezi. Pur si simplu ii vei aminti ca nu este cazul sa mai primeasca bani pentru ca suma trebuia sa ii ajunga o luna intreaga. Nu ai de ce sa stai la discutii, responsabilitatile inseamna si consecinte, copilul tau va invata astfel ca luna viitoare sa fie mai atent cu banii primiti. Stabilirea unui plan de cheltuieli este un pas foarte important. Copilul tau va afla astfel suma pe care o are la dispozitie pentru o perioada, pentru haine s obiecte vestimentare, de exemplu. Singur va trebui sa imparta suma respectiva astfel incat sa-i ajunga pentru ce doreste sa-si cumpere de imbracat.
Tinerii si joburile
Probabil ca este cel mai eficient mod de a capata notiunea banilor, dar implica in acelati timp si alte probleme, cum ar fi timpul alocat temelor, timpul necesar pentru joc si relaxare, timpul petrecut alaturi de familie etc. Un job poate ca il va ajuta pe copilul tau sa isi faca o idee despre ce inseamna banii, dar in acelasi timp trebuie sa fii constienta ca acesta nu trebuie sa-i rapeasca foarte mult timp. Pentru el este la fel de important, acum, sa mearga la scoala sau sa iasa impreuna cu prietenii.
Cand?
Poate momentul prielnic pentru prima slujba apare in al doilea an de liceu, in clasa a zecea, deoarece a implinit varsta de 16 ani si, legal, poate fi activ in campul muncii. In plus, este destul de matur, iar asumarea responsabilitatilor il poate ajuta sa rezolve si alte probleme specifice varstei.
Unde?
Slujba ideala pentru aceasta varsta nu ar trebui sa depaseasca doua ore/zi din timpul copilului tau. Timpul pentru studiu si alte activitati trebuie sa fie prioritar. Doar nu vrei sa existe posibilitatea ca el sa foloseasca slujba ca scuza pentru note mai mici sau absente! Si fii sigura ca o va face, daca va fi nevoie, fara a ezita. Pentru ca este ceva nou, evident iti va solicita toata atentia, iar primii bani pe care ii va obtine vor fi cheltuiti mult mai repede decat au venit. Insa timpul petrecut muncind este cel care il va face ca pe viitor sa se gandeasca de doua ori inainte de a cheltui banii castigati.
Oportunitati de o vara
Vacanta de vara ofera mult timp liber, care de cele mai multe ori nu este exploatat deloc constructiv, ideal pentru un job de o vara. Ideea unui job de vara este de a castiga bani pentru o investitie mai serioasa, din punctul adolescentin de vedere: un calculator nou, un aparat foto digital sau o combina audio, un telefon mobil mai sofisticat etc. Insa, daca vrei sa-l ajuti ceva mai mult, indruma-l, aratandu-i ca jobul de o vara poate reprezenta si ocazia pentru ca el sa puna bazele unor planuri de viitor. Ideal ar fi ca jobul sa coincida cu alegerile profesionale viitoare ale tanarului si sa fie in acelasi domeniu. Daca manifesta interes pentru presa, va putea opta pentru un job la televiziunea sau ziarul local. Chiar daca nu va redacta stiri, munca in domeniu il va ajuta sa inteleaga cum functioneaza lucrurile si, in final, poate chiar sa-i intareasca hotararea sau sa i-o infirme, in caz ca experienta este negativa. Putem spune ca jobul de o vara ales inteligent reprezinta, pe langa o sursa de bani si o consiliere profesionala pertinenta, si o analiza facuta la fata locului de viitorul profesionist.
Joburi neplatite, dar utile
Un job de vara sau orice job acceptat in timpul scolii trebuie sa aiba totusi o componenta educativa. Printre altele, poate fi vorba si de voluntariat sau internship. Daca copilul tau manifesta un interes crescut fata de o activitate, de ce sa nu reuseasca sa urmareasca si sa inteleaga lucrurile la fata locului? Cele mai multe firme importante au programe de internship, neplatite, cu durata limitata, care ii ofera posibilitatea tanarului de a invata in timp real ceea ce teoretic este destul de greu de demonstrat. Nimic nu se compara cu fiorii unui deadline care se apropie, iar orice ajutor pe care-l poate oferi tanarul va reprezenta un factor motivational important pentru el. La fel ca si internshipurile, de regula ONG-urile ofera progame de voluntariat.
Spre deosebire de primele, „cursurile” la un ONG nu au o durata limitata, ofera un program flexibil si au o serie de beneficii pentru voluntar. La fel ca si internshipurile, ofera o privire inauntrul unui loc de munca real, cu responsabilitati reale. In plus, munca la un ONG le ofera tinerilor sansa de a face fapte bune si de a cunoaste alte categorii sociale, care nu au fost atat de norocoase, lucru deloc de ignorat. In lipsa unui job real, dar nesatisfacator din punct de vedere al componentei educative, un internship sau inscrierea intr-un program de voluntariat reprezinta o alternativa mult mai benefica pentru tanarul in pragul alegerii unui drum in viata si, daca ai reusi sa-l indrumi in acest sens, ar fi foarte bine pentru el.
Articol preluat din arhiva Avantaje.