7 neamuri de coșmar

Se pare că mitul fericirii în familie nu vrea să funcționeze întotdeauna. Sunt ai tăi și îi iubești – cu atât mai mult cu cât îi vezi mai rar. Ceea ce este fundamental în toată povestea este că sunteți rude și asta nu se va schimba. Trebuie să fie printre ei și unul-doi cu care să te înțelegi bine.

Poate nu ai ghinionul să deții toată colecția de rude la care ne-am gândit noi. Dacă ai doi, e deja prea mult. Dar cu puțină imaginație și un pic de umor, vei trece cu bine sărbătorile și anul acesta.

7 neamuri de cosmar

Nepoata plângăcioasă sau Dl. Goe

„Răsfățată e un biet eufemism nevinovat. De la bătutul din picioare la tăvălitul pe covor – este expertă în a obține ceea ce vrea. Părinții ei încearcă să facă față cererilor ei deplasate și s-o calmeze cu vorbe dulci. Ea nu mănâncă la fel ca ceilalți, nu lasă pe nimeni să aleagă programul la televizor și nici nu se pune problema să strângă după ea. Ea este șefa și voi încă n-ați aflat.

REPARĂ Cel mai sănătos este să rămâi la fel de calmă și amabilă, dar fără să-i faci jocul. La prima pretenție absurdă, cu zâmbetul pe buze spune-i un NU categoric și continuă să faci ceea ce făceai. Trebuie să înțeleagă că nu este singura care vrea să se simtă bine.

Bunicul somnoros sau „Muieți-s posmagii?

Neclintit din fotoliul lui de împărat, este ultimul la care să te aștepți să dea o mână de ajutor. Vrea să creeze impresia de patriarh și stăpân al locului, dar nu durează mult și îl auzi sforăind. Cu sonorul televizorului la  maximum, cu copii țipând și cu câinele lătrând la ei se completează coloana sonoră a sărbătorilor în familie.

REPARĂ Partea bună este că, nereușind să-l implici în forfota de sărbătoare, cel puțin ai o persoană mai puțin de distrat. Lasă-l să-și facă siesta în fotoliu, mută distracția în altă cameră și dă-le copiilor câteva  ponturi de deghizare a bunicului.Când se va trezi pictat pe față sau mascat în Moș Crăciun, poate se va amuza. Sau poate nu… Tu îl cunoști mai bine.

Bunica sufocantă sau „Năpasta

Bunica, cea mai înduioșătoare figură din copilărie. Are o inimă de aur, dar uneori ai prefera să și-o țină un pic în frâu. Copiii simt că nu se mai pot mișca fără să fie vânați pentru pupături, îmbrățișări și remarci drăgăstoase țipate. Cât despre tine… I-ai povestit deja de trei ori cum îți merge la noul job și că, da, a fost o avansare pe merit, cu creștere de salariu.

REPARĂ Într-o primă fază, e acceptabil să-ți folosești copiii ca scut, dar numai până când observi că încep să se ascundă unul în spatele altuia. Pentru momentul acesta, fii pregătită cu ceva care-i face cu adevărat plăcere, ceva care să-i dea de lucru tot restul zilei, fie că e o cutie cu bomboanele preferate, fie că e un teanc de reviste.

Soacra scorpie sau Crăiasa Zăpezii

Se pare că toata energia și toată capacitatea intelectuală care i-au mai rămas le folosește ca să te critice zâmbind, „spre binele tău. Nu numai că n-ai impresionat-o niciodată (nici măcar, sau cu atât mai puțin, când te-a văzut în  rochia de mireasă), dar nimic nu-ți iese ca lumea,sau, mai precis, ar fi putut să-ți iasă mai bine.

REPARĂ Dacă așa merg lucrurile de când te-ai măritat și nimic nu s-a schimbat, nici de-acum încolo n-o să se schimbe. Ce-ar fi să faci un efort financiar pentru ea – fiindcă, la o vârstă, omul merită o recompensă pentru o viață de eforturi și de… și de… – și să-i cumperi un bilet la tratament sau într-o excursie?

Nepotul pus pe rele sau „Operațiunea Monstrul revine

Cu mutrișoara lui angelică poate că-i păcălește pe alții, dar tu n-ai curaj să te întorci cu spatele la el, fiindcă nu știi ce-ți coace. Dacă vinul fiert conține mai multă boia iute decât scorțișoară, iar câinele apare tuns pe jumătate și molfăind tubul de pastă de dinți, nu-i greu să-ți dai seama cine e de vină.

REPARĂ Singurul mod de a-i ține mintea departe de planurile sale diabolice este să i-o ocupi cu ceva și mai interesant. Descarcă-ți un joc foarte alert pe telefon și parchează-l cu el în colțul cel mai îndepărtat al casei. Cu puțin noroc, va rămâne acolo până la Anul Nou.

Tatăl fără de speranță sau 2 în 1: Păcală & Tândală, totul la pătrat

Știi că are cele mai bune intenții, dar ce folos dacă totul îi iese pe dos? Bradul ori nu încape în casă, ori are crengi numai pe partea dreaptă (dar i s-a făcut un discount și s-a gândit la bugetul familiei). Friptura pe grătar iese flambată-scrum, „beculețele decorative de 500 W pocnesc pe rând precum castanele coapte. Cât despre cadouri… Dovedește atât de mult umor când le alege, încât cei mici confundă râsul cu plânsul… sigur, de bucurie… că mai trebuie să aștepte un an ca să primească ceva ca lumea.

REPARĂ Oricât ar fi de greu,  fii bărbată! O să vezi că te descurci fără ajutorul lui, cel puțin pe ici-pe colo și anume în punctele esențiale. Și dacă nu vrei să primești iar o mătură de grădină (deși stați la bloc), fă-i o lista pentru cadouri.

Cumnata cutră sau „Prințesa și bobul de mazăre

„Ce rochie frumoasă! Ce mult se purtau mânecile  astea în anii ’80!. Știe să facă un compliment așa încât să-ți stea în gât. „A, e crema pentru cremșnit, credeam că ai făcut mămăliguță, zice superbucătăreasa din ea.

REPARĂ Nu te enerva – amuză-te. Se ia de rochia ta? Varsă-i „din greșeală sosul în poală. Te atacă în onoarea ta de bucătăreasă? Propune-i să fie ea gazda următoarei adunări de familie.

Autor: Mihaela Serea
Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Psihologie