6 semne după care să recunoști un narcisist. Cum să te porți cu narcisistul așa încât niciunul dintre voi să nu aibă de suferit?
Narcisistul nu se iubește pe sine doar într-un mod discret, în care să nu ne intereseze. Dacă este un coleg sau un membru din familie, narcisismul lui are urmări. Poate începe prin a fi plictisitor, dar poate sfârși prin a fi periculos. Trebuie să-i cântăm în strună sau să-l punem la locul care i se cuvine?
Cum recunoaștem narcisistul
1. Are despre sine o părere cât se poate de bună. Narcisistul se consideră superior celor din jurul său. Dacă ocupa o poziție de lider, se așteaptă ca toți ceilalți să-i soarbă cuvintele și să-i creadă toate laudele de sine. Să-l admire, să-l copieze timid, să-i ducă trena și să-și ia notițe.
2. Este foarte rapace. Narcisistul își adjudecă întotdeauna tot ce este mai bun: biroul cel mai spațios, locul la fereastră în avion. Nu ezită să-și facă un moft costisitor în dauna altor nevoi ale familiei.
3. Este manipulator. Narcisistul folosește cu ușurință seducția, elogiile, criticile – totul, în scopul de a obține ceea ce dorește, fără să-i pese cum se simte celălalt.
4. Este invidios fără discernământ. Concurența directă nu este un criteriu indispensabil pentru ca invidia lui să se declanșeze. Este invidios pe oricine și din orice motiv. Chiar dacă nu are copii, sau are copii preșcolari, îl va invidia pe colegul al cărui fiu a fost admis la o universitate de prestigiu. Chiar dacă a fost în concediu la Paris, îl va invidia pe colegul care a fost la Viena.
5. Empatie (aproape) zero. Narcisistul nu se sinchisește prea mult de emoțiile celorlalți. Nu se vede decât pe sine, restul lumii fiind decor sau instrumente pentru atingerea propriilor scopuri.
6. Deseori nesocotește regulile, în special pe cele nescrise. Dar nici cele scrise nu par scrise pentru el, ci pentru oamenii de rând. Dacă este tras la răspundere, se simte șicanat. Este în stare să conteste autoritatea, să se revolte, să jignească. Dacă găsește teren slab, uneori îi iese.
Cum să ne purtăm cu narcisistul
RECOMANDABIL
Atunci când este sincer, să-l aprobăm. Va înțelege că nu suntem orbi și nici insensibili și nu va mai depune eforturi speciale să ne capteze atenția. În plus, n-o să ne vâneze ca să se răzbune pentru vreo ofensă voluntară sau involuntară.
Dacă suntem puși la mijloc, trebuie să-i explicăm reacțiile și interesele celorlalți. Narcisistul poate avea un comportament paranoic. Trebuie să înțeleagă și să accepte că acțiunile celorlalți nu se rezumă la a-l aproba sau nu pe el. Că fiecare are convingerile și interesele sale, în funcție de care vorbește și acționează.
Să respectam conveniențele. Pentru că narcisistul are anumite trăsături paranoide, trebuie să avem grijă să nu-i lăsăm nimic de care să se agațe. Să fim politicoși dar nu ostentativ. Să respectăm regulile legate de prezentări, de invitația la cuvânt, nemaivorbind de urmarea căilor ierarhice în luarea unei decizii. Și neapărat să fim întotdeauna punctuali. În acest fel, fără niciun compromis, vom fi la adăpost de crizele narcisistului.
Să nu-i aducem critici decât atunci când este necesar. Iar atunci să ne referim la fapte concrete și nu la atitudinea persoanei, în general. Narcisistul are o părere foarte bună despre sine. Dacă-i atacăm comportamentul la modul general, va considera atacul ca fiind nedrept și impertinent. Dacă, însă, punctăm cu precizie ceea ne deranjează, avem șansa să-l facem să asculte și să înțeleagă.
Să păstrăm discreția în privința reușitelor și a privilegiilor de care ne bucurăm. Chiar dacă nu suntem în competiție directă, chiar dacă nu i s-a luat lui ca să ni se dea nouă, narcisistul va fi invidios. Și, dacă i se va ivi prilejul, ne va băga bețe în roate, ca să ne reducă la locul care consideră el că ni se cuvine.
Cum să ne purtăm cu narcisistul
NERECOMANDABIL
Să ne opunem sistematic. Dacă suntem, la rândul nostru, orgolioși sau răbdarea noastră este limitată, s-ar putea să fim tentați să-i rănim vanitatea. Să-i tăiem avântul, să-i demonstrăm că nu este atât de valoros în ochii noștri pe cât este în propriii săi ochi. Periculos! Relația va fi tot mai tensionată și există riscul să se răzbune.
Să ne lăsăm manipulați. Chiar dacă atenția pe care ne-o acordă ne face să ne simțim bine, nu trebuie să lăsăm garda jos. Odată ce-și atinge scopul, narcisistul, în cel mai bun caz, ne va ignora. Sau ne va considera valeți care trăiesc în umbra lui. Nu trebuie să ne amăgim: pentru el nu există interes comun, există doar propriul interes.
Să-i facem vreo favoare pe care nu dorim s-o repetăm. Se va obișnui cu serviciile pe care i le facem, cu cedările în favoarea lui. Iar dacă într-o zi ne vom sătura, nu va accepta cu niciun chip. Nu vom face treburile în locul lui, nu le vom face cafeaua dacă nu intră în atribuțiile noastre și nu ne vom întrerupe din lucru ca să-i ascultăm laudele interminabile.
Să ne așteptăm la raporturi echitabile. Nu trebuie să contăm pe recunoștința narcisistului, pe întoarcerea unui serviciu făcut. Este aproape sigur că ne va încurca toate calculele. Ceea ce am făcut pentru el i se cuvenea și nu consideră că ne datorează nimic. Deseori, nici măcar un „mulțumesc'.
Foto: shutterstock