Semne de manipulare emoțională. Cum să-i recunoști pe cei care încearcă să obțină totul de la tine fără să dea nimic în schimb
Un semn de manipulare emoțională este când celălalt joacă perfect rolul de victimă. Pentru că există oameni cărora le este mai ușor să obțină ce vor prin manipularea celorlalți. Unii sunt atât de abili încât nici nu-ți dai seama până nu e prea târziu. Fii cu un pas înaintea lor, ai grijă la aceste semne de manipulare emoțională!
1. Îți subminează încrederea în propriul simț al realității.
Manipulatorii emoționali sunt niște mincinoși foarte abili. Ei insistă că ceva nu s-a întâmplat, deși s-a întâmplat. Insistă că au spus ceva ce, de fapt, n-au spus. Problema este că o fac cu atât de mult talent, încât ajungi să te întrebi dacă n-ai visat.
2. Acțiunile lor nu se potrivesc cu vorbele.
Un manipulator emoțional îți spune ceea ce vrei să auzi, dar ceea ce fac e altă poveste. Îți mulțumesc pentru sfat, îți apreciază prietenia și înțelepciunea. Dar, până la urmă, fac exact ce vor ei. Apoi au toate argumentele de partea lor, încât ajungi să te rușinezi de sfatul prost pe care l-ai dat.
3. În orice situație, te fac să simți vinovăție
Manipulatorii emoționali sunt maeștri în a întoarce vina ta în avantajul lor. Dacă le împărtășești o frământare a ta, te fac să te simți vinovat că-i încarci cu grijile tale. Dacă ții îngrijorările pentru tine, te fac să te simți vinovat că nu ai încredere. Oricum, ești vinovat pentru ceva.
4. Manipularea emoțională prin revendicarea rolului de victimă.
Niciodată nu este vina lor. Orice ar face sau ar omite să facă, este vina altcuiva. Dacă te superi, e vina ta că ai așteptări nerealiste. Dacă ei se înfurie, este vina ta că i-ai supărat. Ei nu-și asumă răspunderea pentru nimic.
5. Prea mult, prea repede
De fiecare dată, sar niște pași în fiecare proces. Îți împărtășesc prea multe, prea repede. Abia i-ai cunoscut și se grăbesc să se plângă de ceva sau de cineva. Îți cer să spui, să faci, să decizi în avantajul lor. Încearcă să te facă să te simți prima persoană rezonabilă pe care au cunoscut-o, prima în care au încredere. Câte asemenea „prime persoane' or fi fost înaintea ta!
6. Manipulare emoțională de tip gaură neagră.
Au o energie nebănuită și fac totul să atragă pe toți cei din jur în vârtejul lor emoțional. Dacă sunt într-o dispoziție proastă, fac totul să indispună pe toată lumea. Asta le creează deseori celorlalți o stare de vinovăție și o nevoie de a le face ziua mai bună.
7. Acceptă cu ușurință să dea o mână de ajutor, apoi fac pe martirii.
După ce se oferă să te ajute, oftează, mormăie, bombăne și protestează împotriva metodei. Dacă te saturi și-i spui că poate să renunțe, te asigură energic că totul este în regulă. Că ești, adică, paranoic, ți se pare. Scopul este, până la urmă, să te simți vinovat. Sau nebun, din două, una.
8. Manipulare emoțională prin manevre de depășire depășesc.
Orice problemă ai avea tu, ei au una și mai mare. Îți contestă dreptul de a te plânge amintindu-ți de problemele lor mai mari și mai dramatice. Mesajul: tu nu ai dreptul să te plângi, trebuie doar să asculți și să compătimești.
9. Îți cunosc toate butoanele și nu ezită să le apese.
Strategia de manipulare emoțională include cunoașterea detaliată a celuilalt. Dacă ești sensibilă la problemele materne, caută să obțină ce vor apelând la îțelegerea ta de mamă și la interesele copiilor lor. Dacă ai o pasiune, fac o analogie cu pasiunea ta și viața reală în care au ceva de rezolvat. Dacă ai o fobie, fac din nou analogie între aceasta și o teamere a lor de care tu trebuie să-i aperi.
Ca să te protejezi de toate acestea, menține distanța, nu te împrieteni, nu te confesa cu cei care apelează la manipulare emoțională. Nu ceda niciodată și își vor da seama că nu și-au găsit fraierul.
Foto: 123rf
Citeste și: