6 semne că ai intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten înseamna o sensibilitate la această proteină, care se găsește în grâu și cereale asemănătoare. Poți avea simptome ușoare, de la balonare sau indigestie și până la dureri de articulații. Iată care sunt semnele că ai intoleranță la gluten:

gluten

foto pâine tăiată via Shutterstock

Probleme digestive după ce mănânci gluten

Dacă mănânci la masă alimente ce conțin gluten și ai intoleranță la această proteină, primele semne ar fi că te balonezi, ai gaze și chiar te poți constipa. Mulți copii cu această intoleranță se constipă ori de câte ori consumă gluten.

Cheratoză

Cheratoza sau keratosis pilaris este o afecțiune foarte ușoară a pielii, ce constă în înăsprirea pielii de pe brațe (în jurul cotului, de obicei). Aceasta devine uscată și ca de 'găină' (cu mici umflături, una lângă alta).

Te simți obosită după ce consumi gluten

Oricine știe că după o masă copioasă ți se face somn, deoarece organismul concentrează mai multă energie în procesul de digestie. Dacă totuși ai mâncat o masă moderată, însă tot te simți obosită, s-ar putea să ai această intoleranță la gluten.

Dezechilibre hormonale

Potrivit unor specialiști, glutenul mai poate fi de vină pentru apariția unor dezechilibre hormonale, ca sindromul premenstrual, sindromul ovarelor polichistice sau infertilitate inexplicabilă.

Încheieturi umflate și dureroase

Tot intoleranța la gluten poate fi responsabilă pentru inflamarea, umflarea și durerea la nivelul încheieturilor – genunchi, încheieturile mâinilor și degetelor ori la șolduri.

Ți se schimbă starea de spirit după ce consumu gluten

Un alt semn că ai această intoleranță este schimbarea stării de spirit. Multe persoane spun că se simt ușor iritabile după ce mănâncă produse ce conțin proteina. Și faptul că treci de la o stare la alta într-un timp scurt ar putea fi un semn al intoleranței, ca și depresia sau deficitul de atenție.

Cum afli dacă ai intoleranță la gluten

De multe ori doctorii nu se gândesc la această variantă, însă tu poți afla singură dacă ai intoleranță la gluten sau nu. Este de ajuns să scoți din alimentație glutenul – de tot – timp de 2-3 săptămâni. Notează într-un caiet cum te simți în fiecare zi, apoi reintrodu glutenul în dietă. Observă dacă te simți iar rău, obosită, balonată etc. sau nu. Dacă te simți mai rău, înseamnă că ai intoleranță la gluten.

Ce produse conțin gluten

Glutenul se găsește în principal în grâu și cereale asemănătoare, precum secară sau orz și toate produsele făcute din aceste cereale. Glutenul se mai poate găsi și în mâncăruri deja preparate și ambalate, dar și în cosmetice. De aceea este foarte important să citești etichetele înainte să achiziționezi un produs.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate