Ce să NU faci dacă ai mâncărimi

Ce să NU faci dacă ai mâncărimi

Mâncărimile pot fi date de mai multe afecțiuni, iritații ori alergii, iar în orice caz este important să mergi la medicul specialist pentru tratamentul potrivit. Însă un singur lucru nu ar trebui să-l niciodată faci atunci când ai mâncărimi:

femeie-scarpina

foto femeie care se scarpină via Shutterstock

Este o senzație teribil de plăcută atunci când ai o mâncărime și te scarpini. Motivul este că atunci când scarpini zona afectată, în creier se produce hormonul fericirii, serotonina. Când te scarpini provoci durere la nivelul pielii, astfel că această senzație este transmisă în creier și pe moment trece cea inițială.

Totuși, oamenii de știință au descoperit că pe moment te simți foarte bine și nu mai simți imediat nevoia să te scarpini, însă cu cât faci asta mai des, cu atât mai mult se vor extinde și se vor înteți mâncărimile. Așadar, dacă ai mâncărimi, trebuie să încerci să nu te mai scarpini, pe cât posibil.

Ce cauzează mâncărimi

Mâncărimile, odată cronicizate, afectează calitatea vieții mai mult decât te-ai aștepta. Iată ce le poate provoca:

Pielea uscată – dacă nu au apărut pete sau bubițe acolo unde te mănâncă pielea, înseamnă că ai doar pielea foarte uscată. Acest lucru poate fi cauzat de vreme – prea cald sau prea rece afară, de aerul condiționat sau de dușurile prea dese.

Afecțiuni sau boli – eczemele, dermatitele, psoriazisul, râia, păduchii, varicela ori urticaria. Bolile cu transmitere sexuală mai pot provoca mâncărimi, însă numai în zona genitală.

Boli ale organelor interne – mâncărimile pot fi cauzate și de probleme precum boala celiacă, insuficiență renală, anemie, probleme ale tiroidei, tipuri de cancer (inclusiv limfomul sau leucemia). Diferența este că în acest caz mâncărimile sunt la nivelul întregului corp, nu doar în anumite zone.

Alergiile – cauzează mâncărimi. Cele mai des întâlnite alergii sunt praful, lâna, părul de animale, săpunuri, chimicale și alte substanțe care irită pielea în același fel. Și alergiile alimentare pot provoca mâncărimi.

Medicamentele – de vină ar putea fi antibiotice, antifungice sau analgezice.

Sarcina mai poate fi o cauză a mâncărimilor – multe femei au mâncărimi pe burtă, pe coapse, sâni și/sau brațe în timpul sarcinii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate