5 numere care îți pot salva viața

Numerele fac parte din viețile noastre de zi cu zi, iar unele dintre ele ar trebui luate în considerare mai mult, mai ales că îți pot salva viața. Iată despre ce este vorba:

femeie-numere

 foto numere via Shutterstock

Nivelul colesterolului

Nivelul de colesterol recomandat în special femeilor este de sub 100 mg / dl (decilitru) de LDL (colesterolul 'rău') și peste 50 mg/dl pentru HDL (colesterolul 'bun'). Și trigliceridele în acest caz ar trebui să fie sub 100 mg/dl. Un nivel prea ridicat de LDL duce la 'tapetarea' arterelor cu grăsime, ceea ce poate duce mai departe la atacuri vasculare sau de cord. Ca să scazi nivelul acestui tip de colesterol trebuie să faci mișcare și să consumi mai puține produse grase – carne grasă sau lactate cu multă grăsime. De asemenea, de evitat sunt și grăsimile trans, găsite în produse precum margarina sau cele de patiserie.

Greutatea

Ca să afli dacă ai o greutate bună îți poți calcula indicele de masă corporală (IMC sau BMI). Formula este destul de simplă: greutate (kg) / înălțime (m) * înălțime (m). De exemplu, o femeie cu greutate de 60 de kilograme și 1,60 m înălțime va avea IMC: 60 / (1,60 * 1,60) = 23,4. Un indice de masă corporală mai mare de 25 crește riscul diabetului și riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, însă dacă slăbești câteva kilograme, va scade și acest risc.

Ritmul cardiac

Ritmul inimii (cardiac) este cel care îți arată dacă inima ta este sănătoasă – sau dacă este nevoie să faci exerciții cardio care să promoveze sănătatea ei. Spre exemplu, pentru o femeie de 35-40 de ani, un ritm cardiac bun este între 85 și 145 de  bătăi pe minut.

Tensiunea arterială

Un alt număr important și care îți poate salva viața este tensiunea arterială – pe care o poți afla destul de ușor, fie mergând la medicul de familie, fie acasă, cu un aparat special. În mod ideal, o tensiune bună este sub 130/80 mm Hg. O tensiune prea mare îți slăbește vasele de sânge și pune multă presiune pe inima ta.

Glicemia

Procentajul de zahăr din sânge poate indica dacă urmează să faci diabet, ceea ce crește și riscul bolilor cardiovasculare. Dacă valoarea glicemiei este între 100 și 120 mg / 100 ml de sânge, atunci diagnosticul este de prediabet. Totuși, rezultatul acesta poate fi obținut și dacă o persoană a consumat cu o seară înainte multe dulciuri. Ca să afli cu siguranță dacă este vorba de prediabet, se mai face un test pentru depistarea toleranței la glucoză (în caz de prediabet, aceasta este scăzută). Chiar dacă ai fost diagnosticată cu prediabet, asta nu înseamnă că vei face diabet în mod cert. Este important să îți schimbi complet stilul de viață într-unul sănătos și echilibrat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate