5 mituri ale relației de cuplu

5 mituri ale relației de cuplu

Şi ţie ţi s-a întâmplat să te gândeşti că iubirea este singura cerință de care are nevoie relaţia ca să poată evolua? Sau că dragostea e suficientă şi deci conflictele vă vor ocoli? Citește mai departe 5 mituri ale relațiilor de cuplu:

cuplu-relatie

foto relație de cuplu via Shutterstock

Există o paletă largă de mituri pe care le creionăm încă din copilărie cu privire la relaţia de cuplu, dată fiind şi societatea din care facem parte, societate care a promovat adesea idei nerealiste cu privire la sentimentul de iubire şi te-a îndemnat să crezi că există un mod ideal, unic de exprimare a acesteia. Câteva dintre cele mai dăunătoare mituri sunt:

Mit 1.  Dacă mă iubeşte, ar trebui să ştie ce vreau.

Adevarul este că relaţia de iubire nu este definită de pasivitate şi este important să înţelegi că făcându-ţi auzite dorinţele, ele se pot contura în realitate. Într-o relaţie de cuplu funcţională ambii parteneri sunt implicaţi, activi şi învaţă reciproc cum să funcţioneze, având în vedere valorile şi nevoile personale. Acest mit este adânc înmagazinat în inconştientul nostru din perioada copilăriei mici, perioadă când părinţii intuiau şi ne ştiau nevoile imediate, însă acest lucru nu mai este valabil la maturitate.

Mit 2. Ne certăm pentru că există pasiune.

Şi cum se face că eşti din ce în ce mai obosită de aceste interacţiuni conflictuale? Într-adevăr, pasiunea şi intimitatea sunt necesare unei relaţii de cuplu autentice, însă pasiunea se poate
manifesta şi sănătos.Te surprinde? Despre îmbrățișări, de exemplu, s-a dovedit că descresc starea de tensiune și că apropie partenerii. De cele mai multe ori, în spatele unui conflict există probleme care-şi găsesc vocea prin ciondăneli. Oare care este nevoia din umbra certurilor? Este conflictul singura manieră de comunicare, oportunitatea de a vă auzi unul pe altul?

Mit 3. Nu ne certăm pentru că ne iubim.

Adevărul este că cearta este benefică unui cuplu atât timp cât duce la soluţionări şi nu se transformă în jocuri psihologice de putere şi manipulare a partenerului. Certurile nu complică lucrurile, cât timp partenerii învaţă să se asculte şi să ofere spaţiu de manifestare celuilalt. Certurile permit ventilarea frustrării, tensiunii acumulate între voi doi. Stabiliţi împreună câteva reguli pe care să le urmaţi când apare o neînţelegere. De exemplu, vorbiţi pe rând, oferiţi-vă o pauză, reanalizaţi.

Mit 4. Trebuie să avem gusturi asemenătoare.

Adevărul este că ne apropiem pe baza asemenănărilor, dar creştem pe baza diferenţelor. Este chiar important să nu ne placă tot timpul aceleşi lucruri şi să căutăm să ne păstrăm individualitatea în relaţia de cuplu. Cum altfel putem învăţa de la celălalt şi ne putem bucura de experienţe variate? Nu mima plăcerea pentru o activitate dacă nu rezonezi cu ea, doar de dragul partenerului, poate deveni angoasant. Suntem diferiţi, o realitate îmbucurătoare.

Mit 5: Dacă vom avea un copil, relaţia va fi mai frumoasă.

Dacă în relaţia voastră deja există tensiuni, o dată cu apariţia copilului şi a noilor roluri, de părinţi, nivelul de satisfacţie într-un cuplu poate suferi modificări notabile, iar nemulţumirile se pot amplifica. Asta nu înseamnă că vă veţi iubi mai puţin, ci că va fi o perioadă plină de provocări pentru relaţia de cuplu, lucru care necesită răbdare. Este util îţi faci aşteptări realiste în această perioadă şi să continui să inveseşti energie în parteneriatul romantic.

Bineînţeles, pentru a înţelege cum funcţionaţi şi care sunt butoanele' care vă accelerează stările neplăcute ori pentru a aduce un plus de apropiere, puteţi consulta un specialist în psihoterapia de cuplu. Asta şi pentru a spulbera un alt mit cu privire la faptul că doar cuplurile conflictuale au nevoie de asistare profesionistă. Adesea este mai util să previi decât să vindeci.

cristina

 

 

Autor: Cristina-Elena Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie