Ce înseamnă o relație de cuplu ”hrănitoare” ?

Ce înseamnă o relație de cuplu ”hrănitoare” ?

Cu certitudine ţi s-a  întâmplat să te simţi prinsă' într-o relaţie de cuplu căreia i-ai dat voie să te devitalizeze prea mult timp, chiar şi după ce ea s-a încheiat. Este bine să ştii că o relaţie hrănitoare' de cuplu sau de prietenie este o relaţie care te va provoacă să creşti, te ajută să îţi depăşeşti limitele și îți îmbunătățește starea de bine generală cât și starea de sănătate.

relatie-hranitoare

foto relație hrănitoare via Shutterstock

Adesea, te-ai trezit în relaţii care nu numai că nu te-au ajutat sau nu te-au îmbogăţit  pentru că nu au fost sunt 'clădite' pe o fundaţie solidă bazată pe respect, ascultare activă,  înţelegerea unicităţii celuilalt şi mutalitate, ci pe termen lung au devenit frustrante, anxietante sau dureroase. Şi ştii cum ajungi în acest punct?Atunci când omiţi să pui limite clare dar flexibile între tine şi partenerul de viaţă. Ignorarea acestor graniţe emoţionale, adesea transformă conexiunea intimă într-o relaţie mai degrabă dependentă şi constrângătoare care, ai ghicit, te va depriva de energie.

 O relaţie hrănitoare depinde, prin urmare, de:

1. Conştientizare. Conștientizarea este capacitatea fiecărui individ de a-şi înţelege vulnerabilităţile şi a le înfrunta fie individual, fie cerând ajutor specializat. Adesea, propriile noastre probleme devin problematici de cuplu deoarece nu ştim cum să le gestionăm. Amestecând conflictele personale cu provocările de zi cu zi ale relaţiei, relaţia va deveni supraponderală, cu risc de obezitate deoarece înghite confuzia şi nemulţumirea personală. Comunicarea onestă cu partenerul poate luă următoarea formă: 'Mi-aş dori să avem un copil, însă având în vedere modul cum am crescut eu, îmi este teamă să nu repet anumite greşeli' în loc de răspunsuri care eludează adevărată problemă.

2. Intimitate şi onestitate. O relaţie de cuplu securizantă, echilibrată se bazează pe capacitatea fiecăruia de a-şi permite să fie intim cu partenerul, de a se dezvălui cu privire la temerile sale sau la bucurii, frici ori incertitudini. Pentru acest lucru este necesar să fim atenţi mereu la noi, în fiecare relaţie ne oglindim pe noi înşine prin ceilalţi. Astfel, este relevant să te iei în grijă că să poţi funcţiona echilibrat şi să eviţi dezamăgirile.

3. Disponibilitate. Este important că ambii parteneri să fie disponibili emoţional pentru relaţia de cuplu. Dedică timp calitativ relaţiei prin discuţii deschise, care creează sentimentul de încredere, cunoaşterea lumii celuilalt şi prin activităţi comune care să va aducă mai aproape unul de celălalt: dansuri, jocuri creative, călătorii.

Ceea ce ajută relaţia de cuplu este prezența ta autentică, renunţarea la tipare comportamentale repetitive, la control, aspecte care nu duc la apropiere, ci creează un imens gol relaţional.

cristina

Autor: Cristina-Elena Dobrescu, psiholog clinician, terapeut ABA.

Sursă: Health concordance within couples: A systematic review, Deanna Meyler şi colab., 2007.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie