5 metode să oprești sângerarea nazală
Sângerarea nazală (epistaxis) apare frecvent în special la copii, bătrâni și femei gravide, iar cauzele ei sunt diverse. În general, este vorba despre răni în interiorul nasului provocate de suflatul puternic al nasului, de folosirea în exces a decongestionantelor nazale, de scărpinatul agresiv. De asemenea, hemoragia nazală mai poate apărea și din cauza presiunii arteriale crescute.
Consultul medicului nu este necesar decât în cazurile în care sângerarea este abundentă sau se produce regulat. Determinarea cauzelor producerii acestor sângerări te va ajuta să le eviți.
În cele ce urmează, îți aducem la cunoștință 5 metode sigure prin care poți să oprești sângerarea nazală, indiferent de cauza ei. Iată, deci, ce ai de făcut dacă îți curge sânge din nas
Ce gesturi de bază să adopți ca să oprești sângerarea nazală
În primul rând, nu apleca în niciun caz capul pe spate pentru că nu-ți vei putea da seama dacă nara mai sângerează sau nu. În plus, această poziție este periculoasă deoarece, în cazul unei sângerări mai abundente, este posibil ca sângele să treacă în plămâni.
Încearcă să-ți păstrezi calmul pentru că doar astfel tensiunea arterială se va diminua sau, cel puțin, nu va crește. Așază-te pe un scaun cu capul aplecat spre față. Suflă-ți nasul pentru a elimina eventualul cheag care întreține sângerarea.
Tampoane îmbibate în oțet alb
Oțetul alb acționează în două direcții: oprește sângerarea nazală și curăță pielea. Înmoaie un tampon de vată sau o cârpă de bumbac în oțet alb și introdu-l în nara sângerândă. În câteva minute, hemoragia se va opri.
Irigații nazale cu sare
Irigația nazală cu sare se face prin clătirea nării afectate de epistaxis cu o soluție salină obținută dintr-o linguriță de sare dizolvată în 2 cești de apă filtrată.
Citește și Cum tratezi naturist sângerarea gingiilor
Inhalații
Dacă sângerarea este cauzată de constricția vaselor sanguine, o poți opri inhalând vapori de apă. Fierbe 2 litri de apă și apleacă-te deasupra vaporilor emanați acoperindu-ți capul cu un prosop. Inhalarea vaporilor va opri hemoragia și va curăța nările.
Vitamina E uleioasă
Epistaxisul apare adesea în cazul nasului uscat. De aceea, n-ar fi rău să ai tot timpul la îndemână capsule cu vitamina E uleioasă. Ca să oprești sângerarea nazală, găurește capsula, pune-ți o picătură, două de ulei pe deget și unge-ți interiorul nării. Vitamina E uleioasă hidratează pielea și accelerează vindecarea.
Compresia nării
Adesea, soluția opririi unei hemoragii nazale ne este mai la îndemână decât ne-am imagina. Este suficient ca, timp de 10 minute, să presezi nara folosindu-te de o batistă curată.
Dacă sângerarea nu se oprește în 10-15 minute, mergi de urgență la un medic ORL-ist.
Cum să-ți îngrijești nasul în mod corect
Pentru a menține o sănătate optimă a foselor nazale și, deci, pentru a preveni sângerarea, adoptă o igienă corespunzătoare a nasului. Suflă-l zilnic, fă spălături zilnice cu apă de mare al cărei rol este de a elimina praful și alte substanțe toxice inhalate din aer și, o dată la câteva zile, pune-ți picături cu vitamina A uleioasă, care hrănesc mucoasa, o regenerează și formează o barieră protectoare.
Tu cum procedezi să oprești sângerarea nazală? Dar pentru curățarea nasului ce metode folosești?
Citește și Cum să-ți cureți corect urechile. De ce nu recomandă medicii folosirea bețișoarelor de urechi
Sursa foto: shutterstock.com