5 întrebări de sănătate, cărora trebuie să le știi răspunsul

Chiar este obligatoriu să facem mişcare, pentru a fi sănătoşi? Ce legătură există între cinele în familie şi starea noastră de bine? Cât de tare trebuie să ne sperie istoricul medical al propriei familii?

sanatate

foto sănătate Shutterstock

Trebuie să beau opt pahare de apă pe zi?

Cantitatea de apă pe care trebuie s-o bei depinde de fapt de nivelul tău de activitate, de cât de cald şi de umed este aerul de afară şi de ce mănânci în timpul zilei. Un alt lucru bine de știut e că recomandările privind apa includ toată apa pe care o consumi. Într-o dietă medie, alimentele furnizează 20% din necesarul zilnic de apă. Dacă mănânci multe fructe şi legume, primeşti şi mai multă apă. Majoritatea fructelor şi legumelor au mai bine de 80% apă în compoziţie.

CONCLUZIA DOCTORULUI: De fapt, corpul tău are nevoie de mai mult de opt pahare de apă pe zi, dar nu trebuie să te gândeşti la acest lucru. Creierul şi rinichii tăi au grijă de asta în locul tău. Ai încredere că, atunci când e nevoie să bei mai multă apă, corpul îţi va da de veste.

Am nevoie de 30 de minute de exerciţii fizice pe zi ca să rămân sănătos?

Departamentul pentru Sănătate din SUA recomandă cel puţin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, ca să se observe beneficii importante pentru sănătate. Dar să fim realişti! Câţi oameni pot cu adevărat să facă asta? Nu mulţi. Ei bine, există şi veşti bune. Cercetări recente arată că doar jumătate din această durată poate face mult pentru sănătatea ta.

CONCLUZIA DOCTORULUI: Fiecare sfert de oră de exerciţii fizice pe zi îţi va îmbunătăţi sănătatea şi s-ar putea să-ţi prelungească viaţa. Nu te lăsa descurajat de recomandările să faci mai mult. Lucrul cel mai important este să faci exerciţii: urcă pe scări în loc să mergi cu liftul sau cu scara rulantă, coboară cuo staţie sau două mai devreme, oferă-te voluntară la proiecte care presupun mişcare fizică.

Cina luată în familie ne face mai sănătoşi?

Sănătatea emoţională şi sănătatea fizică sunt inseparabile. O parte din ceea ce înseamnă să fii sănătos emo-ţional ţine de dezvoltarea de legături puternice cu familia şi prietenii. Dar, în vremurile noastre, menţinerea şi con-solidarea acestor legături sunt mai di-ficile ca oricând. Nicăieri nu este mai evident acest lucru decât în propriul cămin. Membrii familiei sunt atraşi în foarte multe direcţii. Şi totuşi, conecta-rea permanentă cu familia este unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le poţi face pentru copiii tăi.

CONCLUZIA DOCTORULUI: Faptul că mâncați împreună în mod regulat îţi dă posibilitatea să afli ce se întâmplă cu adevărat cu copiii tăi şi, pe deasupra, îi poate face să consume alimente mai sănătoase. Dacă programul de lucru face imposibilă cina în familie, nu-ţi face griji. Găseşte alte momente ale zilei pentru conectare. Poate fi un prânz în weekend sau chiar o ieşire cu copiii în oraş, săptămânală sau de două ori pe lună.

Dacă nimeni din familie n-a avut cancer la sân, eu pot să-l fac totuşi?

Încă de când cercetătorii au descoperit mutaţiile care au loc în două dintre cele mai importante gene ale susceptibili-tăţii la cancer de sân, BRCA1 şi BRCA2, componenta genetică ce leagă rudele cu probabilitatea de a contracta boala a primit multă atenţie. Dacă moşteneşti anumite mutaţii în aceste gene, ai un risc crescut de contractare a cancerului de sân, mai ales la o vârstă tânără. Ţi-nând cont de publicitatea de care s-au bucurat aceste gene şi de legătura cu istoricul de familie, se poate înţelege de ce se crede în general că ele sunt responsabile de majoritatea cazurilor de cancer de sân. Însă doar 5 până la 10% din cazurile de cancer de sân sunt considerate a fi ereditare. O altă con-cepţie greşită este că mulţi oameni echivalează în mod incorect diagnos-ticul de cancer de sân cu o condam-nare la moarte. Nu numai că acest tip de cancer nu este principala cauză a mortalităţii la femei, dar nici măcar nu este forma cea mai gravă. Aşadar, ai grijă să acţionezi pentru prevenirea cancerului la sân, dar nu uita că îngrijirea sănătăţii nu se opreşte aici.

CONCLUZIA DOCTORULUI: Istoricul de familie este un element esenţial în cazul multor tipuri de cancer, inclusiv cel de sân. Totuşi, este doar o piesă dintr-un joc de puzzle. În majoritate, femeile care au făcut cancer de sân nu au avut un istoric de familie legat de această boală. Există mai mulţi factori care explică majoritatea cancerelor de sân şi numeroşi factori pe care nu-i cunoaştem încă. Reţine că deţii controlul anumitor aspecte de risc prin alegerile de stil de viaţă pe care le faci.

Este internetul un loc bun de unde să-ţi alegi informaţiile medicale?

Cercetările arată că internetul te poate face mai puternic, ceea ce poate îmbogăţi relaţia cu medicul. Site-urile de internet furnizează informaţii despre boli şi oferă indicaţii generale de tratament. Asta îţi permite să pregăteşti întrebări pentru consulaţii, astfel încât să poţi purta conversaţii aprofundate cu doctorii tăi. Unul dintre lucrurile cele mai bune legate de internet este proliferarea comunităţilor online ale oamenilor care suferă de diferite boli. Asta îţi dă – indiferent de locul unde trăieşti sau de cât de rară este maladia de care suferi – un prilej de a intra într-un loc de întâlnire „virtual de unde să obţii informaţii şi sprijin. Pe de altă parte, ştim cu toţii că mare parte din informaţia medicală pe care o citeşti online nu este verificată în privinţa exactităţii printr-un proces editorial tradiţional. Oamenilor fără pregătire medicală le-ar putea fi mai greu să sorteze grâul de neghină când vine vorba de informaţiile despre sănătate găsite online, fără să fie călăuziţi.

CONCLUZIA DOCTORULUI: În general, internetul, dacă este folosit corespunzător, este o sursă excepţională pentru promovarea sănătăţii. Nimic nu le dă pacienţilor mai multă forţă şi un control mai bun al deciziilor legate de sănătate decât cunoaşterea. Trebuie doar să te asiguri că primeşti informaţii credibile. Foloseşte ceea ce ai aflat online ca să poţi avea un dialog mai informat cu medicul.

  • nu cumpăra nici un produs de pe internet fără să discuţi mai întâi cu doctorul tău;
  • nu oferi niciodată informaţii medicale cu caracter personal pe internet.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate