4 activități de curățenie care îți pot afecta negativ sănătatea (dacă le ignori)

Oricât de mult timp ți-ai dedica activităților menajere, acestea nu par să contenească. De multe ori nu îți dorești nimic mai mult decât câteva clipe de respiro, pe care să le dedici odihnei sau unor hobby-uri relaxante.

Astfel, de multe ori ajungi să faci curățenie pe repede înainte, ceea ce, deși pare că îți aduce beneficii pe termen scurt, pe termen lung îți poate afecta în mod negativ și neașteptat sănătatea. Iată câteva lucrări de curățenie pe care pur și simplu nu trebuie să le ignori.

Curățarea aerului condiționat

În anotimpul cald, puține aparate electrocasnice aduc mai mult confort în casa ta decât un aparat de aer condiționat. Unitățile moderne sunt concepute pentru a răci (sau încălzi) rapid orice încăpere, unele având chiar beneficiul curățării aerului de praf și alergeni, totul cu un consum energetic redus.

Totuși, chiar și cele mai performante aparate de aer condiționat sunt supuse acțiunii timpului, iar filtrul este prima componentă a unității interioare care îți poate cauza probleme. Bacteriile, praful și polenul adunate în filtru îți pot provoca în timp reacții alergice, probleme respiratorii, afecțiuni olfactive sau chiar infecții pulmonare.

Mirosul neplăcut al aerului condiționat este cel mai clar avertisment că dispozitivul trebuie curățat, însă nu ar trebui să aștepți acest semn. Igienizarea aparatului de aer condiționat este o operațiune pe care ar trebui să o faci de două ori pe an, iar praful de pe unitatea interioară ar trebui să îl ștergi de fiecare dată când faci curat în casă.

Spălarea și curățarea frigiderului

Poate că nu realizezi, dar frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din locuința ta. Încearcă să-ți imaginezi cât de complicată ar fi viața ta dacă nu ai avea unde să păstrezi alimentele reci, dar și riscurile de sănătate la care te-ai supune dacă alimentele s-ar altera mult mai repede.

Pentru a-i menține buna funcționare, ar trebui să cureți complet frigiderul o dată la trei-patru luni. Scoate frigiderul din priză și golește-l complet de mâncare (ar fi indicat să ai la dispoziție o ladă frigorifică pentru alimentele care trebuie să stea în permanență la rece). Curăță cu atenție, interiorul și fiecare raft în parte, astfel încât să elimini orice pată și orice miros neplăcut.

Încearcă să cureți de praf și bobinele din spatele frigiderului, pentru a prelungi durata de viață a aparatului. Ca sfat general, încearcă să verifici constant starea alimentelor pe care le ții la rece și să le elimini imediat pe cele care prezintă semne de alterare.

Curățarea băii

Practic, baia este camera din locuința ta unde se acumulează cea mai multă umezeală. Oricât de bine ar fi aerisită și chiar dacă pereții sunt placați în mod eficient cu ceramică, curățenia în această cameră este de o importanță majoră pentru a preveni apariția mucegaiului și a igrasiei.

Mucegaiul, în special, reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece poate cauza alergii și numeroase afecțiuni respiratorii. Curăță cu atenție fiecare colț al băii și insistă în zona căzii sau a cabinei de duș. Nu lăsa umezeala să se acumuleze; aerisește bine după fiecare baie pe care o faci, dar lasă și lumina aprinsă după fiecare spălare (mucegaiul se dezvoltă cel mai bine pe întuneric).

De asemenea, este indicat să schimbi prosoapele de cel puțin două ori pe săptămână (sau chiar mai des, în funcție de numărul membrilor familiei). Dacă folosești preșuri pentru ieșirea din cadă și în fața vasului de toaletă, ar trebui să le cureți o dată pe săptămână, deoarece acestea pot deveni un adevărat focar de bacterii și mucegai.

Aranjarea patului și schimbarea așternuturilor

Chiar dacă încerci să schimbi așternuturile în mod regulat, uneori puținul timp pe care îl ai la dispoziție te face să uiți de această sarcină. Totuși, pe lângă mirosurile neplăcute care se pot acumula din cauza transpirației, în așternuturi se pot strânge acarieni, care pot cauza astm sau alergie, la unele persoane.

Spală și schimbă lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână pentru a dormi mereu într-un mediu curat. Cum acarienii se pot strânge și în saltea, ar fi indicat să încerci să o aspiri de două ori pe an.

Nu ignora nici simplul făcut al patului în fiecare dimineață, deoarece această activitate simplă poate avea beneficii pentru sănătatea ta mintală. Dacă faci patul imediat după ce te trezești, vei simți că ai dus la bun sfârșit o sarcină simplă. Astfel, vei începe ziua într-un mod productiv și vei avea mai multă energie pentru a îndeplini sarcinile mai dificile care te așteaptă.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Home deco