Ce spun savanții despre viitorul omenirii: “energia cosmică se stinge!”

Dacă ar fi să ne luăm după previziunile sumbre ale specialiștilor, stele, galaxiile, întregul univers ăși încheie expansiunea după Big Bang și urmează reculul, sau regresul, retragerea. Cu alte cuvinte, savanții spun despre viitorul omenirii că energia cosmică se stinge treptat.

Producţia de energie stelară din Univers şi ritmul de formare a noi mase cosmice se află în scădere continuă, avertizează astrofizicienii participanţi la unul dintre cele mai complete studii ale ultimilor ani. Studiul, denumit „Gama' a măsurat şi înregistrat vreme de opt ani, energia de fuziune termonucleară eliberată în mod constant în stele, pe 21 de lungimi de undă diferite, infraroșii sau ultraviolet, iar concluzia a fost că energia generată de peste 200.000 de galaxii, pe lungimi de undă cât se poate de variate, a scăzut la jumătate faţă de cea eliberată în urmă cu două miliarde de ani. „O mare parte din energia care circulă în Univers a fost generată după explozia inițială Big Bang iar ulterior, fuziunea termonucleară din stele eliberează constant energie nouă', a explicat astronomul Simon Driver, de la Centrul Internațional de Cercetări Radioastronomice (ICRAR) din Western Australia, unul dintre participanții la proiectul studiului „Gama' destinat măsurătorii energetice în cosmos. Astrofizicienii au efectuat studiul folosind telescoapele spațiale ale NASA, precum și unele dintre cele mai puternice telescoape de pe Terra, cel al Agenției Spațiale Europene și cel din New South Wales, Australia.

Concluzia acestora a fost că ritmul de formare a stelelor în Univers se află în scădere la fel cu energia Soarelui și planetelor, iar nivelul de producere a energiei cosmice scade pe diferite lungimi de undă. Îngrijorați de perspectiva declinului stelar, savanții au în vedere declanșarea altor studii pe această temă ale căror rezultate, spera ei, vor aduce clarificări în înțelegerea modului de formare a galaxiilor.

Adrian Ciltan

Foto: Shutterstock

Citește și:

Nu reușești să scapi de petele de pe canapea? Această soluție o va face să arate ca nouă!

7 alimente pe care nu ar trebui să le congelezi niciodată. Își pierd gustul, textura și îți pot afecta sănătatea

Castelul Karolyi, locul din România care atrage anual peste 50.000 de turiști. De ce vor oamenii să ajungă aici?

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse