Ce greșeli faci atunci când depozitezi legumele și fructele?
Fără să vrem, atunci când ne facem aprovizionarea pentru câteva zile, comitem greșeli la care nu ne-am fi gândit. Prin felul în care depozităm alimentele putem pune în pericol proprietăţile acestora și uneori chiar sănătatea noastră. Este bine de știut că unele dintre ele se alterează repede, iar altele rezistă un timp îndelungat. La fel se întâmplă cu fructele și legumele proaspete. De multe ori încercăm să le păstrăm cât mai multe zile și apelăm la frigider, după principiul mâncărurilor preparate. Ne gândim că depozitându-le în lada frigiderului, la rece, le vom putea consuma toată săptămâna și le vom găsi în aceeași stare. Nimic mai greșit.
Iată ce greșeli faci atunci când depozitezi legumele și fructele:
Roșiile – Avem obiceiul să le păstrăm în frigider. Problema este că în acest fel nu le conservăm. Frigul afectează proprietăţile lor nutritive. Pot apărea mici pete negre pe coaja roșiilor, iar mijlocul poate rămâne în forma iniţială, producându-se o discrepanţă între exteriorul și interiorul roșiei. În mod firesc roșiile continuă să se coacă după ce au fost culese, acest lucru facând parte din procesul de maturare al legumelor. Ideal ar fi să le depozităm într-o cutie de carton sau lemn, în care am pus o hârtie pentru a le da voie să își păstreze proprietăţile. Cutia cu roșii se poate păstra într-un loc uscat și întunecos pentru câteva zile, iar gustul lor nu va fi în niciun fel afectat.
Bananele – Atunci când luam mai multe banane le depozităm tot la frigider având impresia că așa se vor menţine proaspete. Numai că, atunci când vom încerca să le consumăm, vom constata că au coaja neagră, deși fructul a rămas intact în interior. Este bine să păstrăm bananele la temperatura camerei, în locuri ferite de umezeală, pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive și aspectul natural.
Cartofii – Obișnuim să îi ţinem în cămară, la loc întunecat, în ideea că se vor păstra mai bine. Tocmai acest lucru este greșit deoarece, depozitaţi în locuri întunecate, cartofii încep să încolţească. După câteva zile se vor observa în jurul coajei lor acei muguri pregătiţi pentru a fi plantaţi ȋn pământ, nu pentru a fi consumaţi. Locul ideal unde să păstrăm cartofii este o cutie de lemn, plasată ȋntr-un loc uscat și luminos.
foto: Shutterstock
Citește și:
Alimentele care ard grăsimile și stimulează funcționarea metabolismului. Te ajută să slăbești rapid!
Optimiştii trăiesc mai mult. Ştii care sunt secretele lor?
Azi nu ești în apele tale'? Iată ce trebuie să faci: