20 ianuarie, Sfântul Eftimie cel Mare. Iată ce rugăciune se rostește

Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Grațian. Acesta s-a născut în Melitina (Armenia), iar numele său provine din limba greacă și înseamnă „voie bună'.

Pe când avea doar 29 de ani a ajuns la Iersualim și s-a retras într-o peșteră. Printre minunile săvârșite de Sfântul Eftimie cel Mare se numără hrănirea a 400 de persoane, deși el nu avea pâine nici pentru o mână de oameni, a reușit să facă pământul roditor, deși nu se putea cultiva nimic și cel mai important, datorită rugăciunilor sale, multe femei sterpe au putut să nască copii.

Terevon sărăcinul avea și soția sa își doreau foarte mult un copil. Cei doi au mers la Sfântul Eftimie și i-au spus:

„Stiu să mă plec cinstite părinte, că te va asculta pe tine Dumnezeu, dacă te vei ruga; pentru că El face voia celor ce se tem de Dânsul. Deci, fiindcă atât de multă vreme a trecut și nu m-am putut învrednici a avea fiu, pentru că aceasta era stearpă, te rog cinstite părinte, roagă pe Iubitorul de oameni să ne dăruiască nouă fiu'.

Bătrânul le-a înțeles dorința și i-a închinat de trei ori cu semnul Crucii, apoi a atuns pântecele femeii și a zis: „Mergeti, bucurându-vă intru Domnul, pentru că iată vă dăruiește prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte bărbatească”.

Cei doi au crezut cuvintele Sfântului Eftimie și văzându-și de treburile lor, femeia a dat naștere la trei băieți așa cum le-a spus părintele. Sfântul Eftimie cel Mare a murit la vârsta de 97 de ani.

Troparul Sfântului Eftimie cel Mare

„Veselește-te pustie ceea ce nu nășteai, bucură-te ceea ce nu aveai durere, că ți-a înmulțit ție fii bărbatul doririlor celor duhovnicești, cu bună credință sădindu-i, cu înfrânarea hrănindu-i, spre săvărșirea bunătăților. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre.'

Potrivit calendarortodox.ro, tot astăzi se pomesc și Sfântul Mucenic Vas; Sfântul Mucenic Eusebiu; Sfântul Mucenic In; Sfântul Mucenic Pin; Sfântul Mucenic Rim; Sfântul Lavrentie de Cernigov.

Foto: Calendar Ortodox

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate