12 sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Care este crema cu protecție totală, după părerea specialistului dermatolog?

sfaturi de aplicare corectă a cremei solare

Nu este prima dată când cineva vă dă sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Dar avem încă o dată confirmarea unor medici dermatologi asupra unor reguli. Poate că uneori ne complicăm mai mult decât e nevoie.

1. Nu cumpăra cremă cu factor de protecție mai mic de 15. Dar nici nu fi obsedată de 50+.

„O cremă cu factor 30 blochează 96,7% din radiațiile ultraviolete; una cu factor 50 bochează 98%', ne informează specialistul dermatolog Alejandro Martín-Gorgojo. Persoanele care aparțin fototipului III – brunete, cu piele în tonuri medii – se pot baza pe SPF 30. Cele din fototipul II – piele deschisă la culoare – și din fototipul I – piele foarte deschisă; roșcate – au nevoie de SPF 40 sau 50.

2. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Protecție totală nu există.

„Singura protecție totală ar fi un perete', spune dermatologul Sánchez Viera. „O cantitate de radiații solare tot pătrunde prin orice cremă. În plus, gradul de protecție scade în timp.' Dacă ai o zonă pe care trebuie s-o protejezi complet, este mai sigur s-o acoperi cu un plasture decât să te bazezi pe cremă.

3. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Ai nevoie de protecție împotriva radiațiilor UVB dar și UVA.

Toate cremele cu SPF asigură protecție împotriva radiațiilor UVB, primele despre care s-a știut că pot să provoace cancer de piele. Ulterior, s-a descoperit că și radiațiile UVA sunt periculoase. Indicele de protecție (15,30,50,50+) este mai puțin important decât certitudinea că respectiva cremă protejează și împotriva radiațiilor UVA.

4. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Nu este neapărată nevoie s-o iei de la farmacie.

Din punctul de vedere al protecției, sunt bune și cremele de la supermarket. Cele de la farmacie – dermatocosmeticele – sunt mai naturale, cu mai puțini compuși chimici. Sunt necesare mai ales celor cu pielea sensibilă și alergică.

5. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Folosește cu prudență cremele pe care le ai de anul trecut.

Cremele au și ele o dată la care expiră. După data respectivă, își pierd proprietățile. În general, cremele de protecție solară au o valabilitate de 12 luni. Pe unele ambalaje este dat numărul de luni de valabilitate de la data deschiderii.

6. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Aplică-ți crema de protecție înainte de a ieși din casă.

Dermatologul Martín-Gorgojo subliniază: „Trebuie să-ți aplici crema cu 20-30 de minute înainte de a ieși din casă și să ți-o reaplici imediat ce ai ajuns la plajă.' Crema are nevoie de un timp în care să se uniformizeze și să adere complet la piele. Iar drumul până la plajă se face, de obicei, tot prin soare.

7. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Nu te zgârci!

Indicațiile sunt de aplicare a 2 mg / cmp de piele. Pentru un adult de talie medie, sunt necesari 30 ml de cremă la o aplicare. „Pare enorm', spune dermatologul. „Nu e cazul să măsori exact, dar poți aprecia din capacitatea totală a recipientului. Dacă o să pui ceva mai puțin, nu e grav, dar nu mult mai puțin.'

8. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Reînnoiește crema la fiecare două ore.

Dacă ai urmat recomandările de mai sus, ți-ai pus crema acasă și ai reînnoit-o când ai ajuns la plajă. „Există studii care arată că 80% din cremă se duce în două ore', avertizează dermatologul Sánchez Viera. „Acțiunea soarelui dar și transpirația anulează cu timpul capacitatea de protecție a cremei', explică el.

Frecvența cu care îți aplici crema poate fi redusă în zilele înnorate, cu temperaturi mai scăzute sau la sfârșitul zilei, când intensitatea radiațiilor solare scade.

9. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Ai încredere în indicația „water proof' / rezistent la apă.

Da, se poate să fie rezistentă la apă. Asemenea cremă este indicată mai ales pentru copii care ar sta numai în apă și n-au răbdare să stea la uns. Totuși, trebuie verificat la ieșirea din apă. Nu se poate să fi rămas chiar intactă crema cu care am intrat.

10. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Crema de corp este bună și pentru față.

De regulă, crema pentru corp stă în recipiente mai mari și este mai fluidă, ca să ai spor la întins. Iar crema de față este mai vâscoasă ca să ne oblige să aplicăm suficientă. Pentru că fața este expusă la soare tot timpul și protecția trebuie să dureze. „Nu are de ce să fie diferită crema de corp de cea de față. În fond, trebuie să facă același lucru', ne asigură dermatologul Sánchez Viera. „Poate doar cremele indicate pentru tenul cu diverse probleme să aibă o compoziție specială.'

11. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Te poți bronza și cu crema de protecție.

Poate că te bronzezi mai lent, dar nu înseamnă că nu ți se colorează deloc pielea. Va fi un bronz obținut gradual și, din acest motiv, mai durabil. De asemnea, mai sănătos. Dacă folosim cu trebuie crema de protecție, ne vom bronza dar nu ne vom arde. „Nici măcar dacă ajungem la plajă cu pielea translucidă', ne asigură dermatologul.

12. Sfaturi de aplicare corectă a cremei solare. Crema de după plajă doar hidratează pielea.

Crema „aftersun' nu face decât să compenseze deshidratarea pielii. Nu rezolvă nimic dacă ne-am ars. Nu este un mod de a preîntâmpina înroșirea și toate consecințele arderii pielii. Deci nu trebuie să nebazăm pe ea. Ne dă un plus de confort dar nu ne protejează de nimic.

Mihaela Serea
Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate